גילון הטמיעה מערכת BI לזיהוי חריגות במסחר ברשות לניירות ערך בהיקף מיליוני שקלים
הפרויקט כלל פיתוח, הטמעה, רכש חומרה חדשה וייעודית עבורו, וכן תחזוקה, שירות ואחריות מלאה למשך חמש שנים ● המערכת החדשה מבוססת על כלי אורקל, ומאפשרת תחקור מתוחכם של פעילות המסחר בבורסה תוך התרעה על חריגים בפעילות השוטפת וההיסטורית ● כמו כן, ניתן לזהות באמצעותה אירועים החשודים כעבירה על החוק
גילון הטמיעה פרויקט BI מבוסס אורקל (Oracle) לזיהוי חריגות במסחר ברשות לניירות ערך. הפרויקט, שהסתיים באחרונה, ארך כשנה וחצי. היקפו הכספי לא נמסר לפרסום, אולם מקורות בשוק העריכו אותו במיליוני שקלים.
במסגרת הפרויקט, הקימה גילון ברשות מערכת בינה עסקית המספקת פתרון כולל לצורך ניתוח נתוני מסחר, מתן יכולות תחקור, בקרה ואיתור חריגים על ידי המחלקות השונות של הרשות. המערכת מאפשרת זיהוי מוקדם של אירועים החשודים במעבר על חוק ניירות ערך וחוק השקעות משותפות בנאמנות, כגון שימוש לרעה במידע פנים, הרמת מניות באופן בלתי חוקי, תרמיות והונאות לסוגיהן, ועוד. קבלני המשנה בהטמעת המערכת היו אורקל ישראל ואמת מיחשוב.
הפרויקט כלל פיתוח, הטמעה, רכש חומרה חדשה וייעודית עבורו, וכן תחזוקה, שירות ואחריות מלאה למשך חמש שנים. בהיבט הטכנולוגי, הוטמעה ברשות מערכת BI של אורקל, OBIEE Oracle (ר"ת Business Intelegent Enterprise Edition), עם שכבת ETL (גזירת ושליפת נתונים) מבוססת WebSphere DataStage של יבמ (IBM). שילוב שני הכלים הללו, נמסר, מספק יכולת לשילוב נתונים, ושילוב הדוק של מידע ארגוני, גם כאשר הוא מגיע ממקורות רבים, או מוזרם למגוון רחב של יעדים במסגרת לוחות זמנים קצרים.
עובדי הרשות לניירות ערך קיבלו במסגרת הפרויקט מערכת אוטומטית לאכיפה ולאיתור חריגים במסחר, והם אף יכולים להוציא באמצעותה דו"חות מלאים אודות פעילות המסחר, בהתאם לתפקידם. המערכת ניזונה ישירות מנתוני המסחר בבורסה, ומסוגלת להעשיר אותם בנתונים רלוונטיים ממערכות תפעוליות נוספות, כגון מגנ"א.
רמת הדיוק והאיכות שבה מתריעה המערכת על חריגות במסחר הינה גבוהה. בנוסף, המערכת מבוססת על אלגוריתמים מורכבים שפותחו על ידי הרשות ויושמו על ידי גילון. כך, אנשי הרשות מסוגלים להתריע כיום, קרוב לזמן אמת, על אירועי מסחר החשודים בשימוש במידע פנים, מעשי תרמית ומקרים רבים נוספים. משתמשי המערכת יכולים לתחקר את נתוני המסחר בפילוחים וחיתוכים שונים.
במסגרת הפרויקט שילבו אנשי גילון רכיבים שפותחו על ידי החברה, המאפשרים בקרה של איכות הנתונים וניהול יעיל שלהם. המערכת גם כוללת תמיכה בתהליך התחקור של החריגים שנמצאו, כך שהטיפול בכל חריג מתבצע במערכת משלב האיתור ועד לבירורו הסופי.
פרופסור זהר גושן, יושב ראש הרשות לניירות ערך, אמר, כי "המערכת היא סוג של 'אח גדול' שמתבונן על כל פעולות המסחר בשוק. היכולת שלנו להגיע לכל שחקן השתפרה דרמטית, ואת התוצאות תראו בקרוב".
לדברי נתן הרשקוביץ, מנמ"ר הרשות, "הפרויקט הוא חלק מהשאיפה שלנו לשפר באופן מתמיד את רמת האכיפה בתחום המסחר והפעילות בניירות ערך".
גל רימון, מנכ"ל גילון ישראל, אמר, כי "בתקופה זו, הרגולציה מואצת ומנסה להדביק את תופעות השוק. לכן, מערכות הבינה העסקית הופכות להיות נדבך אסטרטגי ותפעולי כאחד".
תגובות
(0)