השב"כ על המעקב אחרי חולי הקורונה: "מסייע בהצלת חיים"

ראש השב"כ, נדב ארגמן, בהודעה חריגה: "רגישות העניין ברורה לי היטב ועל כן הוריתי שרק קבוצה מצומצמת מאוד של אנשי שירות תעסוק בנושא, וכן שהמידע לא יישמר במאגרי השב"כ" ● ביקורת על המהלך באופוזיציה, וגם בקואליציה

נדב ארגמן, ראש השב''כ. צילום ארכיון: חן גלילי

כוונת הממשלה לבצע מעקב באמצעים טכנולוגיים אחרי אזרחים שנחשפו לנגיף הקורונה וצווי החירום שהממשלה החליטה עליהם אמש (ב') באישון לילה עוררו ביקורת רבה. מומחים ואנשי ציבור טוענים כי מדובר בהפרה גסה של הפרטיות, עד כדי תחילתה של הידרדרות. לעומת זאת, התומכים טוענים שהמעקב יסייע למלחמה במגפה.

הטכנולוגיה שבה ישתמשו לצורך ביצוע המעקב מצויה בידי השב"כ. בארגון לא מסרו באילו אמצעים מדובר, אולם על פי ההערכות, המעקב יבוצע באמצעות איכון הטלפונים הניידים של האזרחים. בהודעה חריגה שהוציא הבוקר (ג') נדב ארגמן, ראש השב"כ, הוא התייחס לנושא.

לדבריו, "היום הסמיכה ממשלת ישראל את שירות הביטחון הכללי להעמיד את יכולותיו הטכנולוגיות המתקדמות בשירות המאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה. התפשטות נרחבת של מגפת הקורונה מהווה איום משמעותי על הציבור, המשק והביטחון הלאומי של המדינה, ועל רקע זה נקרא השב"כ לסייע במשימה הלאומית לריסון התפשטות המגפה".

ראש השב"כ ציין כי "השירות נענה לבקשת הדרג המקצועי במשרד הבריאות מתוך אחריות לאומית והבנה שיש בידינו לסייע בהצלת חיים של אזרחי מדינת ישראל. הפנייה התקבלה בשב"כ לאחר שהתברר שלרשויות אחרות במדינה אין את היכולות הטכנולוגיות הנדרשות, כדי לסייע במאמץ זה".

ארגמן פירט כי "לאחר שהתקיים ברור ראשוני, ממנו עלה כי לשב"כ יש את היכולות המתאימות, התקיימה שורה של דיונים עם גורמי משרד המשפטים, בראשות ד"ר אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, שנתן את אישורו לשילובן במאמץ הלאומי. השב"כ ער לכך שמדובר בעיסוק החורג מפעילותו השוטפת בסיכול טרור ולכן, הבקשה נדונה ואושרה על ידי היועץ, ונקבעו מנגנוני פיקוח ובקרה סדורים בתהליך".

"אני מבקש להבהיר", הדגיש ארגמן, "כי רגישות העניין ברורה לי היטב ועל כן הוריתי כי רק קבוצה מצומצמת מאוד של אנשי שירות תעסוק בנושא, וכן כי המידע לא יישמר במאגרי השב"כ. כמו כן, המידע יימסר ישירות למנכ״ל משרד הבריאות או לראש שירותי בריאות הציבור, אשר יעשו בו שימוש רק לצורך מתן הנחיות שתכליתן הצלת חיי אדם".

הוא הוסיף: "אני מבקש להדגיש שהשב"כ לא יעסוק בשום שלב באכיפה או פיקוח על חייבים בבידוד. הסיוע הטכנולוגי שנתבקש השב"כ לספק למשרד הבריאות נועד לתכלית אחת בלבד – הצלת חיי אדם. הסיוע יבוצע אך ורק על פי הנדרש, לצורך התמודדות עם התפשטות המגפה, ותחת מגבלות וריסונים ברורים ומוגדרים, אשר סוכמו עם הגורמים המשפטיים הבכירים במדינה".

