מחקר: פייסבוק מסבה לנו אושר

למה כולם מכורים לרשת החברתית הדומיננטית? ● נמצא כי היא גורמת לאנשים אושר, כמו להתחתן או להביא ילדים לעולם ● לא פלא אם כן שמספר המשתמשים שמפרסמים בה סטטוסים ומעלים אליה תמונות נמצא במגמת עלייה

החיים היפים. פייסבוק. צילום: BigStock

מחקר שנערך על ידי אוניברסיטת קרנגי מלון (Carnegie Mellon University) בשיתוף פייסבוק (Facebook) הראה שהודעות אישיות ותגובות אליהן, גורמות בפשטות לאנשים להיות מאושרים. מצד שני לתגובות יותר "סתמיות" כגון לייקים אין את אותו אפקט.

מה שגורם לאנשים להרגיש טוב, לפי תוצאות המחקר, הוא למעשה הידיעה שלאחרים אכפת מהפוסטים האישיים שכתבו או מהתגובות שלהם. כל אלו – או אם תרצו הרדיפה אחרי תחושת האושר שיש באפשרותם לספק – מביאים כמיליארד וחצי בני אדם להיות חלק מהרשת החברתית של הענקית ממאנלו פארק, ואף לקחת בה חלק פעיל למדי במשך חלק נכבד משעות היממה שלהם – לטוב או לרע.

לדברי החוקרים, לאינטראקציות בין-אישיות שמתקיימות באתר יש את היכולת לספק השפעה גדולה על רווחתם ושביעות רצונם של בני אדם – בדיוק כמו להתחתן או ללדת תינוק. עד כדי כך.

"אנחנו לא מדברים על שום דבר שכרוך בעבודה רבה", אמרה ד"ר מוירה בורק, מדענית מחקר בפייסבוק. "זו יכולה להיות רק תגובה באורך משפט או שניים. הדבר החשוב הוא שמישהו כמו חבר קרוב, מפנה את הזמן בכדי להגיב אישית. התוכן עשוי להיות מרומם-רוח ועצם הפעולה התקשורתית מזכיר למקבליה את הקשרים המשמעותיים בחייהם".

60 תגובות בחודש ואתם מאושרים

במחקר, שפורסם ב-Journal of Computer-Mediated Communication, נכללו 1,910 משתמשי פייסבוק מ-91 מדינות, שכל אחד מהם הסכים להשתתף במשך שלושה חודשים בסקר חודשי.

בנוסף הסכימו המשתתפים לבחינה מדוקדקת של תגובותיהם והתנהלותם בחשבונות אנונימיים שנפתחו להם בפייסבוק. החוקרים מצאו ש-60 תגובות מחברים קרובים, שאותן קיבל משתמש בתקופה של חודש, היו קשורות ישירות בעליית מצב הרוח של המשתמשים, או כפי שהוגדר במחקר – לרווחתם הפסיכולוגית – ממש כמו שבני האדם נוטים לחוש בהקשר לאירועי חיים מרכזיים.

הממצאים של ד"ר בורק ורוברט קראוט, פרופסור במכון אינטראקציית אדם-מחשב (Human-Computer Interaction Institute) של CMU, סותרים מחקרים קודמים רבים, אשר הראו כי הזמן המושקע במדיה החברתית קשור בסבירות גבוהה יותר לבדידות ודיכאון.

למדו שזה גורם להם להרגיש טוב יותר

"לא נותר לך אלא לתהות – האם זה שאנשים אומללים משתמשים במדיה החברתית, או שהמדיה החברתית משפיעה על האושר", העלה פרופ' קראוט שאלה כמעט פילוסופית – אבל כנראה גם מדידה, לפחות לפי הערכת מחקרו.

"מתברר כי כשאתה מדבר באופן קצת יותר עמוק בפייסבוק, אל אנשים שאתה כבר מחבב, אתה מרגיש טוב יותר", אמר קראוט והוסיף והזכיר ש"זה גם קורה כאשר אנשים מדברים פנים אל פנים".

אם מתייחסים לפרמטר מצב הרוח ולהתנהגות לאורך זמן, המחקר החדש אף גילה שאינטראקציות עם חברים בפייסבוק הבטיחו שיפור במדדים כמו שביעות רצון מהחיים, אושר, בדידות ודיכאון. "הדבר מצביע על כך שאנשים שמרגישים מדוכדכים אמנם משקיעים זמן רב יותר במדיה החברתית, אבל הם בוחרים לעשות זאת כי הם כבר למדו שזה גורם להם להרגיש טוב יותר", אמרה ד"ר בורק שלטענתה הסיבה לכך פשוטה – "הם נזכרים באנשים שיקרים להם בחייהם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים