IVC: גיוסי ההיי-טק ברבעון – הגבוהים ביותר מאז 2013
סכום הגיוסים של ההיי-טק הישראלי ברבעון השלישי עמד על 2.24 מיליארד דולר – הסכום הגבוה ביותר ברבעון זה בשש השנים האחרונות - כך לפי נתוני החברה ● עם זאת, ב-IVC מזהירים ממגמה של השקעות "הון-סיכון בפחות סיכון", שיכולה להשפיע לרעה בעתיד
נתונים מעודדים להיי-טק הישראלי: דו"ח הגיוסים הרבעוני של IVC-ZAG זיסמן אהרוני גייר ושות', שפורסם היום (ג'), מלמד שהחברות בענף גייסו ברבעון השלישי של השנה 2.24 מיליארד דולר – הסכום הגבוה ביותר ברבעון השלישי בשש השנים האחרונות, והגבוה ביותר בכלל הרבעונים, למעט הרבעון האחרון של השנה שעברה. מדובר בסכום הדומה לזה שגויס ברבעון השני של השנה, אך מספר העסקות, שעמד על 142, עלה – הן לעומתו והן בהשוואה לרבעון השלישי אשתקד.
כמו ברבעונים קודמים, גם הפעם, 13 עסקות הגדולות מ-50 מיליון דולר כל אחת היוו 57% מכלל ההון שגויס ברבעון כולו. בנוסף, הסך של שש העסקות הגדולות, בסכום של יותר מ-100 מיליון דולר כל אחת, עמד על 841 מיליון. הבולטות שבהן הגיוס של 200 מיליון דולר שביצעה סייבריזן והגיוס של 176 מיליון שביצעה פאנדבוקס.
לפי הממצאים, ברבעון השלישי בוצעו 81 עסקות מגובות הון-סיכון, שהסתכמו ב-1.6 מיליארד דולר – 72% מסך ההון שגויס במהלך רבעון זה. זאת, בהשוואה ל-1.31 מיליארד דולר, המהווים 81% מסך ההון, ב-72 עסקות ברבעון השלישי של 2018. בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה גויסו במסגרת עסקות המגובות הון-סיכון 4.68 מיליארד דולר – סכום קרוב לסך ההון שגויס ב-2018 כולה. חברות בשלות בשלבי צמיחה מואצת הובילו את גיוסי ההון בתקופה זו עם 2.58 מיליארד דולר ב-48 עסקות – עלייה של 65% בסך ההון ושל 23% במספר העסקות בהשוואה לנתוני 2018 כולה.
"הון-סיכון בפחות סיכון"
עו"ד שמוליק זיסמן, שותף מנהל העומד בראש תחום ההיי-טק בפירמת עורכי הדין ZAG-S&W (זיסמן, אהרוני, גייר ושות'), אמר ש-"כספורטאי לשעבר אני יודע שלאחר שכבשת את המקום הראשון, הקושי האמיתי הוא לשמור עליו. אחרי שברבעון הקודם זכינו לראות מספרים שוברי שיאים, הגיע הרבעון השלישי ואף עלה על קודמו, ושיא הגיוס נשבר. השיא האמור נרשם הן לזכות הקרנות הישראליות, שסך הגיוס מהן נותר גבוה ויציב, והן לסך ההון ללא מעורבות של הקרנות הישראליות, שטיפס בכ-45% מהרבעון המקביל אשתקד".
לדברי זיסמן, "מהנתונים עולה כי ייתכן והעדפות המשקיעים המשתנות מהוות תמרור אזהרה עליו הצבענו בעבר – הון-סיכון בפחות סיכון. סך ההון שהושקע בחברות בשלב מוקדם נמצא במגמת ירידה בשנה האחרונה וברבעון המדווח נרשם השיעור הנמוך ביותר. אל מול התקופה המקבילה אשתקד, סך הגיוס של החברות בשלב מוקדם בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 יציב יחסית. לכן, יש לנו תקווה שאין זו עדיין מגמה חד משמעית אלא תמרור אזהרה בלבד".
מריאנה שפירא, מנהלת המחקר במרכז המחקר של IVC, ציינה כי "העלייה בפעילות גיוסי ההון בישראל שנרשמה במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של 2019 מקבילה למגמה הגלובלית בתעשיית ההיי-טק. אחת המגמות הבולטות, שנראה שתואץ במהלך הרבעון הנוכחי, היא צמיחה מהירה של חברות מתבגרות בתחום התוכנה, במיוחד בעולמות הבינה המלאכותית והסייבר. על פי המידע שלנו, בחמש השנים האחרונות נצפתה עלייה רציפה בגיוסים ובאקזיטים בעולמות טכנולוגיים אלה, ויותר מ-70% מהחברות הפעילות נמצאות בשלבי מכירות. אמנם, לא נרשמה עלייה בהיקפי הגיוסים של כלל החברות בשלבים המוקדמים, אך ייתכן שקצב הגיוסים בחברות אלה יגבר ברבעון האחרון של השנה, בדומה למגמה שנצפתה בשנים הקודמות".
תגובות
(0)