טראמפ הבטיח: השימוש בטיק-טוק יאסר בארה"ב מיד
טראמפ אמור לחתום על צו נשיאותי להחרמת האפליקציה, שהבעלים שלה, חברת בייט-דאנס מבייג'ינג, נחשדת כמשתפת פעולה עם הממשל הסיני ● החששות הם שמידע של משתמשים ביישום עובר לסין - איתה ארה"ב נמצאת במלחמת סחר וביחסים מתוחים
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, בישר בסוף השבוע כי יאסור על אפליקציית טיק-טוק (TikTok), שנמצאת בבעלות סינית, מלפעול במדינתו. אחרי שמזכיר המדינה, מייק פומפאו, כבר התבטא בעניין ההחרמה המתוכננת מוקדם יותר החודש, הכרזה זו של הנשיא עצמו היא האיתות האחרון, והמובהק ביותר, לכך שהממשל מוכן לנקוט בפעילות נחרצת נגד טיק-טוק.
הסיבה לרצון להחרים את טיק-טוק היא החשש לכך שהנתונים האישיים של המשתמשים, בהם מטפלת האפליקציה הפופולרית, זולגים לידי הממשלה הסינית הקומוניסטית, איתה מנהלת ארה"ב מלחמת סחר ויחסים מתוחים במיוחד כיום. לפי הדיווחים, טראמפ צפוי לחתום עוד היום (א') על צו נשיאותי בעניין.
"בכל הקשור בטיק-טוק, אנחנו מחרימים אותם מארצות הברית", אמר טראמפ לעיתונאים ביום ו' בערב, וטען שהוא יכול להשתמש בסמכויות כלכליות לשעת חירום או בצו ביצוע נשיאותי לשם מימוש הפעולה. "יש לי את הסמכות הזו", טען הנשיא. "זה ייחתם מחר", הוסיף. דבר שלעת עתה טרם קרה.
משתמשי TikTok רבים זועמים על איומי טראמפ, בעיקר בתקופה שבה היישום מספק עיסוק לרבים שנמצאים בבידוד או בריחוק חברתי ערב מגיפת הקורונה. העיתונות האמריקנית מדווחת על תלונות שהחרמת היישום נשקלת משום שמשתמשיו הם בני נוער שקולם לא נחשב בבחירות ולפיכך אין מי שמחשיב את דעתם. אלא שכדאי לזכור כי אותם בני נוער טיק-טוקיסטים כבר פגעו בקמפיין טראמפ באופן מביך במיוחד, כשהכשילו במכוון את עצרת הבחירות שלו בטולסה. כעת נראה שהמאבק שלהם מול הנשיא בנושא יסלים.
מיקרוסופט: התעניינה ברכישה – האם נסוגה בה?
טראמפ אמר את הדברים לאחר דיווחים אחרונים על כך שהבית הלבן מתכונן להורות לחברת בייט-דאנס (ByteDance), הבעלים הסינית של היישום, למכור את טיק-טוק, וכן עדכונים שמיקרוסופט (Microsoft) ניהלה מגעים לרכישת האפליקציה מבייט-דאנס או לרכישת החברה כולה, מגעים שהופסקו לנוכח דברי טראמפ על חרם מתקרב.
בהתייחס לכך שטיק-טוק תירכש על ידי חברה אמריקנית אמר הנשיא כי "זו לא העסקה ששמעתם עליה, שהם הולכים לקנות ולמכור, מיקרוסופט ועוד חברה. אנחנו לא ארץ של מיזוגים ורכישות".
ביום שבת בבוקר דיווחה רויטרס (Reuters) כי החברה הסינית – שהערכת שוויה עומדת כיום על יותר מ-50 מיליארד דולר – הסכימה להיפרד לחלוטין מהפעולות של טיק-טוק בארה"ב, בכדי להציל את עסקת הרכישה עם הענקית מרדמונד לאחר האיום של טראמפ. לא ברור לאן פני העסקה כעת.
למרות שהנשיא גרם לכך שנראה שההחלטה כבר התקבלה, נשמעות טענות כי נבדקות גם גישות אחרות. מאידך, יועץ הבית הלבן, פיטר נווארו, התבטא בחודש שעבר ואמר כי "אם (בייט-דאנס – ג"פ) תופרד ותהיה חברה אמריקנית, זה לא עוזר לנו, מכיוון שזה הולך להיות גרוע יותר – אנו נצטרך לתת לסין מיליארדי דולרים תמורת הזכות להפעיל את טיק-טוק על אדמת ארה"ב".
אפליקציה לסרטוני וידיאו פופים שמאיימת על ביטחון המולדת?
נזכיר כי אפליקציית TikTok – שהפכה בשנה-שנתיים האחרונות למאוד מאוד טרנדית בעיקר בקרב ילדים, בני נוער וסלבס – נמצאת בבעלות הסטארט-אפ בייט-דאנס מבייג'ינג. מאז 2019 היא כבר הסתבכה בקשיים רגולטוריים מול ממשל טראמפ, בכל הנוגע לאבטחת מידע, הגנת פרטיות ונושאים אחרים. בארה"ב חוששים כי החברה הסינית שמאחורי השירות הפופולרי – שמספק אפשרות ליצירת סרטוני לולאה בני 15 שניות, מבוססי מוזיקה, ושהוא בעצם גם מעין רשת חברתית – עושה בו שימוש כאמצעי ביון בשירות סין. בייט-דאנס נחקרה אפילו על ידי הרשות האמריקנית להשקעות חוץ בארצות הברית, ה-CFIU, ובמקביל הכחישה כל קשר לממשל הסיני.
החשדות שהאפליקציה הסינית אינה בטוחה לשימוש על ידי אזרחי ארה"ב כוללות טענות כי יש לממשלת סין גישה למידע האישי שנאסף על ידי האפליקציה. בייט-דאנס טענה להגנתה כי כל הנתונים שנאספו באפליקציה שלה מאוחסנים לבטח בשרתים בארצות הברית, וכי אלה אינם נגישים על ידי ממשלת סין. אבל פוליטיקאים אמריקנים ממשיכים וטוענים שהאפליקציה מסכנת את ביטחון המולדת.
יצוין כי ביולי הפכה TikTok לאחת מ-58 אפליקציות סיניות שנאסרו לשימוש בהודו, מטעמי ביטחון לאומי. הודו היא השוק הגדול ביותר של האפליקציה בחו"ל, עם לפחות 120 מיליון משתמשים חודשיים במדינה. לטיק-טוק 611 מיליון הורדות בהודו, המהוות כ-30% מכלל ההתקנות שלה, בעוד שבארה"ב יש לה רק כ-8% מכלל ההורדות.
ארה"ב מנהלת מסע אגרסיבי נגד כל חברה סינית שעומדת בקשרים עם המפלגה הסינית או הצבא הסיני שמשתמשים בתשתיות הטכנולוגיות שלהן לכאורה כדי לסייע למשטר. אפשר לקרוא עוד על כך כאן: https://www.zman.co.il/130327/