כך היה: הרגעים הבולטים של 2014
עם תחילתה של 2015, מערכת אנשים ומחשבים ליקטה את הידיעות החשובות שפרסמה ב-2014 ● מהחברות הגדולות ועד עסקות הענק, מהרכישות ועד הפיטורים, מהפרישות ועד המינויים
טכנולוגיות, גיוסים, מגמות, חילופי תפקידים, זכויות אדם ואפילו מוצרים ותיקים שהמשיכו להיות אתנו כאן – אלה בין הדברים הבולטים שאפיינו את 2014. חלק מהם יישארו אתנו בשנה שאך התחילה, אחרים ייעלמו אבל מה שבטוח הוא שהטכנולוגיה תמשיך להתפתח בקצב מסחרר.
בפסקאות הבאות אתם מוזמנים לקרוא תמצית מהדברים החשובים והמעניינים שקרו בעולם הטכנולוגי בשנה האחרונה. לצאת לרגע מהמבט היומיומי ולהסתכל על השנה ההיי-טקית ממבט על. יש הרבה מה לראות.
לבן שולט: השנה גילינו כי כוח האדם של מרבית החברות הגדולות בתעשייה הוא די הומוגני. בטוויטר (Twitter), למשל, עובדים בעיקר גברים, רובם המכריע לבנים או אסיאתים. מהנתונים שפרסמו יאהו! (!Yahoo), גוגל (Google), פייסבוק (Facebook) ולינקדאין (LinkedIn) עולה כי גם בהן המצב לא שונה בהרבה: שיעור הגברים המועסקים על ידן נע בין 62% ל-70% ושיעור הלבנים והאסיאתים – בין 88% ל-91%.
המצב עגום גם באמזון (Amazon), שדו"ח הגיוון התעסוקתי האחרון שלה מראה על חוסר גיוון: 63% מהעובדים ו-75% מהמנהלים של החברה בעולם הם גברים. בארצות הברית, 60% מעובדיה הם לבנים, 15% שחורים, 13% אסיאתים ורק 9% היספאנים.
אם כבר בזכויות אדם עסקינן, גם השנה נמשכו ההפרות הבולטות שלהן, שלא לומר תנאי העבודה המזעזעים, במפעלים בהם עובדים הפועלים שמייצרים את רכיבי המחשבים עבור חברות הענק – ובעצם עבור כולנו. גם השנה הייתה זו אפל (Apple) שהתבלטה בין אותן חברות. תחקיר של התוכנית פנורמה מבית ה-BBC חשף שבמפעלים של פגטרון (Pegatron) ליד שנחאי ימי העבודה נמשכו 16 שעות, עובדים ישנו על קווי הייצור ואחד הכתבים שהרשת "שתלה" נאלץ לעבוד כמעט שלושה שבועות ברצף.
המצב גרוע, כמובן, לא רק בחברות קבלן של אפל ולא רק בסין: בספטמבר פורסם כי עשרות אלפי פועלים שעובדים במפעלי אלקטרוניקה במלזיה חיים בעוני ובצפיפות מחפירים, דרכוניהם נלקחים מהם כעירבון, עליהם לשלם "דמי פדיון" תמורת הזכות לעבוד במפעלים אלה ופעמים רבות הם עוברים הלנות שכר. הדברים כתובים בדו"ח של ארגון Verite, שנכתב אחרי מעקב של שנתיים.
ונשאר במזרח, באחד האירועים הבולטים השנה באזור זה – ובכלל: עלי באבא (Ali Baba) הסינית הונפקה בנאסדא"ק בספטמבר וגייסה ביום הראשון לאחר מכן 21.8 מיליארד דולר – מה שעשה אותה להנפקה הגדולה ביותר בארצות הברית. שווי השוק של החברה עמד בתום היום על, תחזיקו חזק… 230 מיליארד דולר, מה שהפך אותה לחברת ההיי-טק השלישית בגודלה בעולם, כשמקדימות אותה רק גוגל ופייסבוק.
עשור של לייקים
אפרופו פייסבוק 1: בפברואר חגגה הרשת החברתית עשור. דמיינו לעצמכם עולם בלעדיה – בלי סטטוסים, בלי שיתופים, בלי פיד ובלי לייק. בפברואר 2004 ישבו להם שני סטודנטים בין כתליה של אוניברסיטת הארווארד והמציאו את האתר Thefacebook.com, "ספר פנים" של סטודנטים באוניברסיטה. די מהר הוא התפשט לאוניברסיטאות ומוסדות חינוך נוספים, בארצות הברית ואחר כך גם במדינות אחרות. פייסבוק הגיעה ליותר ממיליארד משתמשים. הבעיה שלה מגיעה מכך שצעירים רבים נוטשים אותה, או כלל לא מתחברים אליה.
