"חוק ההסדרים לא נותן מענה לאתגרים האמיתיים של ההיי-טק"
"אין בו כל בשורה חדשה", אמר צבי מרום, יו"ר איגוד ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים ● הוא ציין שראשי הענף התבקשו להגיב לטיוטת החוק בתוך 48 שעות בלבד: "כמעט שנה שעובדים על תקציב חדש ומשום מה הסתירו את זה מאתנו, כאילו אנחנו האויב"
"פרק ההיי-טק בחוק ההסדרים המוצע לא נותן כל מענה לאתגרים האמיתיים של הענף ואין בו כל בשורה חדשה", כך אמר ד"ר צבי מרום, יו"ר איגוד תעשיות ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים. ד"ר מרום הגיב על טיוטת חוק ההסדרים שפורסמה להערות הציבור, שכולל פרק מיוחד שעוסק בענף ההיי-טק. לדבריו, מה שמוצע בפרק זה אינו חדש, ומתייחס לעולם הסטארט-אפים וההשקעות ולא לחברות הגדולות יותר, שמניבות את רוב ההכנסות מיצוא.
בשיחה עם אנשים ומחשבים טען מרום שאף אחד בממשלה לא טרח להתייעץ בצורה רצינית עם נציגי הענף כדי לקבל חוות דעת. "קיבלנו מסמך והתבקשנו להגיב תוך 48 שעות", אמר. "כמעט שנה שעובדים על תקציב חדש ומשום מה הסתירו את זה מאתנו, כאילו אנחנו האויב. לא מקובל עליי להגיב על מסמך כל כך חשוב בפרק זמן כל כך קצר. אני נוהג לקרוא מסמך ואחר כך לחשוב עליו".
"סטארט-אפים זה בסדר – אבל לא תעשיית ההיי-טק האמיתית"
מרום אמר כי מטיוטת החוק עולה שמקבלי ההחלטות בממשלה ממשיכים בטעותם, בכך שהם לא מפרידים בין הסטארט-אפים, האקזיטים וההשקעות לחברות הגדולות – הישראליות והרב לאומיות. "מקבלי ההחלטות בממשלה – פקידים ושרים – משלבים את ההיי-טק בכל נאום שלהם. מדברים – וממשיכים הלאה", הוסיף.
"הבעיה היא שבמשך השנים הם לא מצליחים להתנתק מהתפיסה שהיי-טק זה סטארט-אפים וכל היתר, התעשייה האמיתית, הוא חסר זהות", טען מרום. "מקבלי ההחלטות עדיין לא מפנימים שמי שמכניסה את הכסף למדינה מיצוא היא התעשייה היצרנית, החברות המלאות. אם חס וחלילה חברה כמו אינטל תפסיק לייצר פה, הנזק לכלכלה הישראלית יהיה הרבה יותר גדול מאשר כל הפעילות של הסטארט-אפים".
מרום הדגיש כי "אני מפרגן לענף הסטארט-אפים, עיני לא צרה בהם ואני לא מתנגד לכל סיוע להם, אבל הם לא יכולים להיות המענה האמיתי לצרכים של ענף ההיי-טק, שהם בעיה של כלל הכלכלה הישראלית. ההיי-טק כבר מזמן לא עומד בפני עצמו. הגיע הזמן שמקבלי ההחלטות יבינו שסטארט-אפ, מעבר לאלה שמצליחים ועושים אקזיטים, זה תרגיל פיננסי בהשקעות של יזמים שמוכנים לסכן חלק מהכסף שלהם על רעיון או מוצר. זה בסדר גמור, אבל זו לא תעשיית ההיי-טק האמיתית".
"על הממשלה לעשות הכול לטובת המגזר היצרני"
לדבריו, "בימים אלה, של משבר כלכלי כל כך חריף, על הממשלה לעשות את כל הצעדים הדרושים על מנת לטפל במגזר היצרני. אם אמדוקס, התעשייה האווירית ואחרים יפטרו עוד הרבה אנשים, המצב יהיה הרבה יותר נחמד". הוא טען שהחברות האלה מפטרות כי הן מתייעלות, והתייעלות זה תמיד טוב, אבל "היה נחמד אם גם המגזר הציבורי-ממשלתי היה מסייע בימים אלה למגזר העסקי ומתייעל גם הוא".
מרום אמר שבמציאות שבה השמיים סגורים ונתב"ג נעול, חובה על הממשלה לאפשר לחברות המקומיות להמשיך לעבוד, לגייס עובדים ולהחליף חלק מהיצוא, שנפגע בגלל סגירת שווקים בעולם. "מניסיוני, אני יודע שיש לא מעט מדינות שגם כיום מציעות תנאים מופלגים לחברות ישראליות על מנת שיעבירו את פעילותן מחוץ לישראל. לצערי זה כבר קורה וזה עצוב מאוד, זה העתיד שלנו", ציין לסיום.
תגובות
(0)