הרנסנס של ההיי-טק הצרפתי – וכיצד זה רלוונטי לחברות הישראליות

המספרים של ההיי-טק הצרפתי נמצאים בעלייה, בין היתר בזכות תכנית של הממשלה בפריז, שיוצרת תנאי פעולה נוחים יותר לחברות ● פסקל קגנס, יו"ר ביזנס פראנס, מסביר על התכנית ומדוע כדאי לחברות ההיי-טק הישראליות לפעול ולהשקיע במדינת הטריקולור

השקעות ישראליות בצרפת? נראה שכדאי לפחות לבחון את זה. צילום אילוסטרציה: BigStock

כשחושבים על התפתחות והתרחבות של חברות סטארט-אפ מהארץ לחו"ל והשקעות של ישראלים מעבר לים, בדרך כלל עולות לראש ארצות הברית, סין ועוד כמה מדינות. בהקשר של אירופה, מדובר בעיקר במזרח היבשת, עקב כוח האדם הזול והפוטנציאל הגדול, בריטניה (אם כי ייתכן שמעמדה עומד לרדת, בגלל הברקזיט) וגרמניה. גם צרפת נמצאת ברשימה, אבל עושה רושם שלא במקום בולט. בכל אופן, לא במקום המגיע לה.

צרפת היא אחת הכלכלות הצומחות ביותר באירופה, במיוחד בכל הקשור להיי-טק, סטארט-אפים וחדשנות. די אם אפנה לכמה נתונים: פרויקטי החדשנות במדינת הטריקולור זינקו ב-2018 ב-84% – יותר מהזינוק בבריטניה ובגרמניה ביחד; האקו-סיסטם הסטארט-אפי הצרפתי הגיע אשתקד ל-3.6 מיליארד דולר; צרפת היא המדינה הראשונה באירופה בהשקעות הזרות בה, עם עלייה של 1% ב-2018 – אחרי בריטניה ולפני גרמניה, שכל אחת מהן ירדה ב-13%; מספר ההשקעות הזרות החדשות בה היה אשתקד הטוב ביותר מזה עשור – 1,323, מהן 20 השקעות ישראליות; כעשירית מכוח העבודה בצרפת מועסק בחברות רב לאומיות, ואלה מהוות 20% מהמו"פ שלה ו-30% מהיצוא.

ויש עוד כמה נתונים כלכליים מעודדים: האבטלה בצרפת ירדה ברבעון הראשון של השנה לשיעורה הנמוך ביותר מזה עשור – 8.7% (יותר מכפול מאשר בישראל); הגידול בעלות העובד למעסיק עומד על 0.9% – שיעור נמוך יותר מבשאר מדינות האיחוד האירופי; ושכר המינימום שם עומד על 10.4 יורו – סכום די מכובד לעובד ולא בשמיים למעסיק.

לדברי פסקל קגנס, יו"ר ביזנס פראנס, הנתונים האלה מהווים כר פורה להשקעות של חברות זרות, ובכלל זה ישראליות, במדינה. ביזנס פראנס היא סוכנות של הממשלה בפריז שמסייעת להן לעשות זאת, על ידי מתן מידע מותאם עבור כל חברה – על השוק הרלוונטי לה בצרפת, היכן במדינה כדאי לה להתמקם וכדומה. כמו כן, ביזנס פראנס מסייעת לעובדים ואנשי עסקים רלוונטיים להשיג ויזת עבודה בצרפת ומפגישה בין חברות צרפתיות וממקומות אחרים בעולם באירועים ובכנסים שונים. "בכל כנס טכנולוגי מרכזי תמצא ביתן שלנו", אמר קגנס לאנשים ומחשבים.

"ב-20-30 השנים האחרונות, העיניים של ההיי-טק הישראלי היו נשואות בעיקר בארצות הברית. אבל בשנים האחרונות השוק שלכם מתבגר וחברות מישראל מסתכלות גם על אירופה. צרפת היא שער הכניסה האידיאלי, בגלל הנתונים הכלכליים שלה והרפורמות האחרונות של הממשלה", אמר קגנס.