"ייעודו של שירות הביטחון הכללי הוא, בראש ובראשונה, להציל חיי אדם מפני איומי טרור, ובנסיבות החריגות שאליהן נקלעה מדינת ישראל, השירות מעמיד את יכולותיו במסגרת המאמץ הלאומי הנוכחי. אני סבור כי במצב הדברים שתואר לעיל, נכון וראוי שהשב"כ יירתם למשימה הלאומית, לא יעמוד מנגד ויתרום מיכולותיו הייחודיות למאבק בהתפשטות הנגיף", סיים ראש הארגון.

"מדובר במחטף"

באופוזיציה הגיבו בחריפות להחלטת הממשלה. ח"כ בני גנץ, יו"ר כחול לבן, צייץ בטוויטר שלו כי "אנחנו נמצאים בתקופה חריגה שבה, לצערי, יש צורך לנקוט באמצעים חריגים על מנת להציל חיים. יחד עם זאת, אסור לעשות זאת במחטף ובלי פיקוח. נעמוד על כך שוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, כמו גם ועדות נוספות, יוקמו כבר היום כדי לפקח על התהליכים ולאשר תקנות נדרשות לעת הזו".

יו"ר כחלול לבן, בני גנץ. צילום: רומן ינושבסקי, BigStock

יו"ר כחלול לבן, בני גנץ. צילום: רומן ינושבסקי, BigStock צילום: רומן ינושבסקי, BigStock

יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ גבי אשכנזי, צייץ כי "הממשלה אישרה באישון לילה, במחטף, את תקנות שעת החירום, על אף שוועדת החוץ והביטחון החלה לדון בנושא אתמול – מבלי שניתנה האפשרות לקיים את הדיון באופן רציני ולהשלימו. לא ראוי שכך יאושר שימוש באמצעי זה, בלי פיקוח פרלמנטרי וציבורי".

ח"כ מרב מיכאלי טענה ש-"אזרחיות ואזרחי ישראל אינם טרוריסטים. אין כל הצדקה לצעדים הקיצוניים והמסוכנים של מעקב שב"כ אחריהן.ם. לא סתם זה נעשה בגנבה, בלילה בלילה, כשכולם ישנים, תוך עקיפת הכנסת. כמו שגנב בלילה את דחיית המשפט שלו, זה לא משרת את המאבק בקורונה, זה משרת את נתניהו, וזה מחיר בלתי אפשרי".

גם גורמים בימין הביעו ביקורת על המהלך, בהם ח"כ איילת שקד, לשעבר שרת המשפטים, שקראה לפיקוח קפדני אחרי המעקב והכלים שהוא נעשה באמצעותם, כדי למנוע פגיעה בחירויות של אזרחי ישראל.

"המטרה: להציל ממוות אזרחים רבים"

מנדלבליט הסביר שאישור תקנות המעקב הטכנולוגי אחרי חולי הקורונה התקבל על פי העמדה של משרד הבריאות. "גורמי המקצוע במשרד הבהירו באופן חד משמעי שהענקת הסמכויות לשב"כ נועדה לקצר משמעותית את פרק הזמן של זיהוי אזרחים שהיו חשופים לגניף, כדי להאיץ את כניסתם לבידוד. בנוסף, נקבעו מגבלות להבטיח כי סמכויות אלה יהיו קצובות בזמן ובהיקף ונתונות לפיקוח משפטי… האמצעים שיינקטו נועדו לתכלית ראויה, אינם פוגעניים מעבר לנדרש ומאזנים נכונה בין האינטרסים", אמר.

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. צילום: דוברות משרד המשפטים

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. צילום: דוברות משרד המשפטים

מטעמו של נתניהו נמסר כי "עיכוב בשימוש באמצעים הטכנולוגיים היה עלול להוביל למותם של רבים. לאחר שהדיון בוועדת החוץ והביטחון התמהמה ויכול היה להימשך ימים רבים, פעל ראש הממשלה במהירות, יחד עם משרד הבריאות והיועץ המשפטי לממשלה, כדי לאפשר שימוש מידי בכלים הדיגיטליים, שיכולים להאט את התפשטות המגפה בישראל ולהציל ממוות אזרחים רבים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים