המטרה: 20 אלף מהנדסים ערבים בהיי-טק הישראלי – ב-2026

הוועד הארצי של ראשי הרשויות הערביות הציג תוכנית חומש, שערך ארגון צופן, לקידום שילובם בענף של היי-טקיסטים מהמגזר ● בוועד מציינים שבהשקעה של 800 מיליון שקלים יצוצמם המחסור במהנדסים בהיי-טק ויימנע מהמדינה הפסד שנתי של 32 מיליארד שקלים

האם המיזם יביא למימוש מקסימלי של הפוטנציאל שקיים בחברה הערבית בהיי-טק הישראלי? צילום אילוסטרציה: LightField Studios, BigStock

ועד ראשי הרשויות הערביות בישראל מציע תוכנית חומש שתביא להגדלת מספר עובדי ההיי-טק הערבים עד 2026 פי 2.5 – ל-20 אלף לעמת 8,000 כיום. התוכנית הוכנה עבור הוועד על ידי ארגון צופן, שפועל למען יישום בני החברה הערבית בהיי-טק הישראלי, ודלויט.

בתוכנית נכתב כי המטרה תושג על ידי מילוי ארבעה עקרונות יסוד: פיתוח הון אנושי מוכוון היי-טק בחברה הערבית והגדלת היצע כוח האדם המיומן לתעסוקה בענף; הגברת שילוב החברה הערבית בתעסוקה בהיי-טק, בכל הדרגים; קידום יזמות ופיתוח ההיי-טק והתשתיות ברשויות הערביות; וקידום מנהיגות ותרבות היי-טק בחברה הערבית.

בוועד אומרים שיישום התוכנית הוא "משימה לאומית" שתביא ל-"הקפצת הכלכלה בישראל", בין היתר מאחר שהמדינה מפסידה בכל שנה סכום ניכר – הם אומדים אותו ב-32 מיליארד שקלים – בגלל תת הייצוג של בני החברה הערבית בהיי-טק הישראלי.

הדו"ח שופך אור על נתונים מדאיגים אודות החסמים לשילובם של בני החברה הערבית בענף: כך, התקציב שמושקע בכל תלמיד בבתי הספר הערביים קטן ב-39% מאשר בבתי הספר במגזר היהודי; קיים מחסור של כ-6,000 כיתות בחברה הערבית; יש ייצוג חסר של התלמידים הערבים במקצועות המדעים, ההנדסה והמתמטיקה (STEM); שיעור הנשירה של סטודנטים ערבים ממקצועות ההיי-טק עומד על 49%; שיעור הערבים בוגרי מקצועות ה-STEM שלא מועסקים בתחום השכלתם עומד על 42%; ומספר חברות הסטארט-אפ שבהן שותפים יזמים ערבים עומד על 120 בלבד.

סאמי סעדי, מנכ"ל משותף בצופן. צילום: איליה מלניקוב

סאמי סעדי, מנכ"ל משותף בצופן. צילום: איליה מלניקוב צילום: איליה מלניקוב

התוכנית מציעה פתרונות מערכתיים ובוועד מעריכים את עלות יישומה ב-800 מיליון שקלים בחמש שנים. הם מציעים ליישם אותה באמצעות השקעה בהון האנושי במערכת החינוך, בדגש על עידוד התלמידים ללמוד מקצועות מדעיים והנדסיים; השקעה בתשתיות פיזיות בחינוך; תוכנית לקידום החינוך הבלתי פורמלי, בדגש על מקצועות המדעים וההנדסה; עידוד סטודנטים ללמוד את המקצועות האלה; הסרת חסמים לשילוב בוגרי אקדמיה ערבים בתעשיית ההיי-טק; הקמת גני תעשיות הייטק מותאמים, שכוללים מתחמי עבודה, יצירה ויזמות; עידוד וקידום יזמות בערים ערביות; תמריצים למעסיקים; תמריצים לחברות היי-טק בפריפריה; ויצירת מנהיגות ערבית בתחום ההיי-טק.

לדבריהם, יישום התוכנית יסייע לפתרון המחסור של כ-18 אלף מהנדסים שממנו סובלת תעשיית ההיי-טק בישראל – מחסור שצפוי להחריף ושמאיים על צמיחת הענף. "השקעה זו תזניק את הכלכלה הישראלית, תפחית את אחוז המובטלים ותעלה את האיכויות בפריפריה הגיאוגרפית בכלל ובערים הערביות בפרט", על פי הדו"ח. בנוסף, מציינים מחבריו, היא תגדיל את ההכנסה הממוצעת למשק בית בחברה הערבית מ-10,912 שקלים בחודש כיום ל-17 אלף שקלים בחודש בתוך חמש שנים.

"ההשקעה תגדיל את התוצר בחמישה מיליארד שקלים"

סאמי סעדי, מנכ"ל משותף בצופן, אמר כי "מטרת התוכנית היא להרים הן את החברה הערבית והן את תעשיית ההיי-טק בישראל. ההשקעה הממשלתית שאנחנו מציעים תגדיל את התוצר של מדינת ישראל בחמישה מיליארד שקלים".

היו"רים המשותפים של המועצה הציבורית של צופן, פרופ' זיאד חנא, סגן נשיא קיידנס, ודדי פרלמוטר, לשעבר סגן נשיא אינטל, אמרו ש-"למדינת ישראל ניתנת הזדמנות על מגש של כסף ליצור שינוי חברתי-כלכלי במדינה. החברה הערבית מורכבת מאנשים מוכשרים שרק צריכים לקבל הזדמנויות שוות. גם לחברה הערבית וגם לחברה הישראלית בכללותה יש אינטרס בהשקעה זאת וביישום תכנית החומש. שותפות מלאה היא המפתח לשגשוג כלכלי וצמיחה של תעשיית ההיי-טק בישראל".

עו"ד מודר יונס, יו"ר הוועד הארצי של ראשי הרשויות הערביות, ציין כי "גיבוש התוכנית נעשה כחלק מהמאמצים שמוביל הוועד להביא לצמצום פערים ולשיפור המצב הכלכלי והחברתי של החברה הערבית. מאמצים רבים הושקעו בגיבוש התוכנית ובכוונתנו לקדם אותה מול נציגי הממשלה השונים, במטרה להבטיח את המשאבים הדרושים למימושה".

 

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים