תשע"ח בתקשוב הממשלתי: עוד שירותים דיגיטליים ומעבר לענן

השנה התאפיינה בשורה של פרויקטים מחשובים במשרדים ובגופים הממשלתיים, בהם מתן אפשרות להתקשרות דיגיטלית בלבד בין האזרח לבינם, הקמת עננים פרטי וציבורי והצטרפות של עוד משרדים וגופים ל-gov.il

מסתמן: קבלת שירותים מהביטוח הלאומי ומרשות המיסים בצורה קלה יותר

תשע"ח הייתה, מבחינת התקשוב הממשלתי, בעיקר שנה של המשכיות: המשך המגמה של האזרח במרכז וכתוצאה מכך, המשך פיתוח פרויקטים מתאימים ויציאה לפרויקטים חדשים.

רשות התקשוב הממשלתי, בראשותו של יאיר פראנק, הקדישה בשנה האחרונה רבות לפיתוח ערוצי שירות עבור האזרחים, שיהיו מותאמים לדיגיטל ולמובייל. כבר בשבועות הקרובים יוכלו אזרחים לקבל אזור אישי באתר gov.il, שבו יהיה באפשרותם לקבל מידע מרוכז על היסטוריית התשלומים, הפנייה לשירותים מזוהים ופרופיל אישי. בנוסף, נוכל סוף סוף לתקשר עם משרדי ממשלה רק באמצעים דיגיטליים ולא באמצעות פקס או דואר ישראל, כפי שעדיין יש גופים ציבוריים שדורשים. הדבר מתיישב עם חקיקה בנושא בכנסת. הממשקים הדיגיטליים שרשות התקשוב תעמיד לרשות הציבור הם המענה לכך.

ברשות מציינים שעל אף שהם לא יצאו עדיין בקמפיין, כבר כיום רשומים 202,342 אזרחים לשירותים הדיגיטליים של הממשלה, ורק בחודש החולף נרשמו אליהם 19,975 איש.

דבר נוסף שהרשות השקיעה בו מאמצים רבים השנה הוא פיתוח מנוע שיקל על האזרחים למלא טפסים ונתונים שונים שאנחנו נדרשים למלא באמצעות האינטרנט. ההערכה היא שהמנוע הזה יעלה לאוויר עד סוף השנה האזרחית הנוכחית. הוא צפוי לקצר מאוד את התקשורת של האזרחים עם משרדי הממשלה, ובעיקר יפשט אותה עבור אנשים רבים, שלא נולדו עם iPad ביד.

"שירות זה ישנה את חוויית קבלת השירותים מהממשלה ויקצר תהליכים לאזרחים", אמר פראנק. "ברוח זו, אנחנו מתכננים את המשך הליך ההתחדשות ובמהלך 2019 תשיק הרשות אזור אישי לעסקים באתר".

יאיר פראנק, ראש רשות התקשוב הממשלתי. צילום: ניב קנטור

יאיר פראנק, ראש רשות התקשוב הממשלתי. צילום: ניב קנטור

עוד חמישה משרדים ורשויות ב-gov.il

בממשלה מרחיבים בימים אלה את אתר gov.il לא רק בהיבט של אזור השירות האישי. הוא כולל 40 רשויות ומשרדים ממשלתיים, שחמישה מהם נוספו אליו בחציון הראשון של 2018: משרד הבריאות, נתיב במשרד ראש הממשלה, הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה, הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד האוצר והרשות להתחדשות עירונית במשרד השיכון. כמו כן, 11 אתרים העלו בתקופה זו גרסה באנגלית ותשעה – גרסה בערבית. ברשות מעריכים שעד סוף השנה האזרחית יצטרפו למהלך גם משרד החוץ, בית הנשיא, משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל, רשות המסים ועוד. בכך, אומרים הגורמים הממשלתיים, יעלו האטרקטיביות והאפקטיביות של האתר והוא ימשוך אליו אזרחים רבים, שיעדיפו לבצע את הפעולות באינטרנט ולא לבוא פיזית למשרדים.

