טלדור תעתור לבית המשפט על זכיית מלם-תים במכרז הענק לתפעול ה-IT של משרד המשפטים
טלדור, שהגיעה למקום השני במכרז, תטען בבית המשפט, כי מנהל הפרויקט מטעם מלם-תים - שזכתה במכרז, אינו מתאים לתפקיד בהתאם לדרישות המכרז עצמו, וכי בהסכם ההתקשרות של מלם-תים עם CA כקבלן מישנה, נעשו שינויים בניגוד לדרישות המכרז ● גם EDS ישראל, שהגיעה למקום השלישי, שוקלת להגיש תביעה עצמאית
בית המשפט לעניינים מינהלים בירושלים ידון בתחילת השבוע הבא בעתירה דחופה שהגישה טלדור. בעתירה מערערת טלדור על זכייתה של מלם-תים במכרז מיקור-חוץ לתפעול מערך המיחשוב של משרד המשפטים – מכרז בהיקף של כ-100 מיליון שקלים.
משרד המשפטים יצא למכרז על פי חוק המכרזים, המחייב רענון התקשרות עם ספקים אחת לכמה שנים. החברות שהתמודדו בו היו מלם-תים, טלדור, HP ישראל, EDS ישראל, וכן נס טכנולוגיות – שמבצעת את הפרויקט מזה שמונה שנים. מלם-תים זכתה במכרז בדצמבר 2008, אולם זכייתה לא פורסמה, בשל הערעור שטלדור החליטה להגיש.
טלדור, שהגיעה למקום השני במכרז, תטען בבית המשפט באמצעות עו"ד דלית בן ישראל, כי מנהל הפרויקט מטעם מלם-תים – שזכתה במכרז, אינו מתאים לתפקיד בהתאם לדרישות המכרז עצמו, וכי בהסכם ההתקשרות של מלם-תים עם CA כקבלן מישנה, נעשו שינויים בניגוד לדרישות המכרז. גם EDS ישראל, שהגיעה למקום השלישי, שוקלת להגיש תביעה עצמאית.
גורם בשוק המעורה בתחום מיקור-החוץ, העריך לבקשת אנשים ומחשבים, כי הצעת המחיר שהגישה מלם-תים, שעמדה על 100 מיליון שקלים – נמוכה בכ-60 מיליון שקלים מהעלות האמיתית של הפרויקט.
מלבד משרד המשפטים, צורפה גם חברת EDS כמשיבה לעתירה. EDS הגיעה למקום השלישי בדירוג המתמודדות, והציעה מחיר של 160 מיליון שקלים. מקורות בענף ציינו, כי EDS אף קיבלה את דירוג האיכות הגבוה ביותר, אולם הצעתה הייתה יקרה יותר מאשר של המתמודדות האחרות. לאנשים ומחשבים נודע, כי במקביל, שוקלים גם ב-EDS להגיש עתירה נפרדת נגד משרד המשפטים.
בקרב גורמים בשוק שורר זעם רב ותסכול, בשל העובדה שמשרדי ממשלה כמו משרד המשפטים, חוששים לבחור בהצעות ריאליות שמתאימות לצרכיהן, וממשיכים לדבוק בנוסחה הבוחנת שילוב של מחיר ואיכות, כאשר בפועל, מושם דגש רק על המחיר. "הגיע הזמן להפסיק את התופעה המכוערת הזו", הם אמרו לאנשים ומחשבים, "שבה ספקים מגישים באופן מודע הצעות נמוכות מראש, על בסיס הצעות איכות ירודות. זאת, מתוך ידיעה שהם לא יוכלו לעמוד בה".
הם הוסיפו, כי "מנהלי המכרזים בממשלה חוששים מתביעות ונאלצים לבחור בהצעות הנמוכות, ביודעין. החברות ששקלו להתמודד במכרז, השקיעו משאבים רבים כדי לעמוד בדרישות המכרז. לבסוף, במקרים רבים נבחר הספק שהציע את המחיר הנמוך ביותר. זהו תהליך מסוכן שכל הענף חייב להוקיע אותו".
מ-EDS ישראל נמסר בתגובה, כי "EDS צורפה כמשיבה לתביעה של טלדור. היא תשטח את טענותיה בדיון בבית המשפט". מהחברות טלדור ומלם-תים לא נמסרה תגובה.
תגובת משרד המשפטים
עו"ד אודי ניסמיאן, מנמ"ר משרד המשפטים, מסר בתגובה, כי "נערך מכרז מקצועי ביותר בנושא מיקור-חוץ לתפעול מערך המיחשוב של משרד המשפטים. המשרד הפעיל מנגנון מבוקר ושוויוני לבדיקת כל ההצעות. ועדת המכרז מצאה שכל ההצעות, (מלבד זו של HP, שנפסלה בגלל סעיף מנדטורי, י.ק.) עברו את כל תנאי הסף. מלם-תים קיבלה את הציון המשוקלל הגבוה ביותר – שילוב של מחיר ואיכות. טלדור פנתה לוועדת המכרזים העליונה עם ההערות שיש לה על תוצאות המכרז. ועדת המכרזים השיבה לטלדור על כל הערותיה. למרבה הצער, החליטה טלדור לפנות לבית המשפט. משרד המשפטים ישיב לטענות טלדור בבית המשפט. אנו מצטערים על העיכוב שנגרם לפרויקט, ובמיוחד לעוגמת הנפש שנגרמה לעובדי נס – עובדים שעתידם כרגע לא ברור".
מכרז מורכב
המכרז לתפעול מערך ה-IT של משרד המשפטים נחשב לאחד המכרזים היותר מורכבים בשוק, והוא נובע מאופיו של המשרד. מומחה מיחשוב ציין, כי המכרז כלל סעיפים רבים, דרישות והגדרות מדויקות לגבי אופן התפעול, וזאת כדי להבטיח רמת שירות גבוהה. בענף מוגדר המכרז הזה כמכרז קשה מאוד לביצוע והאתגר אשר עומד כעת בפני מלם-תים – הנו גדול.
למרות היות משרד המשפטים משרד קטן יחסית, הרי שהפעילויות שלו מתפרשות על פני 37 יחידות עצמאיות, אשר להן קשר ישיר לכל משרדי הממשלה. מערכות ה-IT במשרד מוטמעות ב-140 סוגים שונים של מערכות מידע, והן משרתות כ-3,000 משתמשים.
מלם מכפרת על המחיר הנמוך ע"י הצעות "מבזות" שניתנו לעובדי נס תוך כדי ניצול מצב השוק. הם הבטיחו למשרד המשפטים כי כל עובד נס שיעבור לא ייפגעו תנאיו הבסיסיים (כפי שהם בנס) אבל הבטחות לחוד ומעשים לחוד. הפעם משרד המשפטים יילמד לקח שאכן מה שניקנה בזול לא שווה דבר.