"מעמד המנמ"ר ברשויות המקומיות השתנה מאוד בשנים האחרונות"
"לאט לאט, האסימון ברשויות ובממשלה נופל, והן מבינות את החשיבות של ה-IT", אמר ד"ר עדי קפליוק בטקס הפרידה ממנו כיו"ר פורום המנמ"רים ברשויות המקומיות
בטקס מרגש נפרדו אמש (ב') מנמ"רי השלטון המקומי מהיו"ר שהוביל אותם ב-11 השנים האחרונות, ד"ר עדי קפליוק.
חברים מרשויות שונות הביעו דברי הערכה על פועלו של ד"ר קפליוק ועל תרומתו לקידום מעמד המנמ"ר ברשויות המקומיות. לא פחות מכך הם ציינו את אישיותו הנעימה ואת ההנאה שבעבודה לצדו.
"אמנם נהוג לומר שאין אומרים שבחו של אדם בפניו, אבל רובנו חזקים בלדבר מאחורי הגב או, לא עלינו, אחרי לכתו של אדם בדרך כל בשר, ואני תוהה – למה?", שאל מוטי לייסט, מנמ"ר עיריית בת ים. "מה רע כי יידע אדם איך החברה מעריכה אותו?"
לכן, אמר, "אני שמח שעומדת לפניי ההזדמנות להעלות שבחך בפניך, קבל עם ועדה, שתדע שמעשיך מוערכים ושמהישגיך חלקנו נהנינו בעבר, יש כאלה שנהנים עכשיו ויש מי שייהנו בעתיד. גם הזרעים שזרעת ינבטו בעתיד, לפחות חלקם. תרמת לשלטון המוניציפלי בכלל ולנו, שותפיך לתפקיד, בפרט, ואתה חבר לאורך שנים".
מיכל דביר, מנמ"רית עיריית חיפה, סיפרה בדבריה כי עם כניסתו של קפליוק לתפקיד, הוא ייסד את מתכונת מפגש הפורום של שלושה ימים בבית מלון, כמו גם פעילויות רבות נוספות עם גורמים נוספים, כמו הכנס השנתי של המנמ"רים בשלטון המקומי של אנשים ומחשבים". דביר ציינה את פעילותו של קפליוק מול גורמים חיצוניים, כמו משרדי ממשלה, השלטון המקומי, אוניברסיטאות ועוד, למען קידומו של מעמד המנמ"ר.
גדעון גבאי, סמנכ"ל בעיריית חולון, הזכיר כי היה זה קפליוק שיזם את הקמת הפורום המקצועי העצמאי, שעד אז חסה תחת כנפי החברה לאוטומציה, ואחר כך "שם אותו על המפה".
"11 שנים בתפקיד הזה הם לא דבר של מה בכך, אלא התוויית דרך", אמרה ליאורה שכטר, מנמ"רית עיריית תל אביב-יפו. "היו בדרך הזאת רגעים שקפליוק היה בהם ראש החלוץ – מארגן כנס, מקדם נושאים – והכול לבד, כי היה חשוב לו לקדם את העניינים".
"לכולם ברור שצריך לתקצב את ה-IT ברשויות המקומיות"
קפליוק הנרגש הודה למשתתפים ולעמיתיו המברכים וסיפר כי ימשיך בפעילות אקדמית.
"כשהגעתי לשלטון המקומי, לפני 22 שנה, ראיתי מערכות מאוד בסיסיות, בלשון המעטה, בעיקר של כספים וגבייה", סיפר. "אני זוכר שירדתי פעם למחלקת הגבייה של העירייה ועל המסכים הירוקים של אז ראיתי את האנשים מקלידים מספרים מימין לשמאל. הם אמרו לי: 'ככה זה מערכות'. המוסד מנמ"ר לא היה ידוע בכלל בשלטון המקומי, בספר התפקידים של השלטון המקומי לא היה אפילו תפקיד אחד בתחום מערכות המחשוב ומערכות המידע, והנושא לא היה בכלל על סדר היום – לא בשלטון המקומי ולא בשלטון המרכזי".
"כיום, לאחר תקופה ארוכה – הן בעירייה והן בפורום – המצב שונה. יש בימינו מערכות מידע כמעט לכל תחום בשלטון המקומי – כספים, הנדסה, חינוך ועוד. בכל תחום יש את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר, אם כי לא בכל העיריות. קיימים בימינו פתרונות לשלל הנושאים של השלטון המקומי, למי שיכול לרכוש אותם. גם המושג מנמ"ר כבר מוכר וידוע, ובספר התפקידים של השלטון המקומי ישנם שישה תפקידים בתחומי המחשוב ומערכות המידע. זאת לאחר הליך של שנים, שהסתיים ב-2014. כל התפקידים נכתבו על ידי. כיום ברור לראשי הרשויות, למנכ"לים ולגזברים שבלי מערכות מידע אי אפשר לנהל, אי אפשר לתת שירות, אי אפשר לקבל החלטות, ושמערכות המידע הן מערכות אסטרטגיות ברשויות, ונמצאות על סדר היום. לכולם ברור שהנושא חשוב ושצריך לתקצב אותו. רבות מכך עוצב באמצעות הדברים שנעשו בפורום – כנסים, ועדות, שיחות עם משרדי ממשלה ועוד", הוסיף.
קפליוק אמר ש-"הקשר עם הממשלה ידע עליות ומורדות, אבל דבר אחד ברור לשלטון המרכזי, והוא שהממשל הזמין נמצא בשלטון המקומי. אזרח לא הולך למשרד הממשלתי, אלא מגיע בכל עניין לעירייה. עד שלא יבינו זאת בממשלה, הם לא יבינו מה זה ממשל זמין".
"אולם", ציין, "לאט לאט 'האסימון נופל', והרבה בזכות הפעילות של הפורום הזה. אני רוצה להדגיש שבמהלך פעילותי הקפדתי לדבר גם בשם אותן רשויות קטנות וחלשות, שאין להן את כל המערכות החכמות שדיברתי עליהן".
לסיום התייחס קפליוק לעתיד: "השלטון המקומי הולך לכיוון העיר החכמה, אבל הוא לא יכול לעשות זאת בכוחות עצמו, בטח שלא הרשויות החלשות והקטנות. נדרשת תמיכה ממשלתית".
תגובות
(0)