בשנה האחרונה גם הורחבו מספר יישומי הקצה והם עומדים היום על 68 יישומים, 16 שירותי תשלום ויישום לעמדות שירות ברחבי הארץ. בנתניה הוצבה עמדת שירותי ווב לרשות המגזר החרדי.

עוד פרויקט שמסתיים בימים אלה הוא הקמתו של מענה ממשלתי לאזרח, שמיועד לרכז את המענה והתמיכה הטכנית בשימוש האזרחים בשירותים הדיגיטליים הממשלתיים.

בדרך לענן

היבט נוסף שברשות התקשוב הממשלתי מבטיחים לבצע בתשע"ט הוא התקדמות משמעותית בדרך לענן. בימים אלה בונים שם את יכולות הענן הציבורי והפרטי הממשלתיים. במהלך השנה נבחרו 34 חברות שזכו במכרז לשירותי ענן ציבורי. ה-SOC הממשלתי התחבר ל-15 משרדים, ובמקביל פועלת הרשות לפרסם קודים של אתרים לשימוש הציבור כדי שיפתחו בעזרת זה שירותים חדשים. התפיסה היא שהמידע הוא של האזרחים ולא של הממשלה, ולכן צריך לעשות הכל כדי לאפשר להם לקבל את מלוא היתרונות ממאגרי המידע שיש ברשותה.

באתר data.gov.il קיימים כיום 580 מאגדי מאגרים (מתוך 1,200 שמופו) וכ-1,800 מאגרים מונגשים – גידול של 52% לעומת השנה שעברה. על פי הנתונים, מאגר החברות רשם את הגידול הגבוה ביותר במספר המשתמשים שצפו בו והורידו אותו.

מה במשרדים עצמם?

משרד הבריאות, רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר ומשרד התחבורה הם גופים ממשלתיים שבלטו השנה במיוחד בפרויקטי המחשוב וה-IT שלהם. בכל אחד מהם הוטמעו מערכות ששיפרו את פעילות הגוף ואת השירות לאזרח.

בביטוח הלאומי חוזרים לממש את התכניות להשקעות במערכות המחשוב. זאת, לאחר שבמהלך השנה העברית המסתיימת עצר מוסד זה פרויקט ענק בסכום של 600 מיליון שקלים עקב מה שהגדיר המנכ"ל שלו ככשלים ניהוליים. נראה שבמוסד לביטוח לאומי הפיקו את הלקחים מכך ומסתכלים קדימה.

משרד החינוך עומד בפני מהפכת תקשוב דרמטית, בדמות החלפת מערכת הליבה של בתי הספר, מנב"ס, שמבוססת עד היום על מיינפריים. עוד לפני סוף השנה האזרחית, באחד מימי נובמבר, ירד השלטר על המערכת הישנה ותועלה לאוויר המערכת החדשה, שתהיה מבוססת ענן. על פי משרד החינוך, היא צפויה להיות הרבה יותר יעילה ממנב"ס, עשירה יותר ביישומים ובעיקר עדכנית יותר, ותוכל לתת נתוני אמת על הנעשה בבתי הספר.

לקראת סוף השנה דווח על משבר במשא ומתן בין מיקרוסופט לממשלה סביב חידוש רישיונות התוכנה שלה. שני הצדדים העדיפו לשמור על שתיקה, מה שמגביר את הסיכוי שבסופו של דבר הם ילחצו ידיים. לממשלה אין הרבה חלופות למיקרוסופט וגם מיקרוסופט לא מעוניינת לוותר על לקוח כל כך גדול.

לסיכום, תשע"ט תהיה יותר דיגיטלית בכל מה שקשור לשירותים שהממשלה מעניקה לנו, אבל גם בה לא ייפתר הכל והמצב לא יהיה אידיאלי, כך שיישארו מספיק עבודה ומשימות גם לשנים שאחריה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים