בריטניה: פייסבוק תשלם חצי מיליון ליש"ט כקנס בגין פרשת קיימברידג' אנליטיקה
ענקית הרשתות החברתיות הסכימה לענישה הגבוהה ביותר האפשרית במדינה מטעם ה-ICO ● הקנס - עקב הגעת פרטי חברי פייסבוק לידי חברת המחקר, שעשתה בהם שימוש להטיית דעת בוחרים במשאל הברקזיט ● בכך הפרה פייסבוק את פרטיות המשתמשים
לאחר חודשים של ערעורים בנדון, פייסבוק הסכימה אתמול (ד') לשלם חצי מיליון ליש"ט (כ-2.28 מיליון שקלים) בכדי ליישב טענות של נציבות המידע הבריטית, ה-ICO (ר"ת Information Commission's Office), שהפרה את חוקי הפרטיות בבריטניה בכך שאפשרה לחברת המחקר קיימברידג' אנליטיקה לגשת לנתונים האישיים של 87 מיליון ממשתמשיה, או יותר מכך אפילו.
אנשי קיימברידג' אנליטיקה, חברת מחקר וייעוץ פוליטי שכבר התפרקה מזמן עקב חשיפת התנהלותה, עשו ככל הנראה שימוש במידע האישי ששאבו ממשתמשי פייסבוק ללא ידיעתם באמצעות שאלון פסיכולוגיסטי, על מנת למקד אליהם ואל חבריהם פרסומות פוליטיות ש"שיחקו" על פחדיהם ורגשותיהם האישיים, וזאת במטרה להשפיע הן על הבחירות לנשיאות ארה"ב והן על תוצאות משאל הברקזיט הבריטי, ששניהם נערכו ב-2016.
הקנס אולי נראה צנוע – במיוחד בהתחשב בעובדה שפייסבוק הסכימה לשלם על אותה הפרת פרטיות קנס של 5 מיליארד דולר בארצות הברית – אבל זהו סכום המקסימום שה-ICO, הגורם הבכיר האמון על שמירת הפרטיות בבריטניה, יכולה להשית עליה. הסיבה לכך היא שהאירוע התרחש בשנת 2015, לפני שתקנות הפרטיות הקפדניות, ה-GDPR, נכנסו לתוקפן באיחוד האירופי.
על אף שהסכימה לשלם את הקנס, פייסבוק לא לקחה אחריות על המקרה ולא הודתה באשמה בנוגע אליו. בנוסף, ענקית המדיה החברתית יכולה גם לשמור על מסמכים שהחוקרים השיגו במסגרת החקירה, כך לפי ה-ICO, שהדגישה כי החברה מתכוונת להשתמש במסמכים הפנימיים כחלק מהחקירה שהיא מנהלת בעניין שערוריית קיימברידג' אנליטיקה.
ג'יימס דיפל-ג'ונסטון, סגן הנציב ב-ICO, אמר כי "להגנה על מידע אישי ופרטיות אישית חשיבות מהותית, לא רק לזכויותיהם של אנשים פרטיים, אלא גם כפי שידוע לנו כיום, לשמירה על דמוקרטיה חזקה. אנו שמחים לשמוע שפייסבוק נקטה, ותמשיך לנקוט, בצעדים משמעותיים כדי לעמוד בעקרונות היסוד של הגנת המידע".
"הלוואי שהיינו עושים יותר כדי לחקור את הטענות ב-2015"
כאמור, הקנס של ה-ICO הוא רק אחת הענישות שפייסבוק ספגה מאז שפרשיית קיימברידג' אנליטיקה נחשפה לראשונה, בעקבות סדרת מאמרים בגרדיאן, שפורסמה בשנת 2017. מלבד הקנס של נציבות הסחר הפדראלית, ה-FTC, ומשרד המשפטים האמריקנים, בערך באותה תקופה, הרגולטור של הגנת המידע באיטליה קבע גם הוא שפייסבוק מחויבת לשלם קנס של מיליון דולר במדינה עקב אותן האשמות.
יתרה מכך, המנכ"ל ומייסד החברה, מארק צוקרברג – שגם נחקר בחריפות על ידי מחוקקים בארה"ב עקב העניין וסירב להתייצב מול הפרלמנט הבריטי – הסכים ליישם אמצעים חדשים לשמירת הפרטיות ולהגנה על נתוני משתמשים בפלטפורמות המדיה החברתיות שבבעלות פייסבוק, שירות הליבה שלה כמו גם ווטסאפ ואינסטגרם.
כחלק מההסדרה עם ה-ICO, הכירו מנהלי פייסבוק בכך שהחברה הייתה צריכה לעשות יותר בכדי לחקור כיצד קיימברידג' אנליטיקה השתמשה בנתוני לקוחותיה.
"כפי שאמרנו בעבר, הלוואי שהיינו עושים יותר על מנת לחקור את הטענות על קיימברידג' אנליטיקה בשנת 2015", אומר הארי קינמונט, מנהל ויועץ כללי בפייסבוק. "ביצענו שינויים גדולים בפלטפורמה שלנו אז, הגבלנו באופן משמעותי את המידע שאליו יוכלו מפתחי האפליקציות לגשת. שמירה על המידע והפרטיות של האנשים היא בראש סדר העדיפויות של פייסבוק, ואנחנו ממשיכים לבנות בקרות חדשות שיעזרו לאנשים להגן ולנהל את המידע שלהם", הבטיח. בהודעתו עקב הבשורה על הקנס הוסיף ואמר קינמנט כי פייסבוק תמשיך לשתף פעולה עם ה-ICO בחקירות אחרות הנוגעות לשימוש בנתונים אישיים למטרות פוליטיות.
יצוין כי עד היום החברה היחידה שספגה קנס בסדר הגודל הזה בבריטניה הייתה אקוויפקס, בגלל הכשלים שהביאו להפרת נתונים מאסיבית בשנת 2017.
תגובות
(0)