מהן אותן רפורמות?

כשקגנס אומר רפורמות, הוא מתכוון בעיקר לתכנית החומש הכלכלית של הממשלה בפריז, שהחלה ב-2017, ואחת המטרות שלה היא להקל על משקיעים זרים להשקיע במדינה. התכנית של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, "תוקפת" את הנושא משלושה היבטים עיקריים: שינוי המודל החברתי במדינה, שיפור "האווירה העסקית" ויישום אסטרטגיית מסים שונה.

בין היתר, כבר בוצעה בצרפת רפורמה בחוקי העבודה, שמאפשרת למעסיקים "גמישות" רבה יותר, ובימים אלה מבוצעות רפורמות בדמי האבטלה והפנסיה. התכנית כוללת, בין השאר, השקעה ממשלתית של 57 מיליארד יורו, הורדת מס החברות מ-33.3% ב-2017 ל-25% ב-2022, צמצום המס על רווחי הון ופטור ממסים על שעות נוספות ובונוסים.

פסקל קגנס, יו"ר ביזנס פראנס. צילום: בן פלד

פסקל קגנס, יו"ר ביזנס פראנס. צילום: בן פלד

קגנס מונה לתפקידו בביזנס פראנס בספטמבר 2017, לאחר שנים ארוכות של עבודה באפל. הוא נשכר לחברה על ידי סטיב ג'ובס בשנת 2000, ושימש כמנהל וכסגן נשיא שלה באזור EMEA. מכאן שיש לו ניסיון רב במגזר הפרטי והבנה בצרכים שלו. הוא אמר כי "המגזר הפרטי מסתכל על הממשלה, כל ממשלה, בצורה שלילית, אבל אנחנו מנסים לעזור לעסקים ויוצרים אווירת מס מתאימה. למי שמשקיע 100 מיליון יורו בצרפת, אנחנו נותנים הנחה במסים בסך של 30 מיליון. לכן אנחנו מושכים הרבה מרכזי מו"פ".

"ההיי-טק הישראלי בסטגנציה, צרפת עולה"

לדברי קגנס, "האקו-סיסטם של ההיי-טק בישראל נמצא בסטגנציה, בעוד שבצרפת הוא עולה ונמצא לפני בריטניה וגרמניה. אני חושב שברמת ההשקעות, נשתווה להיי-טק הישראלי בתוך כשנתיים. החברות הצרפתיות מגייסות יותר כסף ויותר מהר". רק במסגרת ביזנס פראנס עצמה זינק מספר החברות המגייסות משש ב-2016 כולה ל-20 במחצית הראשונה של 2019. הוא ציין כי תעשיות ההיי-טק החזקות ביותר במדינה הן פינטק (עם חמישה מהבנקים הגדולים ביותר בעולם, שלדבריו "כל הזמן מחפשים חדשנות"), אינשורטק וביו-טק. בין הטכנולוגיות הבולטות אצל הצרפתים הוא מונה את האינטרנט של הדברים והבינה המלאכותית.

ככלל, אמר, "צרפת מגלה מחדש את היזמות. אם לפני 10 שנים, רק 30% מהצעירים הצרפתים אמרו שהם רוצם להיות יזמים, כיום מדובר בנתון כפול – 60%. השאיפה של הצעיר הצרפתי היא כבר לא להיות חלק מחברה גדולה, אלא להיות סטארט-אפיסט ולהצטרף לחברה בגדילה. בהקשר הזה, אנחנו מסתכלים על ישראל ולומדים ממנה".

"תעשיית ההיי-טק הצרפתית חווה רנסנס", אמר קגנס. "אני פונה לחברות ישראליות: אתם יוצאים מן הכלל בהיי-טק, אבל בקשר ליעדי היצוא שלכם, אתם צריכים לפתוח את העיניים מחדש. השוק האמריקני לא הכי ידידותי בזמן האחרון, והשוק הצרפתי כן. מה גם שאנחנו מהווים שער כניסה לאירופה, שהיא שוק גדול יותר מזה האמריקני".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים