TCS תספק שירותי IT במיקור-חוץ לבנק יהב בעשרות מיליוני שקלים
גדי דודיאן, סמנכ"ל מחשוב וטכנולוגיה בבנק יהב, אמר כי "מדובר בפרויקט עצום: אנו מחליפים את כל המערכות הקיימות ובונים מחדש את כל המודולים המרכיבים בנק קמעונאי על בסיס מערכת הליבה הבנקאית BaNCS, כולל פתרון מקצה לקצה בתחום שוק ההון"
TCS מקבוצת טאטא (TATA) תספק שירותי IT במיקור חוץ לבנק יהב בהסכם לעשרות שנים. פרטי ההסכם לא פורסמו, אולם לאנשים ומחשבים נודע כי הוא עומד על עשרות מיליוני שקלים.
בפברואר 2014 פורסם כי בנק יהב יטמיע את מערכת הליבה הבנקאית של קונצרן טאטא ההודי, BaNCS בפרויקט ראשון מסוגו בישראל. הפרויקט יארך כשנתיים והוא כולל הטמעה ותחזוקה לכמה שנים. עלותו לא נמסרה לפרסום, אולם גורמים בענף מעריכים אותה במאות מיליוני שקלים. תהליך הקמתה של המערכת החל לפני כשנה, והיא כוללת מערכת הליבה הבנקאית, מערכות שוק ההון (מקומיים ובינלאומיים) והספר הראשי. המערכת צפויה לפעול בקיץ 2016.
לפני ימים אחדים חתמו TCS ובנק יהב על הסכם נוסף, לגבי שירותים תפעוליים לתמיכה ותחזוקה במערכת המחשוב של הבנק. גדי דודיאן, סמנכ"ל מחשוב וטכנולוגיה בבנק יהב, אמר כי "מדובר בפרויקט עצום: אנו מחליפים את כל המערכות הקיימות ובונים מחדש את כל המודולים המרכיבים בנק קמעונאי על בסיס מערכת הליבה הבנקאית BaNCS, כולל פתרון מקצה לקצה בתחום שוק ההון". לדבריו, "מדובר במאות פרויקטים שמתנהלים במקביל – הן בתחום הבנקאי, כגון עו"ש, פיקדונות, כרטיסי אשראי, ספר ראשי, הלוואות, סליקה, הוראות קבע, ציות והלבנת הון, מט"ח ועוד, כולל יישום מלא של הערוצים הדיגיטליים השונים". דודיאן הוסיף כי "בתחום שוק ההון, מדובר במערכת מקיפה ומתקדמת הכוללת מסחר וייעוץ (Front & Back ) בניירות ערך זרים וישראלים כאחד. בתחום התשתיות מוקמת תשתית מחשובית מלאה, כולל היבטי תקשורת, מעטפת אבטחת מידע וסייבר ותפעול שוטף לאורך זמן. כל זאת, תוך תאימות מלאה לרגולציה הנהוגה במדינת ישראל. זהו פרויקט ה-IT מהגדולים ביותר בישראל, ועובדים עליו כ-500 איש".
נתארג'אן צ'אנדראסקראן, מנכ"ל TCS, שלו זה הביקור הראשון בישראל, אמר במעמד החתימה כי "מדובר במהלך פורץ דרך, פעמיים. פעם אחת, בהיבט של מערכת הליבה הבנקאית: בראשונה מוטמעת בישראל מערכת מודרנית מקצה לקצה במלואה. פעם שנייה, מבחינת אופי העסקה, הכולל תמיכה ותחזוקה למשך עשרות שנים, כמו גם התאמה מיידית לכל הוראה רגולטורית".
צ'אנדרסקראן עומד בראש TCS (ר"ת Tata Consultancy Services), חברה בת בתאגיד טאטא, המונה 324 אלף עובדים בעולם, שווי שוק של יותר מ-85 מיליארד דולר. הוא הוסיף כי "TCS מתכוונת להגדיל משמעותית את שיתוף הפעולה שלה בשוק הישראלי, גם עם סטארט-אפים ישראלים, על מנת שלקוחות TCS יוכלו ליהנות מיתרונות החדשנות המקומית. בחצי שנה האחרונה פתחנו את דלתותינו ליותר מעשר חברות סטארט-אפ ישראליות, בתחומי פינטק והגנת סייבר – במדינות כמו אוסטרליה, ארצות הברית, בריטניה, פינלנד, קנדה ועוד".
שאול גלברד, מנכ"ל בנק יהב, ציין כי "מדובר בהסכם משלים והיסטורי במערכת הבנקאות הישראלית. לצד הטמעת מערכת הליבה הבנקאית, הבנק יקבל גם שירותי תמיכה ותפעול למערכת המחשוב שלו. השירותים אותם נקבל מ-TCS יאפשרו לנו להגיב במהירות לשינויים במערכת הבנקאית. מערכת זו תאפשר לבנק להיות יעיל יותר ותחרותי יותר".
דוד בן דוד, יו"ר דירקטוריון בנק יהב, הוסיף כי "זהו המהלך האסטרטגי הגדול והחשוב ביותר עבור הבנק – מאז הקמתו. המערכת של TCS משרתת כ-280 מוסדות פיננסים בכל העולם, והיא תהווה קפיצת מדרגה טכנולוגית, אשר תשדרג את היכולות העסקיות שלנו".
אייל מוסקל, מנכ"ל TCS ישראל, אמר כי "הפרויקט בוצע לאחר שנים של דריכות וציפייה במערכת הבנקאית בישראל, לראות מי יהיה הבנק הראשון שיבחר להטמיע מערכת גלובלית – כפי שמקובל בעולם. הפתרון של TCS מאפשר חסכון של עשרות רבות של אחוזים בתפעול השוטף של מערך התוכנה הבנקאי. זאת, לצד שיפור דרמטי בתועלות ממערך המחשוב". שוק הבנקאות הישראלי, ציין מוסקל, "עדיין נשען רובו ככולו על מערכות לגסי ישנות ויקרות לתחזוקה. מערכות אלו מחייבות החלפה בעתיד הקרוב והן דורשות משאבי תחזוקה עצומים, ביחס לחלופה שהצענו לבנק יהב".
יצויין כי זו הפעם הראשונה בארץ בה גוף פיננסי גדול מטמיע מערכת ליבה בנקאית, שהיא מערכת מדף סטנדרטית – ולא בונה מערכת פרי פיתוח עצמי. הטמעת המערכת נעשית תוך התאמתה לשוק הבנקאות הישראלי, לרבות דרישות הרגולטור המקומי.
בנק יהב השתייך בעבר לבנק הפועלים, עד שב-2008 רכש בנק מזרחי-טפחות 50% ממנו. במסגרת הסכם הרכישה נקבע כי הפועלים יעניק ליהב שירותי מחשוב עד מועד העלייה לאוויר המתוכנן לשנת 2016. בנק יהב פועל מזה יותר מ-60 שנים, ומשרת את כלל השכירים ומשקי הבית במשק. יחד עם בנק מזרחי-טפחות הוא נמצא בשליטת החברה למפעלי כלכלה ותרבות לעובדי המדינה (50%), שנמצאת בבעלות משותפת של המדינה והסתדרות עובדי המדינה.
תגובות
(0)