אלה היו הדברים המעניינים באמת ב-2016

עם כל הכבוד לפיתוחים הטכנולוגיים ולמוצרים החדשים, השערוריות והסקנדלים מעוררים הרבה יותר עניין ● הציוצים המביכים של טראמפ, החדשות המזויפות בפייסבוק, הקנס הענק על אפל ועוד דברים "עסיסיים" שבלטו השנה ● ואיך אפשר בלי ה-Note 7...?

2016 הייתה שנה מלאה בפיתוחים, טכנולוגיות מתקדמות ומוצרים חדשים. זו הייתה שנה שגם בה חזר השורש ח.כ.ם: השעונים החכמים אמנם דעכו והמשקפיים החכמים לא הראו סימני התאוששות, אבל תחומים כמו ערים חכמות, בתים חכמים ובכלל – האינטרנט של הדברים, שגשגו בה. כולל, כמובן, טלפונים חכמים.

על כל אלה נכתב בהרחבה ועוד ייכתב. אבל עם כל הכבוד, תחום מעניין לא פחות הוא הפדיחות והסקנדלים שהשנה הזאת הביאה איתה, ולא חסרו כאלה. כאן, אפשר לומר, החוכמה לא שיחקה תפקיד מרכזי.

הפדיחה הגדולה ביותר של השנה בתחום הטכנולוגי קרתה עם מכשיר שהיה אמור להיות חכם במיוחד – ה-Galaxy Note 7, שהסתבר כמכשיר המתפוצץ. הוא יועד להיות ספינת הדגל של סמסונג (Samsung), מכשיר שיבצר את מעמדה בשוק הטלפונים החכמים הרותח. אלא שהחברה פישלה ושיווקה טלפונים עם סוללה שהתחממה עד כדי כך שבמקרים רבים היא התפוצצה. סמסונג נאלצה, בעקבות כך, לעשות ריקול למכשירים.

הפיאסקו של השנה. Note 7. מקור: אתר סמסונג

הפיאסקו של השנה. Note 7. מקור: אתר סמסונג

הפדיחה החמירה לאחר שגם כמה ממכשירי ה-Note 7 החלופיים שהיא נתנה לקונים התפוצצו. או אז, נאלצה הענקית הדרום קוריאנית לקפל את הזנב, להתנצל ולזנוח את המכשיר לחלוטין.

בעקבות הפרשה נגרמו לסמסונג נזקים כספיים רבים, בעיקר במוניטין שלה, שהיא תצטרך לתקן אותם ב-2017.

גם למתחרה הגדולה ביותר של סמסונג, אפל (Apple), היה השנה סקנדל לא קטן, לאחר שהתחמקותה מתשלום מס באיחוד האירופי הביאה את הרשויות שלו לקנוס אותה ב-13 מיליארד יורו. זאת, לאחר שבמשך יותר מעשור, שילמה אפל את המסים האירופיים שלה באירלנד – מדינה שנתנה לה הטבות מס מפליגות. אלא שהנציבות האירופית קבעה שההטבות הללו היו לא חוקיות, ועל כן קנסה אותה בסכום יוצא הדופן.

פדיחות הרשת הבולטות בבחירות בארצות הברית

כמה וכמה סקנדלים ופדיחות נרשמו השנה סביב הבחירות לארצות הברית, ובמרכזן פרשת ה-Fake News של פייסבוק (Facebook), שבינתיים התפשטה מעבר לבחירות, מתקפות הסייבר על הקמפיין של הילרי קלינטון, פרשת האי-מיילים שלה והציוצים של דונלד טראמפ.

הדברים שפרסם הנשיא האמריקני הנבחר, בעיקר במהלך הקמפיין שלו, בטוויטר (Twitter) היו מביכים במיוחד, עד כדי כך שהיועצים חסמו עבורו את הגישה לחשבון שלו ברשת החברתית לכמה ימים, מחשש שיעשה עוד פדיחות.

צייצן השנה? דונלד טראמפ. צילום: BigStock

צייצן השנה? דונלד טראמפ. צילום: BigStock

הדיילי מירור (Daily Mirror) מצא שטראמפ ירד בציוצים שלו במהלך השנה על 110 אנשים (רק 110?). בראש הרשימה נמצאת, כמובן, קלינטון "המושחתת", ואחריה ביל ואנשי הקמפיין שלה. אבל הוא ירד גם על סלבס, למשל סמואל ל. ג'קסון, שטראמפ טען שהוא "מרמה בגולף", ו-וופי גולדברג, שאותה כינה "נוראה". טראמפ השתלח גם באפיפיור, בממשלת גרמניה, בבריסל – בירתו של האיחוד האירופי, באירופה וכמובן במכסיקו. היה לו גם מה לומר על הממסד של המפלגה הרפובליקנית ועל יריביו במרוץ למועמדות המפלגה לנשיאות, ובעיקר טד קרוז "השקרן".

מהצד השני של המפה הפוליטית האמריקנית, אחד הדברים שכנראה הביאו לכישלונה של קלינטון בבחירות הוא פרשת המיילים. המועמדת הדמוקרטית התרשלה בפרשה זו, לאחר שקראה ושלחה מיילים משרת לא מאובטח, בהיותה שרת החוץ האמריקנית בממשלו הראשון של ברק אובמה, אבל ה-FBI והתביעה קבעו שלא היה בכך שום אלמנט פלילי. בנוסף, הפרשה גרמה אולי נזק מסוים לביטחונה של ארצות הברית, אבל לא רב.

כך או כך, טראמפ ניצל את הפרשה היטב וסחט אותה עד תום. הוא השתמש בה כעוד הוכחה לטענותיו שקלינטון מושחתת ופגע בנקודה החלשה ביותר שלה – האמינות.

ה-Fake News הוא נושא שנראה שפייסבוק תיאלץ להתעסק בו לא מעט ב-2017. הוא עלה לכותרות בעיקר סביב המרוץ לנשיאות ארצות הברית, לאחר שפרשנים ומומחים טענו שחדשות מזויפות שהופצו ברשת החברתית על ידי אתרים ואנשים שונים סייעו רבות לבחירתו של טראמפ. מארק צוקרברג דחה בהתחלה את ההאשמות, אבל אז הבין את חומרת העניין והחל לטפל בו. יש לקוות שהתופעה הזאת תיעלם השנה מעל פני השטח.

סייבר, סייבר, סייבר

גם מתקפות הסייבר על שרתים של המפלגה הדמוקרטית ועל מחשבים ששימשו בשירות הקמפיין של קלינטון פגעו בו. הייתה זו פעולה של הרוסים, לפי אובמה וה-FBI, ודרך נוספת (ואולי המרכזית) שבה הם התערבו לטובת טראמפ במערכת הבחירות של המעצמה היריבה. הם גנבו, על פי ההאשמות, תכתובות מייל של בכירים במפלגה הדמוקרטית והעבירו אותן לוויקיליקס (WikiLeaks), שכמובן פרסם אותן בשמחה; הראו שבכירים במפלגה דחפו לטובת קלינטון במאבק בינה לבין ברני סנדרס על מועמדות המפלגה הדמוקרטית; חשפו תוכניות פעולה של קלינטון ושל הדמוקרטים בכלל; ורצו לקעקע את הבסיס והצורה של תהליך הבחירות בארצות הברית.

מתקפות הסייבר גרמו השנה ללא מעט כאב ראש, בלשון המעטה, גם ליאהו (Yahoo). מריסה מאייר, שגם ככה מעמדה ביאהו מעורער, וראשי החברה נאלצו להתמודד עם פריצה ללא פחות ממיליארד חשבונות של משתמשיה, שגרמו לחשיפת פרטים ולנזק רב. פריצה נוספת, שבה הודתה יאהו כשלושה חודשים קודם לכן, פגעה בחצי מיליארד חשבונות.

התאונות וה-"תאונות" של הרכבים החכמים

גם תחום הרכבים החכמים, או האוטונומיים, שהתפתח מאוד בשנה האחרונה, סיפק כמה כותרות לא נעימות. כך, למשל, רכב חכם של טסלה (Tesla), אחת היצרניות הבולטות בתחום, עשה תאונת דרכים בפלורידה, לאחר שמשאית שנסעה לידו פנתה שמאלה והתנגשה בו.

הרכבים החכמים בלטו השנה - לא רק בהקשרים חיוביים. אילוסטרציה: BigStock

הרכבים החכמים בלטו השנה – לא רק בהקשרים חיוביים. אילוסטרציה: BigStock

אחת הפדיחות הבולטות בתחום השנה רשומה על שמה של אובר (Uber), שלא הוציאה את הרישיונות המתאימים לפני שהחלה את פיילוט הרכבים החכמים שלה, שנערך בסן פרנסיסקו. בעקבות כך, הרשויות בקליפורניה אילצו אותה להוריד את הרכבים הללו מהכבישים ולהפסיק את הפיילוט.

אלה, כפי שאתם יכולים לשער, לא היו הפדיחות והסקנדלים היחידים במהלך השנה, אלא שקצרה היריעה מלמנות את כולן. ובכל זאת, הנה עוד כמה דברים שהחברות יעדיפו לשכוח: מיקרוסופט (Microsoft) העלתה השנה על הבימה, באחד מהקי נוטס שלה, רקדניות קטינות; סנאפצ'ט (SnapChat) השיקה פיצ'ר ש-"הפך" אנשים לבוב מארלי, ועוד אחד עם דימויים סטריאוטיפיים של מזרח אסייתים; ההעלמה של אלפי חשבונות משתמשים בפייסבוק, כולל של מארק צוקרברג עצמו; וחשבונה של השחקנית לסלי ג'ונס בטוויטר נחסם לאחר שעברה הטרדה על ידי טרולים.

אין ספק, 2016 הייתה שנה מעניינת. עכשיו נותר לראות אם 2017 תתעלה עליה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים