אירופה: האם ראיות אלקטרוניות יעברו בלי פיקוח מהספקיות למדינות?
באיחוד האירופי מגבשים חקיקה לזירוז מעבר נתוני משתמש לצורכי חקירת מקרי פשיעה וטרור, אבל הצורך בהגנה על פרטיות המשתמש הביא נציגים לתבוע שחברות הטכנולוגיה לא יוכלו עוד להיענות ולהעביר ראיות אלקטרוניות על אדם לגורמי אכיפת החוק בלי הליך רגולטורי מקדים במדינתו
שרי הפרלמנט של האיחוד האירופי הביעו בסוף השבוע (ו') דאגה בכל הנוגע בשאלה האם זכויות האזרח אכן מוגנות בהצעת חוק מתגבשת, שמטרתה לזרז את גישת החוקרים לדואר אלקטרוני ולראיות דיגיטליות אחרות בחקירות מקרי טרור.
הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי הציגה את הצעת החוק בחודש אפריל במטרה לסייע לתובעים להשיג ראיות דיגיטליות מחברות בארצות הברית ומספקי אינטרנט אחרים, בתוך שעות או ימים במקום שבועות או חודשים, כמו שקורה תחת הכללים הנוכחיים.
ללחוץ על חברות הטכנולוגיה לעשות יותר כדי לשתף פעולה עם חקירות משטרה
ההצעה לחקיקת הראיות האלקטרוניות באירופה הגיע בין השאר בעקבות התקפות הטרור האחרונות ביבשת ורצונן של ממשלות ללחוץ על חברות הטכנולוגיה לעשות יותר כדי לשתף פעולה עם חקירות משטרה. בשל נטייתם הגוברת של אנשים לאחסן ולשתף מידע שלהם באינסטגרם, פייסבוק, ווטסאפ, סקייפ וביתר השירותים הדיגיטליים הפופולריים הרשויות באירופה ביקשו להקל על חקירות והעברת נתוני משתמש לצורכן.
טיוטת החקיקה מאפריל כללה קביעה שעל חברות הטכנולוגיה לספק תגובה לבקשות המשטרה בתוך 10 ימים כסטנדרט או בתוך 6 שעות במקרי חירום, ומתן קנסות של עד 2 אחוזים מהמחזור העולמי של החברה על אי ציות להוראות ובקשות דומות.
"כללים חדשים אלה יחליפו את השיטות המורכבות הקיימות בכלים מהירים ויעילים כדי לאסוף ולהחליף ראיות אלקטרוניות מעבר לגבולות", אמר שר המשפטים האוסטרי, ג'וזף מוסר, בהצהרה. "זה יעזור להגן על אזרחינו, ויעשה זאת מבלי להתפשר על זכויותיהם ועל חירויותיהם", טען בהמשך הודעתו מוסר, שניהל את הישיבה. כמגננה על החקיקה החדשה והמתהווה הוסיף וטען כי "ראיות אלקטרוניות הופכות לגורם חיוני בהליכים פליליים. כיום, פושעים משתמשים בטכנולוגיית תקשורת חדישה ומהירה, שלא עוצרת בגבולות".
דאגה להפרת זכויות אדם
אבל בדיון מסוף השבוע נשמעו קולות מודאגים בכל הנוגע בחקיקה המתגבשת – שרת המשפטים של גרמניה, קתרינה ברליי, וכמה עמיתים אחרים שלה באיחוד האירופי, העלו חששות כי הטיוטה חוטאת לזכויות האזרח. טיוטת החוק קובעת כי החברה ספקית השירות – ספקית הדוא"ל שלכם למשל – היא שתחליט אם הנתונים האישיים של אדם יימסרו למדינה המבקשת אותם במסגרת חקירה, למרות שהממשלה המארחת את הספקית צריכה להיות מעורבת גם היא בהליך, כך הסבירה ברליי.
גם גופים שונים העוסקים בהגנה על פרטיות וזכויות האזרח התקוממו כנגד החקיקה של האיחוד וטענו שהיא מפרה זכויות אזרח.
באופן מעט משעשע הפעם האינטרסים של החברות ומגיני זכויות האדם חופפים. ארגון לובי טכנולוגי בשם CCIA, שמייצג את הענקיות אמזון, גוגל, פייסבוק ו-e-Bay, מתח ביקורת על עמדת ממשלות האיחוד האירופי, שלדבריו הייתה קשוחה יותר מהצעת הנציבות וחסרת איזונים ובלמים נאותים.
אלכסנדר רורה, מנהל מדיניות הציבור הבכיר של CCIA, אמר בתגובה כי החברות מצרות על כך שההצעה הנוכחית "מגדילה את הסיכונים לקונפליקטים בין החוקים לחברות לסיכוני זכויות הפרט הבסיסיות".
השר לנושאי משפטים של האיחוד האירופי אמר כי הנציגים הסכימו אמנם על טיוטה לכללים חדשים לגישה לראיות אלקטרוניות, אך מוכנים לשאת ולתת על התנאים עם הפרלמנט האירופי.
תגובות
(0)