ואפרופו פייסבוק 2: באוקטובר דווח כי השווי של העסקה במסגרתה היא רכשה בפברואר את ווטסאפ (WhatsApp) עמד לא על 19 מיליארד דולר, כפי שחשבו בהתחלה, כי אם על שלושה מיליארד יותר – 22 מיליארד. ועוד נתון אסטרונומי: מספר המשתמשים בחודש בווטסאפ עומד על יותר מ-600 מיליון.
עלייתם ונפילתם: בנובמבר פורסם כי גוגל לא תציע לקהל הרחב את אחד הפרויקטים השאפתניים והמפמפמים ביותר שלה, Google Glass. סרגיי ברין, ממייסדי ענקית הרשת ואביהם הרוחני של המשקפיים, שהקפיד להגיע לאירועים כשהוא מרכיב אותם, נצפה באחד הטקסים בעיניים חשופות. הערכות רווחו כי בגוגל נואשו מלהציע את המשקפיים לציבור הרחב, וביטלו את ההשקה שתוכננה לצרכנים פרטיים.
כך חולפת לה תהילת עולם: בספטמבר פורסם כי מיקרוסופט (Microsoft) החליטה לחסל את המותגים נוקיה (Nokia) וחלונות פון (Windows Phone) ולחדול מלהשתמש בהם במוצריה. נוקיה הייתה מהחברות הוותיקות בשוק הסלולר ומהראשונות להבין את הפוטנציאל שלו. היא ייצרה את הטלפונים הניידים הראשונים שלה בשנות ה-70', הייתה פופולרית בשנות ה-90' ובתחילת שנות האלפיים, אולם לאחר מכן כוכבה דעך. בספטמבר 2013 רכשה מיקרוסופט את חטיבת המכשירים הניידים של נוקיה תמורת 7.2 מיליארד דולר.
נפרדנו כך
באוקטובר השנה דווח על כמה פיצולים משמעותיים בשוק. כך, eBay הודיעה כי בכוונתה לפצל את PayPal ולהפוך אותה ליחידה נפרדת שמניותיה ייסחרו בבורסה. הפיצול צפוי לצאת לפועל במחצית השנייה של 2015. ענקית המכירות ברשת רכשה את PayPal ב-2012 תמורת 1.5 מיליארד דולר, אך נראה כי הרכישה לא הניבה את התוצאות המקוות.
עוד באותו החודש הודיעה סימנטק (Symantec) על כוונתה להתפצל לשתי חברות: חברת אבטחת המידע, שתמשיך לפעול תחת המותג סימנטק, וחברת ניהול המידע והגיבוי. הענקית, הפועלת בעולם האבטחה משנות ה-80', עברה שינוי מהותי כשנכנסה לעסקי ניהול המידע, עם רכישת וריטאס (Veritas) ב-2005, תמורת 13.5 מיליארד דולר. השנים האחרונות לא היו קלות לסימנטק. בנובמבר היא הודיעה כי בעקבות הפיצול היא תפטר 2,000 איש, המהווים כ-10% מכוח האדם שלה. מספר עובדי סימנטק הגיע במרץ האחרון ל-20,800, מה שהעמיד אותה במקום העשירי בעמק הסיליקון. במהלך השנה האחרונה, לפני ההודעה האחרונה, היא כבר פיטרה 1,700 עובדים, בגל הפיטורים הרביעי בגודלו – אחרי HP, אינטל (Intel) וסיסקו (Cisco).
דרמטית יותר הייתה ההודעה מאוקטובר של HP לפיה היא תתפצל לשתי חברות: אחת תעסוק במכירת מחשבים אישיים ומדפסות והשנייה – במחשוב ארגוני, לרבות חומרה, תוכנה, שירותים מקוונים ושירותיים מקצועיים (מיקור-חוץ וייעוץ). האנליסטים ראו את המהלך כחיובי, לאור העובדה שבשנה שעברה עקפה לנובו (Lenovo) את HP בהיקף המכירות של מחשבים אישיים אחרי שנים של הובלה בתחום. ענקית המחשוב האישי אינה שחקנית כלל בעולם הטלפונים החכמים ואילו בתחום הטאבלטים היא מדשדשת.
למרות מהלכים רבים אותם ביצעה בשנים האחרונות, כולל פיטורים של עשרות אלפי עובדים, HP עדיין נדרשת להחזיר את אמון המשקיעים בה. היא מנסה כבר שנים להתאושש משורה של רכישות ענק שלה, במיליארדים רבים של דולרים, שלא הוכיחו את עצמן והביאו אותה לחובות כבדים – ולפיטורים.
הדיבורים על הפיצול החלו לאחר שהחברה, אז בראשותו של ליאו אפותקר, רכשה את אוטונומי (Autonomy) באוגוסט 2011 תמורת 10.25 מיליארד דולר – מחיר שייצג שווי של 64% יותר ממחיר השוק בזמן הרכישה. בנוסף, היא החליטה אז על שורה של צעדים מרחיקי לכת, שבראשם יציאה מתחומי המחשוב האישי והטאבלטים.
לעומת זאת, המנכ"לית הנוכחית, מג ויטמן, החליטה להותיר את HP על כנה.
