הרכישות הגדולות של 2015
אילו רכישות שבוצעו השנה ישפיעו על השוק בשנים הבאות? איזו עסקה מהווה חלק מסיפור עצוב של חברת היי-טק ישראלית? ואילו רכישות שבוצעו בשנים קודמות נכשלו וגרמו להתפצלות של חברות?
תופעת המיזוגים והרכישות היא בין הבולטות בעולם העסקים, כולל בתעשיית ההיי-טק הדינמית. חברות נמכרות, מתאחדות זו עם זו ומתפצלות כל הזמן. במהלך השנה האחרונה בוצעו מהלכים רבים כאלה, אם כי היא לא הייתה שונה מקודמותיה. אלא שכמה מהם עתידים להשפיע רבות על השוק גם בשנים הבאות.
ההיגיון מאחר מיזוגים ורכישות הוא בדרך כלל אחיד: החברה הרוכשת או הגורם המוביל במיזוג סבורים שבעקבות המהלך, אחת ועוד אחת יהיה שווה יותר משתיים. כלומר: השלם יעלה על סך חלקיו, והתוצאות העסקיות של החברה הממוזגת או המאוחדת יהיו טובות יותר מאלה של כל אחת מהחברות לבדה. שלא לדבר על כך שמיזוג או רכישה עשויות למצב אותה טוב יותר בשוק.
לפניכם כמה מהמהלכים המעניינים במיוחד שאירעו השנה בתחום.
דל רכשה את EMC
לפני קצת יותר מחודשיים הטילה דל (Dell) פצצה בשוק ה-IT כשהודיעה על רכישת EMC תמורת 67 מיליארד דולר – עסקת הרכש הגדולה ביותר עד כה בהיסטריה של חברות הטכנולוגיה. העסקה יוצרת את חברת ה-IT השלושה בגודלה בעולם, אחרי יבמ (IBM) ומיקרוסופט (Microsoft).
שתי החברות הציגו בשנה הכספית האחרונה הכנסות של כ-80 מיליארד דולר: דל הציגה בשנה הכספית הכנסות בסך56 מיליארד דולר ו-EMC – בסך 24 מיליארד. יצוין כי דל לא מפרסמת דו"חות, מאחר שהפכה בסוף 2013 לחברה פרטית, בעוד EMC מחויבת לעשות זאת, עקב היותה חברה בורסאית.
העסקה יוצרת ענקית מחשוב שחולשת על תחומים ומגזרים רבים, שכן דל פעלה בעולמות השרתים והמחשבים הניידים, בעיקר במגזר הפרטי ובקרב העסקים הקטנים והבינוניים, ואילו EMC עסקה בתחום האחסון, בעיקר בקרב חברות גדולות.
על פי הערכות המומחים, העסקה קרתה משום שמייקל דל, מנכ"ל החברה הנושאת את שמו, רצה להרחיב את תחומי הפעילות שלה, וג'ו טוצ'י, מנכ"ל EMC, היה מצוי בלחץ של בעלי מניות חשובים למכור חלק מפעילותה.
בנוסף, תחומי המחשבים הניידים והאחסון חווים ירידות במכירות, ומייקל דל מקווה שהחברה המאוחדת תציע פתרונות בתחומים אלה, כמו גם בשרתים ובתוכנה, דרך VMware, שמרביתה נמצאת בבעלות EMC, ובכך המכירות יורחבו. דל נימק את הרכישה בכך ששתי החברות "הגיעו למסקנה שהשוק מחפש פחות משווקים, כך שיש הצדקה למהלך".
המבקרים הצביעו על בעייתיות מסוימת שיש בעסקה, שכן החברה הממוזגת תעסוק בתחומים שחווים ירידות במכירות ולא בתחומים רווחיים יותר כמו מחשוב ענן.
אינטל רכשה את אלטרה
ענקית השבבים אינטל (Intel) ביצעה השנה את הרכישה הגדולה בתולדותיה: היא קנתה את יצרנית השבבים הלוגיים אלטרה (Altera) תמורת 16.7 מיליארד דולר.
