סנואודן באירוע ישראלי: "איסוף המידע גדל; ההבדל בין קונספירציה למציאות – קטן"
חמש שנים אחרי שהדליף 1.5 מיליון מסמכים של ה-NSA, אדוארד סנואודן סבור שהמצב רע הרבה יותר ● הוא הביע ביקורת על תעשיית הסייבר הישראלית והמעורבות שלה, לכאורה, בהפרת זכויות אדם - ואולי אף ברצח העיתונאי הסעודי חשוקג'י
"מאז התפוצצות הפרשה שלי, איסוף המידע על ידי ממשלות וחברות לא רק שלא קטן – אלא אף גדל. חברות משתפות פעולה עם השלטונות, ובעוד שבארצות הברית הן מנסות להרחיק את עצמן מההאשמות האלה, בישראל אפילו זה לא קורה", כך אמר אדוארד סנואודן, חושף מסמכי ה-NSA, באירוע שנערך הערב (ג') בתל אביב, במלאות שנה למשרד יחסי הציבור אורנשטיין את חושן. לדברי סנואודן, שעומד בפני האשמות בריגול בארצות הברית, "ממשלות לא שמות מספיק מגבלות על איסוף המידע, הטכנולוגיה נמצאת הרבה לפני החוק". הוא קרא לממשלות להפסיק לעקוב אחרי אזרחים – קריאה שנראית שתיפול על אוזניים ערלות.
סנואודן ציין שהחליט לבצע את השיחה על אף לחצים מאנשי ה-BDS. לדבריו, גם הוא מתנגד לכיבוש כמותם, אבל מאמין בשיח. סנואודן צייר באירוע תמונה שחורה מאוד על המעקב של ממשלות וחברות אחרי אזרחים, והשימוש שהן עושות בהן, ורמז ששירותי הביטחון הישראליים עושים דברים דומים לאמריקנים. הוא הביע ביקורת על המעורבות של חברות סייבר ישראליות ותוכנות שפיתחו במעקבים שונים ושנויים במחלוקת ברחבי העולם – אחרי טרוריסטים, אבל גם מתנגדים פוליטיים ואנשים בעלי נטיות מיניות שונות.
צילום וידיאו: אורנשטיין את חושן.
סנואודן אף העלה את האפשרות ש-NSO סייעה במעקב אחרי העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, שעל פי החשד נרצח על ידי השלטון בריאד כשנכנס לקונסוליה הסעודית באיסטנבול שבטורקיה.
"אלה לא באמת חברות אבטחת סייבר"
ככלל, אמר, "מספרן של חברות כאלה עולה ויש להן השפעה רבה מאוד, אבל אלה לא באמת חברות אבטחת סייבר. תפקידן של חברות אבטחת סייבר הוא לתקן פגיעויות, בעוד שהחברות האלה מחפשות פגיעויות. הן לא מתקנות אותן אלא רוצות לוודא את קיומן לכמה שיותר זמן, כדי למכור ללקוחות גישה אליהן".
סנואודן ביקר גם תאגידי ענק דוגמת פייסבוק וגוגל, שלדבריו היא "הגרועה ביותר" בכל הנודע לפגיעה בפרטיות. "פייסבוק אמנם מנסה לנצח אותה במרוץ, אבל היא עדיין מאחור", אמר. "לחברות האלה לא אכפת ממך, ממה שיקרה לך, מהמדינה שלך. אכפת להן רק מהנתונים שלך. אתה הוא המוצר. הן חולקות עם אחרים את המידע עליך, על שכניך ועל היקרים לך ביותר, כולל את המידע האינטימי ביותר. כל מה שבטלפון שלך מועתק, הם יכולים לשלוט במצלמה ובמיקרופון שלך מרחוק. הדבר המפחיד ביותר הוא שזה עובד".
עם זאת, הוא חוזה עתיד ורוד קצת יותר, שבו המכשירים יהיו בטוחים יותר. "עד עכשיו חברות רצו רק למכור, עכשיו יש להן אינטרס רב יותר לשמור על הלקוחות שלהן", אמר.
"סנואודן עשה את מה שעשה כדי להיכנס לספרי ההיסטוריה"
הגיב לדבריו רם בן ברק, לשעבר המשנה לראש המוסד וכיום יו"ר חברת הסייבר המימד החמישי ואיש מפלגת יש עתיד. לדבריו, "ההצגה של סנואודן שהמניעים שלו הם ליברליים רחוקה מהמציאות. הוא עשה את מה שעשה כדי להיכנס לספרי ההיסטוריה. אתה לא יכול לתקן פשע על ידי עשיית פשע חמור הרבה יותר. סנואודן קבע שהצדק והאמת בצד שלו, אז הוא גנב 1.5 מיליון מסמכים, פגע בארצות הברית, סיכן סוכנים וחשף שיטות פעולה. אחרי כל הנזק שהוא עשה, הוא לא הצליח. מה גם שיש לו מזל שהוא גנב מהאמריקנים ולא מהרוסים, כי אז היו הורגים אותו בגלולת רעל".
"אם מישהו פועל בניגוד לחוקים, צריך להעניש אותו, ואם מישהו ניצל את הכוח שבידו כדי לחדור לפרטיות – הוא צריך לשבת בכלא. העולם שונה: הוא ישות אחת וחלק גדול מהאויבים שלך הם האזרחים שלך, כולל ישראלים שהם נגד ישראל. המצב הזה לא היה מעולם", ציין.
לדבריו, "המדינה לא יכולה ולא רוצה לעקוב אחרי כולם. החברות הן מה שהוא אמר. נכון שעשו דברים שלא צריך לעשות, אבל זה לא אומר שצריך להפסיק את כל השיטה. אם המדינה עושה, כנראה שהיא רוצה לדאוג לביטחון של האזרחים שלה".
תגובות
(0)