אחרי יובל, המיינפריים חי ובועט
באפריל חגג הענק הכחול 50 שנים לעידן המחשוב הארגוני, שהתחיל ב-1964 עם ההכרזה על משפחת מחשבי IBM S 360. עד היום פועלים מעל 10,000 מחשבי מיינפריים של יבמ (IBM), בעיקר במוסדות פיננסיים, ממשלתיים, ביטחוניים, מפעלי תעשייה גדולים וחברות גלובליות. הם מנהלים, עם 28 מיליון MIPS (ביצוע מיליוני פקודות בשנייה), יותר פעילות מכל שאר 33 מיליוני השרתים האחרים בעולם. עד היום לא פרצו את מחשבי Z ותקלות מתגלות בהם בהפרשים של שנים לא מעטות בין אחת לשנייה. עם התבססותם של Windows ויוניקס (Unix) בראשית שנות ה-90' רווחה הטענה שהמיינפריים מת, אלא שזה לא קרה.
עוד בגזרת הענק הכחול: בספטמבר סיימה לנובו את רכישת עסקי השרתים x86 של יבמ בעסקת ענק בהיקף 2.1 מיליארד דולר. הסכום נמוך ב-200 מיליון דולר מזה שעליו הכריזו החברות בינואר. רוב הסכום, 1.8 מיליארד דולר, שולם במזומן והיתר במניות.
הרכישה היא עוד מהלך של לנובו להגדלת כוחה בכלל ובמכירות בעולם המערבי בפרט. היא נועדה לפצות על הירידה הכללית בתחום המחשוב האישי ולגוון את עסקיה.
זו הפעם השנייה שבה הענקית הסינית רוכשת פעילות מחשוב מהענק הכחול בעסקת ענק היסטורית. הראשונה הייתה ב-2005, כאשר היא שילמה 1.25 מיליארד דולר תמורת חטיבת ה-PC של יבמ – מהלך ששימש לה קרש קפיצה שבעקבותיו הפכה ליצרנית השנייה בגודלה בעולם בתחום ולאחר מכן לראשונה.
ביולי הפתיעו טים קוק, מנכ"ל אפל (שבעצמו עשה השנה מהלך דרמטי ויצא מהארון), וג'יני רומטי, יו"ר, נשיאה ומנכ"לית יבמ, בהודעה כי ישתפו פעולה בפיתוח אפליקציות עסקיות המיועדות לעולם העבודה הניידת בארגונים. האנליסטים היו שבעי רצון מהמהלך והעריכו כי הוא ישנה את פני השוק הארגוני. שתי החברות היו יריבות מרות בימי המחשבים אישיים המוקדמים ובחלוף שלושה עשורים, הן משתפות פעולה בעידן המחשוב הנייד.
זה שהולך וזה שבא
אחד הוותיקים והבולטים בעולם הטכנולוגיה עזב, או יותר נכון החליף תפקיד, בספטמבר: לארי אליסון, המייסד והמנכ"ל של אורקל (Oracle), הודיע בספטמבר על פרישתו מהתפקיד, לאחר 37 שנים. הישראלית לשעבר צפרא כץ ומארק הרד מכהנים כמנכ"לים משותפים במקומו. אליסון משמש מעתה כיו"ר מועצת המנהלים וכ-CTO. כץ הצטרפה לאורקל ב-1999 והייתה לחלק מהדירקטוריון שלה ב-2001, ב-2004 מונתה לנשיאת החברה ולפני כשלוש שנים – ל-CFO. הרד הצטרף לחברה ב-2010, אחרי שכיהן כמנכ"ל HP, ממנה התפוטר לאחר ששמו נקשר בפרשיות מין וכספים.
בפברואר, אחרי שבועות רבים של ניחושים והערכות, נפלה ההחלטה: מיקרוסופט מינתה את סטיה נדלה למנכ"ל הבא שלה, אחרי סטיב באלמר. ביל גייטס פרש מתפקידו כיו"ר הענקית מרדמונד ומשמש כ-"יועץ טכנולוגי" לחברה. באוגוסט פרש באלמר ממועצת המנהלים של החברה והחל להקדיש זמן רב יותר לקבוצת ה-NBA שרכש, לוס אנג'לס קליפרס. הוא שילם תמורת הקבוצה סכום שיא בתולדות ליגת הכדורסל האמריקנית – שני מיליארד דולר. הפרישה מסמנת את סופה של קריירה בת 34 שנים בחברה.
סטיב בנט "זכה" במרץ השנה לגורל דומה לזה של קודמו, אנריקה סאלם, והודח מתפקידו כמנכ"ל סימנטק. הנהלת החברה החליטה להדיח את בנט מאחר שהוא הפגין חוסר יכולת להוביל את יצרנית תוכנות האבטחה הגדולה בעולם עם המגמה של המעבר למכשירים ניידים, ומאחר שהשינוי הארגוני שביצע בסימנטק נכשל.
תגובות
(0)