האם המצאה של MIT תהפוך את הניידים שלנו למחשבי-על?
חוקרים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס התאימו עשרות אלפי סינפסות-מוח מלאכותיות לצ'יפ יחיד וזעיר, ויצרו מעין מוח מלאכותי עוצמתי, שלטענתם יוכל לקדם את פיתוחם של מכשירי AI קטנים וניידים
האם בעתיד הלא כל כך רחוק נוכל לעשות שימוש במוח מלאכותי זעיר, שעבודתו תתאפשר ללא מחשבי-על או חיבור לאינטרנט? ובכן, מהנדסי MIT עיצבו "מוח על שבב" שגודלו קטן מפיסת קונפטי, וזה עשוי לקדם את פיתוחם של מכשירי AI קטנים וניידים.
"המוח על שבב" של MIT נוצר מעשרות אלפי סינפסות מוח מלאכותיות, המכונות ממוריסטורים (memristors), שהן רכיבים מבוססי סיליקון אשר מחקים את הסינפסות המעבירות מידע במוח האנושי. לטענת החוקרים, ברגע שהפיתוח החדש והמבטיח שלהם למכשירים נוירומורפיים יובנה במכשירים ניידים, הם יוכלו לבצע משימות חישוביות מורכבות, שרק מחשבי העל של ימינו יכולים לבצע.
במאמר שפורסם בכתב העת Nature Nanotechnology, החוקרים מסבירים כיצד פותח השבב שלהם, בהשראת המוח האנושי. המדענים, לפי דיווחיהם, השתמשו בעקרונות המטלורגיה – תחום בהנדסת חומרים החוקר את התכונות המכניות והכימיות של מתכות, ואת השיטות להפקת מתכות ועיבודן – בכדי לבנות את הממריסטורים באמצעות סגסוגות כסף ונחושת, בנוסף לסיליקון. זה מה שאיפשר להם, לטענתם, להגיע לשבב שיכול "לזכור" תמונות באופן יעיל בפרטי פרטים גבוהים מאוד.
ג'יוואן קים, פרופסור חבר להנדסת מכונות ב-MIT, הסביר כי "עד כה רשתות סינפסה מלאכותיות קיימות כתוכנה. אנו מנסים לבנות חומרת רשת עצבית אמיתית למערכות בינה מלאכותית ניידות".
"דמיינו שניתן לחבר מכשיר נוירומורפי למצלמה במכוניתכם, ושהוא יזהה אורות וחפצים ויקבל החלטה באופן מיידי, מבלי שתצטרכו להתחבר לאינטרנט", הדגים קים את השימוש האפשרי בהמצאה.
החוקרים מבהירים כי נדרשת להם עדיין עבודה רבה כדי להגיע לתוצאות המקוות, אך המדענים בהחלט סבורים שהפיתוח יכול לסלול את הדרך למחשבי מוח מלאכותי ניידים, שידעו לבצע משימות מורכבות במיוחד בלי מאמץ וללא חיבור רשת.
"ברצוננו לפתח טכנולוגיה זו בהמשך למערכים בקנה מידה גדול יותר, לביצוע משימות זיהוי תמונה. ויום אחד, ייתכן שתוכלו להסתובב כשבידיכם מוחות מלאכותיים, כדי לבצע משימות מסוג זה, מבלי להתחבר למחשבי-על, לאינטרנט, או לענן", התנבא קים.
תגובות
(0)