רכישת אלטרה תאפשר לאינטל לחזק את מעמדה במאבק המתפתח בשוק האינטרנט של הדברים, שהולך וגדל. רוב הפעילות של אינטל היא פיתוח וייצור צ'יפים לייצור מחשבים אישיים, ניידים ונייחים, ודטה סנטרים. באמצעות הטכנולוגיה של אלטרה מקווים בהנהלת הרוכשת לשדרג את המוצרים שהיא מפתחת לקול סנטרים.
זאת ועוד, אלטרה ייצרה את רוב מוצריה באמצעי הייצור של אינטל, והעסקה מבטיחה לאינטל שלקוח חשוב שלה לא ירעה בשדות זרים.
טק מהינדרה רכשה את פעילות המו"פ של קומברס בישראל
באפריל השנה רכשה ענקית הטכנולוגיה ההודית טק מהינדרה את פעילות המו"פ של קומברס בישראל. החברות לא מסרו נתונים על גובה העסקה, אך גורמים בשוק מעריכים אותה ב-150 עד 200 מיליון דולר. העסקה כללה את העברת מערך המו"פ של קומברס בישראל, על 400 עובדיו, לחברה ההודית. לאחר חתימת ההסכם חתמה הנהלת קומברס על שני הסכמים קיבוציים עם העובדים הרלוונטיים, שיוצגו על ידי ההסתדרות.
מה עומד מאחורי העסקה? פיליפ טארטול, נשיא ומנכ"ל קומברס, אמר כי מדובר במהלך שיאפשר לחברה "להתמקד בפעולות צמיחה וחדשנות". אלא שככל הנראה, מדובר אחד הצעדים האחרונים להוצאת הפעילות של קומברס מישראל, מאחר שהפעילות כאן אינה רווחית עבורה. מדובר בסיפור עצוב, שכן קומברס הייתה בעבר אחת החברות הטכנולוגיות הגדולות במדינה ואחת מספינות הדגל של ההיי-טק הישראלי.
טק מהינדרה מרוויחה מהעסקה בכך שהיא מאפשרת לה להרחיב את יכולותיה הטכנולוגיות בתחום המו"פ. נשיא החברה, מאניש וייאס, אמר כי "אנחנו מודעים ליכולות המחקר והפיתוח ולחדשנות שיש בישראל, ומתכוננים לנצל אותם. מערך המו"פ של קובמברס יהפוך למרכז הפיתוח שלנו בישראל".
ויש גם כאלה שמתפצלים
השנה בלטה מגמה נוספת, של פיצולים, או ספינ-אופים – לא בגלל המספר אלא עקב זהותן של החברות המתפצלות: סימנטק (Symantec) ו-HP.
סימנטק הודיעה באוגוסט האחרון על מכירתה של וריטאס (Veritas) לקבוצת משקיעים בראשות חברת ההשקעות הפרטית קרלייל, תמורת שמונה מיליארד דולר. מדובר בעסקת הפסד לסימנטק, שכן היא קנתה את החברה ב-2005 תמורת 13.5 מיליארד דולר.
וריטאס היוותה זרוע האחסון והגיבוי של סימנטק, אולם היא לא הצליחה להשתלב היטב בענקית אבטחת המידע הוותיקה. או, במילים אחרות, סימנטק בלעה יותר ממה שיכולה הייתה לעכל.
HP פוצלה בחודש שעבר לשתי חברות: HPE לשוק הארגוני ו-HP Inc, שממשיכה בעסקי הליבה המסורתיים של החברה – מחשבים אישיים ומדפסות.
כמו במקרה של סימנטק, גם HP רכשה במשך תקופה ארוכה חברות רבות, במטרה להרחיב את עסקי התאגיד, אולם רכישות אלה לא צלחו. בשנותיה האחרונות רשמה החברה המאוחדת ירידה עקבית בהכנסות וברווחיות ובשלוש השנים האחרונות היא פיטרה כ-55 אלף עובדים. עוד כ-30 אלף עובדים מפוטרים בעקבות הפיצול.
תגובות
(0)