IT בצל הלהבות
"מערכות המידע מסייעות לנו להציל חיים", כך אמר גיא חסון, מנמ"ר רשות הכיבוי וההצלה ● בראיון לאנשים ומחשבים הוא מספר כיצד הטכנולוגיה מסייעת ללוחמי האש במלחמתם בגל השריפות הנוכחי
"הטכנולוגיה מסייעת מאוד ללחימה באש ולהצלת חיים", כך אמר גיא חסון, מנמ"ר הרשות הארצית לכבאות ולהצלה, בראיון לאנשים ומחשבים. אלא שלדבריו, "לצד החשיבות של מערכות המידע, אין לשכוח את האנשים החשובים באמת – והם לוחמי האש, שעובדים סביב השעון ונמצאים בחזית הלחימה".
כחלק מלקחי אסון הכרמל ב-2010, הרשות הוקמה ב-2012, ובתוכה, גם המערך הטכנולוגי. בשבוע שעבר, עם תחילת גל השריפות, פרסו אנשיו של חסון חמישה חפ"קים (חדרי פיקוד) במחוזות השונים, בצפון הארץ ובמרכזה. "מטרת החפ"קים", הסביר חסון, "היא לייצר יכולות פו"ש (פיקוד ושליטה) למפקדי המחוזות בשטח, בקרבת האירועים. יש בהם את כלל המערכות הטכנולוגיות, ביניהן מערכת שלהבת".
מערכת שלהבת היא מערכת שליטה ובקרה של כל האירועים המבצעיים והמנהליים שבאחריות נציבות כבאות והצלה. המערכת מרכזת את ניהול האירוע על כל פרטיו, ציוות, שיגור וניהול הכוחות המשתתפים באירוע. למערכת שלהבת יכולת שליטה ובקרה בזמן אמת על כל כוח כיבוי, באמצעות טכנולוגיות GIS/GPS מתקדמות.
שלהבת היא מערכת שו"ב (שליטה ובקרה) מבצעית, המנקזת את כל המידע הזורם מהשטח, לטובת ניהול כל כוחות הכיבוי הנמצאים בשטח, תוך ניטור והקצאה של רכבי הכיבוי וכוח האדם – לאירועים השונים. המערכת פותחה בשנת 2009 על ידי טלדור, ומתוחזקת על ידה מאז, תוך הוספת אפליקציות ושכבות מידע נוספות.
לייעל את עבודת מוקדי החירום 102
לדברי יניב לייבוביץ', מנהל פיתוח מערכות, טלדור, "בין השאר שולבה בשלהבת מערכת מיפוי חדשה, מבוססת על פלטפורמת Google Earth. המערכת היא מהירה ותלת-מימדית וכוללת יכולות גיאוגרפיות המשפרות ומייעלות את עבודת מוקדי החירום 102. ממשק המשתמש התלת-מימדי מזרז את איתור האירוע, מחשב מסלולים במהירות ומאפשר את הגעת הצוותים במינימום זמן ושגיאות ניווט. הממשק מספק לאנשי המבצעים כלים מוכרים, מהירים ונוחים לעבודה על גבי מפות וצילומי לווין איכותיים".
חסון הסביר כי "כיום המערכת יודעת להציג בחיתוכים גיאוגרפיים שונים לא רק את מצב כוחות הכיבוי, אלא גם של המשטרה. בשנה הבאה יפותחו ויוטמעו ממשקים נוספים, לטובת מיפוי כוחות חירום והצלה נוספים – אנשי פיקוד העורף ומגן דוד אדום. פיתוח נוסף שנעשה בשנה האחרונה הוא לטובת הליך של בקשה לסיוע אווירי מטייסת הכיבוי המשטרתית".
לצד הכוחות בשטח ומרכזי השליטה במחוזות כיבוי אש, מערכת שלהבת שירתה את מרכז השליטה המרכזי של הרשות הארצית לכיבוי והצלה בראשון לציון. שם ניתן היה לקבל תמונת מצב של פריסת הכוחות ברמה הארצית. שם יושבים בעת האירועים נציגים של משטרת ישראל, מד"א, חיל האוויר, רשות הטבע והגנים, ורשות שמורות הטבע, והם מוזנים מנתוני שלהבת. בעתיד תיבחן האפשרות לחיבור המערכת לחדרי המלחמה שברשויות המקומיות.
לא מתקרבים לאש
בסך הכל, אמר חסון, "כלל הכבאים, 1,850 במספר, עמלו על כיבוי מאות השריפות ברחבי הארץ, כאשר הם מסתייעים בכוחות נוספים, של אנשי מילואים מפיקוד העורף, לצד נערים מתנדבים, צופי אש, שבעקבות מותו של הנער אלעד ריבן באסון הכרמל – אינם מתקרבים לאש.
ב-2013, אמר חסון, הרשות הארצית לכבאות והצלה הצטרפה ל"ניצן", רשת התקשורת הדיגיטלית של משטרת ישראל, המוגדרת כמערכת הקשר הלאומית במדינה ואשר מתבססת על תשתיות מוטורולה סולושנס (Motorola Solutions). בדרך זו, אמר, "שני הגופים מתקשרים טוב יותר בזמן אמת בין כל הכוחות המבצעיים בשטח".
החוזי, אמר חסון, "הפך להיות מרכיב עיקרי בניהול ובשליטה שלנו באירועים האחרונים. גם במרכז השליטה הארצי וגם בחפ"קים, נעזרנו במסוקי הצילום של המשטרה, כמו גם באמצעי בחוזי מצה"ל".
תחת חסון נמצאים עשרות אנשי IT, חלקם בנציבות בראשון לציון וחלקם במחוזות. "תמכנו בחפ"קים, פרסנו קווי תקשורת, סייענו ביצירת תמונת מצב ודו"חות סטטיסטיים – הן ברמה המחוזית והן הארצית", סיכם חסון.
"בעתיד נפעל בשני מישורים. האחד, מחשוב 600 רכבי כיבוי האש, בדומה לפרויקט שנעשה בעבר במשטרה למחשוב הניידות. בנוסף, נפעל לחיבור גורמי חירום והצלה אחרים. כיום אנו מחוברים למשטרה ובעתיד נתחבר לפיקוד העורף ולמד"א".
תגובות
(0)