אפסנאות צה"לית – אאוט, מרכז לוגיסטי עם חיישנים ובוטים – אין

יבמ תהיה ספקית התקשוב הראשית לפרויקט הענק של מרכזי האספקה החכמים של צה"ל ● הכירו את הפרויקט שישולבו בו טכנולוגיות ופתרונות מתקדמים, ביניהם, בלוקצ'יין, רובוטיקה, IoT ואנליטיקה

חיים זוארץ, מוביל פרויקטים אסטרטגיים, יבמ ישראל. צילום: יח"צ

יבמ ישראל תהיה ספקית התקשוב הראשית של פרויקט המרכזים הלוגיסטיים של צה"ל – פרויקט בו זכתה קבוצת שפיר-אוריין שתקים ותפעיל את המרכזים עבור צה"ל ב-25 השנים הקרובות. מדובר בשלושה מרכזים לוגיסטיים חכמים שיוקמו בצפון הארץ, במרכז ובדרום, עבור אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צה"ל. הם יחליפו את מערך הלוגיסטיקה הקיים, המפוזר כיום על פני 15 בסיסים ברחבי הארץ.

עלות הפרויקט עומדת על חמישה מיליארד שקלים. היקף ה-IT בפרויקט לא נמסר לפרסום, אולם לאנשים ומחשבים נודע כי הוא עומד על מאות מיליוני דולרים. המרכזים החדשים יאפשרו איחוד של מכלול הצרכים הלוגיסטיים של צה"ל באזורים השונים – החל ממזון וציוד לחימה, ועד לאמצעי חירום וציוד נוסף – לתוך מרכז אחוד אזורי, שיתבסס על אמצעים טכנולוגיים מתקדמים. המרכזים החדשים יובילו לחסכון של עשרות מיליוני שקלים לצה"ל – בשל ריכוז הלוגיסטיקה בשלושה מרכזים, שישלבו טכנולוגיות מתקדמות לשליטה במלאים, בשילוב מערכות אוטומציה שונות.

"זהו פרויקט אסטרטגי של מדינת ישראל, שישנה את אופי הפעולה הלוגיסטי של צה"ל", אמר בראיון לאנשים ומחשבים חיים זוארץ, מוביל פרויקטים אסטרטגיים, יבמ ישראל, ומי שהוביל את ההתמודדות של הענק הכחול במכרז. "נשנה את תהליכי העבודה, ניצור תהליכים חדשים ואחידים. נאגם את כל המרכזים השונים – מזון, דלקים, שמנים, בגדים, תרופות ואמצעי לחימה – למקום אחד", המשיך זוארץ.

"במסגרת ההכנה לפרויקט", אמר זוארץ, "ניתחנו את מכלול הצרכים המבצעיים, העסקיים והטכנולוגיים של מערך הלוגיסטיקה הצה"לי. גיבשנו מענה טכנולוגי המציע גישה חדשנית, שתביא מהפכה תפעולית בכל שלבי שרשרת האספקה, ולקיצור ניכר בזמני האספקה וחיסכון כלכלי משמעותי".

אורי חייק, CTO יבמ ישראל. צילום: יח"צ

אורי חייק, CTO יבמ ישראל. צילום: יח"צ

לדברי אורי חייק, CTO יבמ ישראל, ליבת ה-IT תהיה מערכת ייעודית לוגיסטית, לניהול רצפת המחסנים, WMS, מבוססת SAP HANA. המערכת תתממשק למערכות ה-ERP הקיימות בצבא. "נממש את כל תהליכי הדיגיטל במרכזי האספקה, ונעשה זאת בתפישה אינטגרטיבית. את המערכת נעטוף בפתרונות מתקדמים נוספים, למשל למעקב אחר אספקת האמצעים היוצאים מהמחסנים, לניהול אפקטיבי של כל תנועת המשאיות בבסיס, וכן למעבר מהיר משגרה לחירום. ננהל את כל המערך הלוגיסטי מקצה לקצה. נפתח אפליקציות עתירות חיישנים לטובת ייעול ואפקטיביות, כדי שמשאית לא תצא מהבסיס חצי ריקה".

תמונת מצב ארצית

"ניצור שליטה ותודעת מצב עבור המרכזים, שהם בעצם שלוש ערים חכמות", הסביר חייק, "החיישנים יחוברו למרכזי שליטה ובקרה. לכל 'עיר' יהיה משל"ט משלה, ובמקביל, תבנה גם תמונה ארצית מרכזית. המטרה המרכזית היא עמידה בדרישה מבצעית: עבודה בצורה משותפת, אך גם לאפשר מצב בו כל 'עיר' יודעת לפעול לבד".

חייק הוסיף כי "בפרויקט יושם דגש על אוטומציה ויעילות מבצעית. בעזרת RPA נהפוך תהליכים לאוטומטים באמצעות רובוטים דיגיטליים. נכניס בוטים לכל תהליכי הקול סנטר. נשלב טכנולוגיות בלוקצ'יין – לדוגמה, בשרשרת האספקה יוכל להיות מעקב אחר טריות המזון המגיע ליחידות. יהיו חיישנים חכמים, לדוגמה, שלטים אדפטיביים ינחו את נהג המשאית להיכן עליו לנסוע". לדבריו, "זהו פרויקט ארוך טווח. ברור שיש להיערך בו לקליטת טכנולוגיות עתידיות, שכעת רק מדמיינים. לכן אנו בונים פתרונות מודולריים, חלקם מבוססי קונטיינרים ומיקרו-שירותים, על מנת לשמר גמישות".

"המענה", אמר זוארץ, "ישלב יכולות אוטומציה מתקדמות, בוטים, טכנולוגיות IoT, יישומי שליטה ובקרה מתקדמים ומעליהם רובד של אנליטיקת מידע ויכולות למידת מכונה. כל אלה יפיקו תובנות לשיפור מתמיד של המערך הלוגיסטי על כל היבטיו. הפרויקט יאפשר טרנספורמציה דיגיטלית מלאה למערכות הלוגיסטיות הקיימות, ויניב שיפור משמעותי ביעילות התפעול".

"מעל הכל נשים מוח מבוסס ווטסון של יבמ, לגזירת כל הנתונים מכל החיישנים. ניתוח הנתונים יפעיל את המערך הלוגיסטי בצורה יעילה, למשל לתת המלצות לצבא מה מידת הניצולת של פריט מסויים, כמה חסר וכמה כדאי להזמין", אמר זוארץ, "לאור מידע שצברנו בשלוש השנים האחרונות, נוכל להמליץ לתגבר את המלאי בשנה הקרובה בהיקף X על פריט Y, וכך לסייע לצבא להתייעל".

זוארץ אמר כי "יש לנו אחריות מקצה לקצה על התקשוב. לא רק ננהל, אלא גם נבצע, בעזרת מומחי יבמ ישראל והעולמית – חלקים מהפרויקט. מלם תים היא קבלן משנה שלנו, והיא שותף ראשי, לצד נוספים. נטמיע טכנולוגיות רבות ומתקדמות של יבמ, ביניהן של בלוקצ'יין, אבטחת מידע, ווטסון, מערכת להערכת ניהול נכסים של טיבולי של יבמ, ועוד. התקשורת והטלפוניה יהיו של סיסקו".

חייק סיכם באומרו כי "נפעל לפי שלושה עקרונות: אפקטיביות מבצעית, בסיס חכם והחייל במרכז".

זוארץ סיים בציינו כי "נשלב טכנולוגיות ופתרונות מתקדמים: רובוטיקה, אינטרנט של הדברים, אנליטיקה ועוד. נכניס טרנספורמציה דיגיטלית מתקדמת לצה"ל, הרבה לפני חברות מסחריות אזרחיות".

תגובות

(2)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים