אל גור: "ה-IT הוא כלי חיוני להישרדות כדור הארץ"
"ה-IT הוא זה שיכול למנוע את האסון הממשמש ובא על הגלובוס, הוא המענה לכל אותם אתגרים של חוסר יעילות", אמר אל גור, לשעבר סגן נשיא ארצות הברית, בפתח כנס Pulse 2010 של יבמ ● "המיחשוב יכול למנוע זיהום גלובלי, לשפר את הכלכלה, ליצור עוד ועוד מקומות עבודה במדינות המתפתחות והמפותחות גם יחד, ולהביא לחיים טובים יותר על פני הפלנטה היחידה שיש לנו", אמר
"אנחנו עומדים על סיפה של תהום עמוקה ומאיימת, אלא שיש כאלה שאינם מודעים לכך. הרבה נדרש לעשות ולא מספיק נעשה כדי להציל את כדור הארץ מפני השמדה עצמית. ל-IT יש תפקיד חשוב בשמירה על כדור הארץ, בניהול מערכות, בשילוב מערכות מידע ובבניית ערים חכמות, בצמצום צריכת האנרגיה ובהפחתת כמות הפליטה של פחמן דו-חמצני", כך אמר אל גור, לשעבר סגן נשיא ארצות הברית.
גור, חתן פרס נובל לשלום לשנת 2007, שקיבל את הפרס בגין פעילותו למען הצלת כדור הארץ, היה אתמול (ב') דובר המפתח ביומו הראשון של כנס Pulse 2010 – הכנס השנתי העולמי של קבוצת טיבולי ביבמ (IBM). בכנס, שמתקיים בלאס וגאס,משתתפים יותר מ-7,000 איש, לקוחות ושותפים עסקיים של כלי התוכנה של טיבולי, מקסימו ונטקול.
"ל-IT יש תפקיד חשוב, בנוסף להיותו הקטר המניע את הכלכלה העולמית והמחלץ אותה מהמשבר העמוק שבו היא שרויה", אמר גור, "וביכולתו לספק יעילות לאופן שבו האנושות צורכת אנרגיה ולדרכים שבהן היא בונה בניינים וערים". הוא ציין, כי במהלך המאה ה-20 חלו התפתחויות טכנולוגיות רבות, שהועילו לאנושות באופן מרבי, אולם מנגד, נוצר בה מצב של הרס עצמי סביבתי. גור מנה מספר מגמות שהובילו למצב המשברי שבו מצוי כיום כדור הארץ. האחד הוא הגידול המשמעותי בכמות האוכלוסין, בשל התקדמות הרפואה מונעת המיתות. "כיום, מספר בני האדם בכדור הארץ עומד על 6.8 מיליארד נפשות, ותוך שנים בודדות הוא יגיע ל-8 מיליארד". המגמה השנייה היא השינוי המשמעותי שחוללה המהפכה התעשייתית במאות האחרונות, ובעיקר במאה ה-20. השלישית היא הגידול המשמעותי בצריכת מקורות האנרגיה בעולם – ובראשם נפט ופחם.
גור ציין, כי ה-IT קשור קשר הדוק לשלושה משברים ואיומים גלובליים: משבר האקלים, התחממות כדור הארץ והפליטה ההולכת וגדלה של פחמן דו-חמצני וגזי חממה; המשבר הכלכלי העולמי; והאיום הביטחוני לגווניו – הצורך להגן על תשתיות לאומיות, ההגנה מפני טרור והמצב במפרץ הפרסי. לדבריו, שלושת המשברים הללו כרוכים זה בזה בכך שהם כולם תלויי נפט, "מקור אנרגיה יקר ההולך ומידלדל". הוא הוסיף, כי "העולם המערבי, וארצות הברית בראשו, מזרימים מדי שנה מאות מיליארדי דולרים לארצות זרות, חלקן בעלות משטר שברירי, לצורך רכישת נפט. נוצרת פה משוואה עדינה ההופכת אותנו לפגיעים אם הצינור הזה ינותק. וחוץ מזה, מאסתי במשלוח חיילים אמריקנים למפרץ הפרסי מדי עשור. השימוש בצורות האנרגיה הקיימות – פחם ונפט – הוא שימוש הרסני ולא כלכלי". גור אף אמר, כי "הטכנולוגיה יכולה לסייע לשינוי המצב הקיים. ניתן באמצעותה, ואף רצוי והכרחי, לנצל את האנרגיות החלופיות בצורה טובה ויעילה, ובעיקר רבה יותר".
הפתרון, אמר גור, קשור במילה יעילות. "זו תביא לצמצום צריכת אנרגיות יקרות; למציאת מקורות אנרגיה חלופיים, ובראשם אנרגיה סולרית, אנרגיה מהרוח, ושימוש באנרגיה גיאו-תרמית; לניהול מערכות מידע ותקשר בין מערכות שונות במפעלים ובערים; יעילות שתביא לבניית עוד ועוד ערים חכמות וירוקות".
