ד"ר איה סופר, יבמ: "שוק פתרונות האנליזה העסקית צפוי לגדול"
"אין ערך למידע אם איננו יודעים לנתח אותו, והעובדה היא שכמות המידע הולכת וגדלה", אמרה ד"ר סופר, המנהלת את תחום האנליזה וניהול המידע במערך המחקר של יבמ ● לדבריה, "קפיצת המדרגה בתחום ייצור התוכן מדהימה: אם בעבר נדרש סף יכולות מיוחד, הרי שכיום כולם יכולים לתרום"
"תחום האנליזה החכמה מצוי בהתקדמות מתמדת, כאשר הבעיה העיקרית היא טיפול בכמויות גדולות יותר של מידע. ניתן לומר, כי שוק הפתרונות לאנליזה עסקית צפוי לגדול בשנים הקרובות", כך אמרה ד"ר איה סופר, מנהלת תחום האנליזה וניהול המידע במערך המחקר של יבמ (IBM), במהלך ביקור עיתונאים במעבדות המחקר של החברה בחיפה.
לדברי סופר, שימוש בכלי אנליזה מתקדמים לניתוח מכירות איפשר ליבמ עצמה להגדיל אשתקד את מכירותיה בכמיליארד דולרים. במקביל, מיישמת החברה פרויקטים בתחום זה בחברות טלקום, שם מאפשרים הכלים למנוע נטישת לקוחות; בחברות ביטוח, המקטינות באמצעותם תביעות כוזבות וחוסכות זמן סליקה; ובחברות חשמל, דוגמת זו של ספרד, החוסכת כ-50 אלף יורו ביום בזכות אנליזה מדויקת, החוזה את דרישות הצריכה בכל שעה לאורך היממה.
סופר הסבירה, כי "אין ערך למידע אם איננו יודעים לנתח אותו, והעובדה היא שכמות המידע הולכת וגדלה. קפיצת המדרגה בתחום ייצור התוכן מדהימה: אם בעבר נדרש סף יכולות ליצירת תוכן, הרי שכיום כולם תורמים לעניין בכלים שונים. חברות אוספות יותר ויותר מידע אודות לקוחות מערכות אספקה, וכן הלאה. אמנם, כולנו אוגרים יותר ויותר נתונים, אך הנתונים הללו אינם שווים דבר אם לא נדע להפיק מהם את התובנות הנכונות בזמן הנכון".
בשלביו הראשונים, התמקד עולם האנליזה בתחומי הדיווח הקבוע, הדיווח אד-הוק, וניתוח וחקירת מידע. כיום, הוא מתפתח אל עולם הסימולציה, החיזוי, המודלים והאופטימיזציה. לדברי סופר, "אנו רוצים להפעיל אלגוריתמים שידעו לאבחן מצב ולשפר את ההתנהלות בו. אם בעבר התמקדו מעבדות המחקר באלגוריתמיקה ובסימולציה ברמת שבב המעבד, הרי שהיציאה לעבודה ישירה מול עולם העסקים הולידה שינוי כיוון ומיקוד. במעבדות המחקר של יבמ עובדים כיום באופן צמוד עם יועצים בתחומי התעשייה". סופר ציינה, שכ-250 חוקרים ומתמטיקאים של יבמ בכל העולם מתמקדים בבעיות האלה, ויותר מ-50 מהם מועסקים במעבדות המחקר בחיפה.
אחד הפרויקטים עליו שוקדים מומחי האנליזה בחיפה מכונה EuResist. הפרויקט, שכבר זכה בכמה פרסים, מתמקד בתחום הבריאות ובחיזוי עמידות לתרופות, ומתבצע בשיתוף פעולה עם שורת גופים בתעשייה. בין השאר, עיתון המחשבים Computerworld בחר אשתקד ב-EuResist כפרויקט המצטיין של השנה בתחום הבריאות.
הטכנולוגיות החדשות והמודלים המתמטיים שפותחו על ידי חוקרי יבמ בחיפה, מספקים דרך חכמה ויעילה יותר לבחירת התרופות הטובות ביותר והצירופים היעילים ביותר של תרופות שונות לטיפול בחולי איידס, על בסיס המאפיינים הגנטיים המיוחדים המזוהים אצלם. מערכת EuResist היא כלי מקוון רב-עוצמה, המסייע לרופאים לבחור בטיפול המציע את רמת ההסתברות הגבוהה ביותר לעצירת תהליך השכפול של הנגיף בגוף, ולמניעת התפתחות עמידות של הנגיף לתרופות.
לדברי ירדנה פרס, חוקרת במעבדת המחקר של יבמ בחיפה ומי שהובילה את העבודה במסגרת הפרויקט האירופי, "ניטור ההיסטוריה של הטיפולים והתקדמות הווירוס חיוניים על מנת להבטיח את הצלחת הטיפול. זמינות הידע הנולד על בסיס כמויות גדולות של נתונים, תאפשר לרופאים להביא בחשבון את המאפיינים המיוחדים לחולה, את אופי הווירוס, המוטציות שלו, ומצב המחלה בכל רגע נתון".
תגובות
(0)