כך מסייעות הרשתות החברתיות למאבק של תושבי דרום תל אביב
תושב שכונת נווה שאנן רצה להציף את בעיית הסמים בדרום תל אביב והזינוק במספר הנרקומנים וההומלסים באזור - והקים קבוצת פייסבוק ● בתוך שבועיים וחצי הצטרפו אליה 2,600 איש, מהם 1,500 בשבוע הראשון, מה שהעיר את הרשויות
אחת הקבוצות הבולטות בפייסבוק הישראלי בתקופה האחרונה היא דרום תל אביב בקריז. הקבוצה מציפה את המצב הבלתי נסבל, שבמסגרתו מלאות שכונות האזור בסחר גלוי בסמים, בהזרקת סמים ברחובות, באנשים שאין להם בית, בלכלוך ובהזנחה כללית.
הקבוצה הוקמה לפני כשבועיים וחצי, ולאחר קצת יותר משבוע כבר מנתה 1,500 חברים, ללא מודעה אחת – רק באמצעות קידום אורגני ומפה לאוזן. כיום היא מונה 2,600 אנשים, שמשתפים בה תמונות של הומלסים, נרקומנים (מרחוק או בטשטוש) ועסקאות הסמים, ומעידות על כך שבעיני הרשויות, דרום תל אביב נחשבת לאקס טריטוריה. את הקבוצה הקים מאיר אליאל רבינוביץ', והיא מתמקדת בשכונות נווה שאנן, פלורנטין, שפירא וקריית שלום.
אליאל רבינוביץ' יסד את הקבוצה לאחר שקץ במצב הבלתי נסבל בנווה שאנן, השכונה שבה הוא גר. "בחודשים האחרונים יש זינוק קיצוני במספר ההומלסים והנרקומנים בשכונות דרום תל אביב, בנראות ובכמויות. כאב לשני ילדים, לא נעים לראות את המצב הזה". הסיבות לכך הן, ככל הנראה, הבינוי המסיבי בשכונות האלה, שגרם לדחיקת הנרקומנים וההומלסים מהמבנים, שלא לומר חורבות, שהם "גרו" בהם ונהרסו, וסמים חדשים וממכרים מאוד, שנמכרים במחירים זולים מאוד – אצל סוחרים ואף בכמה חנויות באזור.
לדבריו, "דבר מדהים הוא שבניגוד לקבוצות פייסבוק אחרות, שהן הומוגניות, הקבוצה שלנו הטרוגנית. אפשר למצוא בה מתושבים ותיקים בשכונות ועד לצעירים שהגיעו אליהן בשנים האחרונות, מפעילים ועד לאנשים שממעטים באקטיביזם. בנוסף, פייסבוק מציעה כלים מועילים, למשל כלי סינון, שמאפשרים לנו לאשר כל תוכן שעולה, כי מדובר בתכנים מאוד קשים. אנחנו רוצים שהדברים יצופו, אבל יש כללים, כמו שמירה על הפרטיות של חסרי הבית והנרקומנים. צריך למצוא את האיזון הנכון בין זה לבין תחושת התסכול הקשה של התושבים וחברי הקבוצה". מנהלי דרום תל אביב בקריז אף העלו אליה מפה אינטראקטיבית, שמאפשרת לתושבים לדווח על מפגעים – ויש רבים כאלה, וליידע על כך גם את הרשויות.
מפייסבוק למאבק בשטח
בעקבות ההיענות הרבה לקבוצה החליטו אליאל רבינוביץ' ומספר פעילים שחברו אליו לקיים מפגש פיזי, שבמסגרתו יוחלט על דרכי פעולה. במפגש, שגרר אליו כ-70 איש – לא מעט במונחים של קבוצות פייסבוק שחבריהן נפגשים מחוץ לרשת – הוחלט על הקמת ארבע קבוצות, שיפעלו בשטח, מול הרשויות, מול התקשורת ובניו-מדיה. בכולן מתאמים הפעילים את הפעילות באמצעות קבוצות ווטסאפ, והן שוקקות למדי.
"הווטסאפ הוא כלי חזק בפעילות שלנו, פנומנלי", ציין אליאל רבינוביץ'. "יש לנו קבוצות ווטסאפ רבות, שבניגוד לקבוצת הפייסבוק הן הומוגניות, אבל כאן היא מאוד מועילה. מדהים אילו רעיונות ויצירתיות אפשר להשיג באמצעות הווטסאפ. הקבוצות האלה מאפשרות לאנשים לקדם דברים ביחד ולגרום להם לקרות".
הפעילות של התושבים מניבה בינתיים תוצאות – ראשוניות אמנם, אך מרשימות. ניתן לראות את זה בשורה של כתבות שהתפרסמו בתקשורת, בהפגנה שקיימו התושבים ביום א' האחרון ליד תחנת המשטרה בתחנה המרכזית הישנה של תל אביב, ואולי החשוב מכל – בפעילות ערה יותר של הרשויות, ובמיוחד של המשטרה ושל עיריית תל אביב-יפו. כתושב דרום תל אביב (וחבר בקבוצה), אני יכול להעיד על כך שבימים האחרונים, יותר ניידות של משטרת ישראל והשיטור העירוני מפטרלות באזור – מה שכשלעצמו מקנה תחושת ביטחון מסוימת לתושבים.
הקבוצה הדרום תל אביבית מוכיחה שוב את היכולת של הרשתות החברתיות, ובפרט של פייסבוק, להניע מחאות ולהיות ערוץ תקשורת בין המוחים. די אם אזכיר בהקשר זה את המחאה החברתית של 2011, שהתחילה מאוהל בודד בשדרות רוטשילד ופוסט של דפני ליף בפייסבוק, את האביב הערבי ואת מחאת הלהט"ב בקיץ שעבר, שהתארגנה במידה רבה ברשתות החברתיות.
"פייסבוק היא פלטפורמה לכולם להוציא את התסכול שלהם, להראות את התמונות ולפרוק, אבל גם פלטפורמה של הצעות מעניינות ועשייה", סיכם אליאל רבינוביץ'.
תגובות
(0)