"ה-IT הוא זה שיכול למנוע את האסון הממשמש ובא על הגלובוס", אמר גור. "ה-IT הוא המענה לכל אותם אתגרים של חוסר יעילות. הוא יכול למנוע זיהום גלובלי, לשפר את הכלכלה, ליצור עוד ועוד מקומות עבודה במדינות המתפתחות והמפותחות גם יחד, הוא יכול ליצור חיים טובים יותר על פני הפלנטה היחידה שיש לנו".
"מוח האדם טוב מאופן פעולתו של המחשב"
גור דימה את חוסר המודעות של האנושות למשבר האקלימי למצב שבו היו מצויים מנהלי הבנקים להשקעות בתחילת משבר הסאב-פריים, שהביא למשבר העולמי שקרה קודם כל בארצות הברית, ואחר כך ברחבי תבל. "היה נתק של מידע, יזום בחלקו, בין מנהלי הבנקים ובין המידע – שהיה קיים – אודות נוטלי המשכנתאות וחוסר היכולת שלהם לעמוד בהחזרים העתידיים ובהתחייבויות שהם נטלו על עצמם", אמר. הוא הסביר, כי כך גם המצב כיום בקשר למודעות בדבר ההתחממות הגלובלית. "רוב האנשים חושבים שכדור הארץ הוא כה גדול עד שלאנושות אין שום יכולת להשפיע על מה שקורה בו. זו אינה אמת. התחממות כדור הארץ לא נתפסת כבעיה החמורה ביותר שלנו, אולם היא אכן כזו. מחקרים מדעיים הוכיחו זאת חד משמעית. אקלים כדור הארץ משתנה, והשינוי קורה במהירות גבוהה מהצפוי. אנחנו הורסים בשיטתיות את הסביבה, המהווה את מקום משכננו", אמר.
בדבריו, אמר גור, כי במקרים רבים – מוח האדם טוב בהרבה מאופן פעולתו של המחשב. "תינוק יכול לזהות בצורה טובה ומהירה יותר פרצופים מאשר כל תוכנה לזיהוי פנים. אדם מבוגר מסוגל לעשות הקשרים ולקבל מסקנות מבוססות מידע ששוקלל באופן טוב יותר מאשר מערכות מידע. ואף על פי כן, בכל הקשור להתייחסות למשבר האקלימי ולהתחממות הגלובלית – האנושות מתנהגת כמו בת יענה וטומנת את ראשה בחול".
הוא הוסיף, כי "שמירת הסביבה והצלת כדור הארץ אינם עניינים של המשוגעים לדבר, אלא בעיה של כל אחד ואחת מאיתנו. זהו ציווי מוסרי ורוחני. מהר מכפי שתוכלו לשער, בניכם ונכדיכם ישאלו אתכם 'מה אתם עשיתם כדי לשמור על כדור הארץ?'. יש לנו אחריות לבני הדורות הבאים, שייאלצו לסבול מהנזק הסביבתי אותו אנו עושים כיום".
גור סיכם את דבריו באמרו, כי "העולם מתקרב לקראת מצב של התנגשות עם עצמו. אנחנו עומדים על סיפה של תהום המובילה לאסון חמור. לטכנולוגיה בכלל, ול-IT בפרט, יש תפקיד משמעותי בקידום הנושאים הירוקים, בבניית ערים חכמות, בצמצום ייצור הפסולת ובמניעת זיהום כדור הארץ. עלינו ליצור פתרון למשבר האקלימי שיצרנו במו ידינו, שיהיה מהיר מחד ולטווח הרחוק מאידך. ל-IT יש את היכולות לספק את כלי הניהול ואת מערכות המידע לעשות זאת בצורה נכונה ויעילה. חלק מהיוזמות, דוגמת עולם חכם של יבמ, הן רק תחילתה של דרך ארוכה שיש לעשות בנושא – לפני שיהיה מאוחר מדי".
אגב, על איזה משבר אקלימי הוא מדבר?
מזכיר לי את הסיפור על בן גוריון שמצביע על מרחבי הנגב הנפרשים סביב שדה בוקר ואומר "פה עוד יהיה יער"... ודודו הפלמחניק מוסיף "ודובים ירוצו בו". להבדיל מבן גוריון שעסק בבנייה אל גור עוסק במניעת יצרנות ומבטיח לנו את סוף העולם - לא מלהיב במיוחד וההמתנה לסוף הצפוי עלולה להיות ארוכה מאד ( מיליארדי שנים) אלא אם יפגע בארץ אסטרואיד קודם לכן.