"פייסבוק תקים 'בית דין פרטי' לפרסומים בנושא הבחירות"
"בית הדין יאפשר להגיש השגות על פרסומים בכלל ובתקופת בחירות בפרט", אמר השופט חנן מלצר, ששימש כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית בשתי מערכות הבחירות האחרונות ● לדבריו, המנגנון הזה הוא תקדים עולמי ותוצאה של התדיינות בינו לבין פייסבוק
פייסבוק החליטה להקים מנגנון בינלאומי, שבפניו אפשר יהיה להגיש השגות על פרסומים בכלל ובתקופת בחירות בפרט – כך אמר השופט חנן מלצר, ששימש עד לפני פחות מחודש כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית, בכנס בנושא דיני בחירות שהתקיים הערב (ד') באוניברסיטת בר אילן. לדבריו, המנגנון, שאותו כינה "בית דין פרטי", יפעל על פי מודל שנבנה בהתדיינויות שהיו בינו לבין הרשת החברתית במהלך שתי מערכות הבחירות האחרונות. השופט מלצר אמר כי "פייסבוק תפרסם על כך פרטים נוספים בקרוב, אבל כבר כעת ניתן לראות שיש לתקדימים שאנחנו יוצרים כאן, בוועדת הבחירות המרכזית בישראל, השפעות על מקומות אחרים בעולם".
השופט מלצר ציין שפייסבוק הסכימה להחיל בישראל מנגנון שאותו היא מיישמת בארצות הברית, שמאפשר לגולשים לדווח לה על פרסומים לא ראויים, לשיטתם, בנוגע לבחירות. הוא אמר כי "המנגנון הזה הוא צעד, אבל לא מספיק. סיכמנו שאם הם יקבלו בקשה להורדת פרסומים שקשורים לבחירות והם יחליטו שלא להיענות לה, מגיש הבקשה יוכל לערער בפניי. הם שיתפו פעולה באופן מלא וכתוצאה משיתוף הפעולה הזה, 70% מהפרסומים הלא ראויים הקשורים לבחירות בישראל – ירדו. פניתי עם ההסכמות שהושגו עם פייסבוק לטוויטר ולגוגל, וגם הן נענו".
מלצר התייחס למערכת הבחירות הנוכחית, שבה הוא לא משמש כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית (השופט ניל הנדל נכנס לתפקיד במקומו לפני כחודש), ואמר כי "ההסכמות עם פייסבוק הן הסכמות מתחדשות".
מקרה שבו המנגנון הזה לא היה יעיל הוא של תוכן שמקורו בקטאר, שפורסם בפייסבוק נגד ח"כ אחמד טיבי. השופט מלצר הוציא צו מניעה זמני, שמורה לפייסבוק להוריד את התוכן ולהעביר את ההחלטה למפרסם שלו, כדי שהוא יוכל להביע את עמדתו מדוע צריך לבטל את אותו הצו. "התגובה (של אותו אדם – י"ה) הייתה סדרה של נאצות נגדי באתר אחר, שהוקם מיד לאחר ההחלטה. בתגובה הוגשה עוד עתירה, הוצאתי שוב צו מניעה זמני וצינתי שאם מפרסם התוכן הזה יעשה זאת שוב, אשקול לחייב את פייסבוק שתחשוף בפניי מי עומד מאחורי הפרסום. ברגע שהחלטתי כך – הפרסומים פסקו".
מערכת אנשים ומחשבים פנתה לפייסבוק לקבלת התייחסות לדברים, אך זו טרם נתקבלה. הרשת החברתית נמצאת תחת לחץ מצד פוליטיקאים ורשויות כגון ועדות בחירות במדינות שונות בעולם מאז נחשפה פרשת קיימברידג' אנליטיקה, שבמסגרתה השתמשה החברה במידע על גולשי פייסבוק על מנת לטרגט עבורם פרסומות פוליטיות, בניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות האחרונות לנשיאות ארצות הברית לטובתו של דונלד טראמפ. בעקבות זאת, החברה הודיעה באחרונה על שורה של צעדים על מנת לנסות למנוע הפצת פייק ניוז והתערבות של מדינות זרות בבחירות הקרובות לבית הלבן, שייערכו בחודש נובמבר. פייסבוק כבר הפעילה מנגנוני פיקוח שונים בכמה מערכות בחירות, בהן בחירות האמצע האמריקניות, שהתקיימו בשנה שעברה, והיום החלה להפעיל כוח משימה של מומחים מתחומים רלוונטיים שונים, שינטרו ויסירו פייק ניוז ומודעות פוליטיות לא ראויות לקראת הבחירות שיתקיימו בעוד 10 ימים בטייוואן.
האם מגיע חופש ביטוי לבוטים?
בדבריו הביע מלצר התנגדות לבחירות ממוחשבות, בטענה שעלולות להיות עליהן מתקפות סייבר, וציין כי דחה בקשות לבצע פיילוט בעניין במערכת הבחירות הקודמת. "עדיף שהאמריקנים יתעסקו עם זה קודם. יש לנו הרבה אויבים שיש להם אינטרס לשבש בחירות אצלנו", אמר. עוד הוא ציין כי הוא הביא לשיתוף פעולה בין רשויות הביטחון, על מנת למנוע התערבות זרה בבחירות בישראל. "זה לא מוסדר בחקיקה, אבל מצאתי סעיף חוק שמחייב את כל הרשויות הממשלתיות לעזור ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, והגופים הללו נרתמו. כתוצאה מכך, עברנו את מערכות הבחירות בשלום, ללא התערבות זרה, בניגוד למדינות אחרות – לא רק ארצות הברית, שבהן זה לא עבר בשלום", הוסיף.
השופט התייחס גם לסקרים הסלולריים שהופצו לקראת ההליכה לקלפי ואמר כי "הם נשלחו לקהל מטורגט, שמתלבט למי להצביע בין שתי מפלגות, ואת אחת מהן החליטו השולחים לא לכלול בסקר. הרעיון היה לטעת בתודעת האזרחים שמפלגה כלשהי לא עוברת את אחוז החסימה". מלצר ציין כי הסקרים האלה הם תוצאה של "דיל בין כמה מפלגות", שאת שמותיהן לא חשף.
ככלל, אמר, "יש להתאים את חוקי הבחירות למציאות החדשה". מלצר ציין שהליך חקיקה שהחל להתקדם בנושא נבלם, עקב יציאתה של ישראל למערכת בחירות נוספת. "יש צורך לחשוב מחדש על חוקי הבחירות, בסוגיות כמו חופש הביטוי ברשתות החברתיות בעת בחירות והפעלת בוטים מבוססי בינה מלאכותית. מתעוררת השאלה האם הם זכאים לחופש הביטוי וצריך לתת על זה את הדעת", אמר.
תגובות
(0)