סגנית המדען הראשי: "למרות התוספת לתקציב המו"פ, עדיין לא נוכל להיענות ל-40% מהפונים"
"אנו יורים לעצמנו ברגל. הדרישות להקצבות מהמדען גדלות, אך הסכומים קטנים", אמרה סגנית המדען, לידיה לזנס, בדיון שנערך היום (א') בוועדת הכלכלה של הכנסת ● זאב הולצמן, יו"ר קרן הון סיכון גיזה: "פקידי האוצר מגלים בורות גמורה ביחס לתרומת ההיי-טק למשק" ● משרד האוצר: "תחילה עלינו לסיים את הכנת תוכנית ההאצה הכלכלית, ואז נדע כמה תוספת תקציב יקבל המדען הראשי"
"למרות התוספת שקיבלנו לתקציב המדען הראשי ברבעון הקרוב – בסך 150 מיליון שקלים – עדיין נוכל להיענות רק ל-60% מהפניות אלינו", אמרה היום (א') לידיה לזנס, סגנית המדען הראשי במשרד התמ"ת. לזנס אמרה זאת במסגרת דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת, בו נדונה מצוקת ההיי-טק הישראלי לאור המשבר הגלובלי.
לדברי לזנס, המשמשת כחשבת במשרד המדען, תקציב המדען הראשי לשנת 2009 עומד על 1.33 מיליארד שקלים, כולל התוספת האמורה שהועברה למדען מהאוצר, בסך 150 מיליון שקלים. לדבריה, "אנו יורים לעצמנו ברגל. הדרישות להקצבות מהמדען גדלות – ואילו הסכומים הנמצאים בידינו – קטנים". היא תיארה בפני חברי ועדת הכלכלה את התהליך שעבר התקציב, לפיו "זהו קיצוץ דרסטי בתקציב המדען. זהו תהליך שנמשך כבר שנים – מאז תחילת העשור. לאורך השנים, המדובר בקיצוץ עקבי ומתמשך של כ-40% מתקציב המדען הראשי. הביקושים גדלו מטבע הדברים, ומנגד – התקציב קטן לאין שיעור ביחס לשנים קודמות".
בהתייחסה לתוספת שאושרה, אמרה לזנס, כי "זוהי תוספת מחויבת המציאות. המגזר צומח ואילו ההקצבה הנדרשת עבורו – ממש לא צומחת". היא סיימה בציינה, כי "המו"פ וההשקעה בו מהווים מנוע צמיחה עבור כלל המשק".
את הדיון פתח יו"ר הוועדה, ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ששאל "האם תוספת התקציב שקיבל המדען הראשי, בסך 150 מיליון שקלים תספיק, או שמא מדובר בטיפה בים?".
זאב הולצמן, יו"ר קרן הון הסיכון גיזה, תקף את אנשי האוצר, ואמר בדיון ש-"הם מגלים בורות גמורה ביחס לתרומת ההיי-טק לכלל המשק הישראלי". לדברי הולצמן, איגוד קרנות הון הסיכון, ה-IVA, הציע תוכנית סיוע בשם "זינוק", אשר תבטיח סיוע ממשלתי בתקופה קשה זו. "אנחנו רוצים שהממשלה תשקיע 500 מיליון דולרים בצורת ערבויות", אמר הולצמן. לדבריו, הוכח בעבר, כי כל השקעה של דולר אחד מביא בעקבותיה השקעות זרות של כ-10 דולרים. "פירוש הדבר הוא שהשקעה ממשלתית של 500 מיליון דולרים תגרור השקעות זרות נוספות של כ-5 מיליארד דולרים", אמר.
ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו), הוא יו"ר שדולת ההיי-טק בכנסת. מילר אמר בדיון, כי "לאוצר אין מדיניות ארוכת טווח בתחום ההיי-טק. כל מה שהם יודעים לעשות זה לכבות שריפות, ובינתיים חברות נסגרות ועובדים מפוטרים".
אורנה ברי, לשעבר המדענית הראשית, אמרה כי היא אינה מרוצה ממצבה הכספי של תעשיית ההיי-טק: "הגדלת התקציב של האוצר אינה מספיקה. אותם 150 מיליון שקלים הם רק תחילת התהליך, שאין לנו מידע על המשכו. יש חוסר יציבות שמסוכן אפילו יותר מהעדר כסף".
נציג האוצר שהשתתף בישיבה, יובל רז, אמר, כי "אף פעם אין מספיק כסף. זאת אינה בעיה רק של ההיי-טק. אין זה נכון שאנחנו לא מכירים בחשיבות הענף למשק. במהלך שנת 2008 נתנו תוספת תקציב של 300 מיליון שקלים ואילו בשבוע שעבר נתנו תוספת תקציב של 150 מיליון שקלים לתקציב 2009. זו רק ההתחלה. תחילה עלינו לסיים את הכנת תוכנית ההאצה הכלכלית, ואז נדע כמה תוספת תקציב יקבל המדען הראשי".
ח"כ אילטוב סיכם את הדיון באומרו, כי "תוספת התקציב אינה מספיקה, ויש להמשיך ללחוץ על האוצר. כל נושא כוח האדם בהיי-טק צריך להיכלל בהגדלת ההוצאה על תשתיות. במדינה כמו שלנו, התשתית החשובה ביותר היא המשאב האנושי, והחלק החשוב ביותר של המשאב האנושי בישראל הוא עובדי ההיי-טק".
תגובות
(0)