מאיר שטרית רוצה לחזור לעיריית יבנה – ולהביא את ההיי-טק אתו
לאחר שנים בפוליטיקה הארצית, ראש העיר המיתולוגי של יבנה רוצה לחזור לתפקיד, ויש לו תכניות גם בתחום ההיי-טק: הקמת אזור תעשייה, הנחות מפליגות בארנונה ועשיית העיר לחכמה
אחת הדמויות היותר מעניינות במערכת הבחירות ביבנה היא ללא ספק הח"כ והשר לשעבר מאיר שטרית. בגיל 69, אחרי שלוש שנים שבהן לא היה כלל בפוליטיקה, מתמודד ראש העיר לשעבר שוב על התפקיד.
שטרית, המוכר כראש העיר המיתולוגי של יבנה, נבחר לתפקיד בגיל 25, עוד כשיבנה הייתה מועצה מקומית, והוא זה שבזמנו היא הפכה לעיר. לאחר שעזב, כיהן בשורה של תפקידים בכירים במסגרת הליכוד ואחר כך קדימה. בין היתר, הוא היה שר המשפטים, שר התחבורה וחבר כנסת. בימים אלה הוא שוב מתרוצץ בין חוגי בית, לוחץ ידיים ומציג אג'נדה סדורה לעיר, אם וכאשר ייבחר.
מה פתאום חזרת לזירה המקומית?
"זאת שאלה שגם אני שאלתי את עצמי בשנים האחרונות. אבל אני מרגיש שאני לא יכול לעמוד מהצד, לאור מצבה של יבנה כיום. אנחנו בנקודת קריטית, שממנה אפשר להמריא או להתרסק. לכן החלטתי לקחת על עצמי את המשימה, עם כל האתגרים שהיא כוללת בתוכה, במטרה לחזור ולתרום לעיר, שמאז ומעולם הייתי מחובר אליה, גם כששימשתי בתפקידים אחרים. אף פעם לא עזבתי אותה".
מה המצע שלך בתחום ההיי-טק?
"יבנה משוועת לחברות טכנולוגיה והיי-טק. יש בעיר אזור תעשיה, אבל זה מעט מדי והוא חיוור לעומת מה שקורה בערים שכנות כמו נס ציונה ורחובות, ובוודאי מול רעננה, הרצליה ועוד. התכנית שלי היא להקים אזור תעשיה חדש במערב העיר, סמוך לתחנת הרכבת, שיאכלס עשרות חברות. בדעתי לפנות לכל החברות ולשכנע אותן שיבנה זה המקום שהן צריכות להיות בו".
מדוע שיבואו? יבנה רחוקה ממרכז הארץ יותר מאשר השרון, למשל, וחברות היי-טק אחרות עוד לא שם.
"יש ליבנה יתרונות רבים עבור חברות היי-טק. ראשית, מבחינת נגישות: יבנה ממוקמת ליד כביש 4, עם תחנת רכבת ותחבורה נוחה. בנוסף, עלות הקרקע היא זולה יותר. מעבר לזה, כל חברת היי-טק שתגיע לפה תזכה להנחה משמעותית בארנונה, כמעט שני שליש פחות ממה שמקובל. יבנה זקוקה לזה, בעזרת המסים שהעירייה תגבה מהחברות הללו נוכל לממש את התכניות שלנו בנושאי חברה, תחבורה וחינוך.
מעבר לזה, אני רוצה לבנות דירות לצעירים ולהציע להם קרקע במחיר זול, על מנת שיבואו לעבוד ביבנה. לספק להם איכות חיים. יש לנו שטחים ייעודיים לכך. קרקע זולה, הנחה בארנונה ואיכות חיים אלה פרמטרים שכל מי שרוצה לפתוח חברת היי-טק חייב לקחת בחשבון. בנוסף, יש שטחים פנויים ליד נחל שורק, שכיום לא שייכים לנו, ואדאג לספח אותם לעיר. גם שם נבנה – אזורי תעשיה נקיים, אזורי בילויים לצעירים ועסקים. הצעירים של יבנה נוסעים לתל אביב כדי לעבוד ולבלות, ואין שום סיבה לכך".
בכמה תושבים יבנה צפויה לגדול?
"תתפלא לשמוע – אני לא רוצה להגדיל את מספר התושבים. להיפך – אני רוצה לשמר אותה כעיר איכותית, לתת לצעירים לחזור אליה ולבנות בה אזורי תעסוקה והיי-טק. יש תכניות לבניית מגדלים בעיר ואם אבחר – אבטל אותן. אני לא רוצה לחזור על טעויות שנעשו בערים אחרות, שם בנו בלי הכרה, הוסיפו תושבים ולא דאגו לתשתיות".
אחד הטרנדים הבולטים כיום במגזר המוניציפאלי הוא העיר החכמה. האם יש לך תכניות להפיכת יבנה לכזו?
"בהחלט. יבנה היא כיום לא עיר חכמה בכלל ומי שמכיר אותי יודע עד כמה אני מחובר ופריק של טכנולוגיה. אני רוצה לרשת את כל העיר, לשים Wi-Fi בכל מקום. יותר מזה, נאפשר נגישות למידע באופן שקוף, על ידי חיבור למערכות טכנולוגיות וליישומים. זהו אתגר חשוב, שנובע מכך שצריך להקשיב לתושבים, לא רק פעם בחמש שנים אלא כל השנה ובכל יום. זה גם מאוד חשוב לניהול שקוף של העיר, מה שלא כל כך קיים כיום".
שטרית דיבר בראיון גם על תחום החינוך וההכשרה הטכנולוגיים. "אין ספק שגם זה תחום שיבנה זקוקה בו לשיפור ולתגבור. חלק גדול מתלמידי התיכון שלנו נוסעים אל מחוץ ליבנה כדי ללמוד מקצועות מדעיים ואין שום סיבה שזה יקרה", אמר.
לסיום, אתה מתמודד מול ראש עיר ותיק. זו התמודדות קשה.
"נכון, אבל כבר ידעתי התמודדויות קשות. כשיצאתי למסע הבחירות הכרזתי שאכהן מקסימום שתי קדנציות. לא יותר. תפקיד ראשות עיר הוא מורכב, שוחק וחייבים לרענן. ראש העיר הנוכחי עשה הרבה שנים לטובת העיר, וצריך לדעת מתי ללכת – ובכבוד".
בקיצור, שטרית ומכונת היחצנות, קנו גם אתכם. חבל, חשבתי שאתם עיתון רציני...
צדיק, רוצו להצביע: https://news.walla.co.il/item/2755033