סוף לסיפור? מיקרוסופט ויתרה – ואורקל וטיק-טוק ישתפו פעולה בארה"ב

היא נחשדה כמרגלת למען סין ● טראמפ הוציא צו האוסר עליה לפעול בארה"ב ● בתחילה ניסתה למכור את פעילותה במדינה ● כעת, לפי דיווחים, אורקל תחתום איתה על הסכם לשותפות, שלא תואר כמכירה מובהקת ● גורמים בסין מכחישים

הייתה השנה על הכוונת של הממשל האמריקני. טיק טוק. צילום: BigStock
תשתף פעולה עם טיק-טוק בארה"ב. אורקל. צילום אילוסטרציה: BigStock

תשתף פעולה עם טיק-טוק בארה"ב. אורקל. צילום אילוסטרציה: BigStock

האם פרשיית פעילותה של אפליקציית טיק-טוק (TikTok) בארה"ב עומדת לפני פתרון? על פי דיווחים בתקשורת האמריקנית, אמש (א') נפל דבר – מיקרוסופט (Microsoft) הודיעה שהיא מוותרת, ואורקל (Oracle) היא ש"תשתף פעולה" עם טיק-טוק בכל הקשור בפעילות בארצות הברית. משמע, לא מדובר ברכישה מובהקת אלא בקשר עסקי אחר, שיאפשר לאפליקציה המגה-פופולרית לפעול במדינה, בלי להדאיג יותר מדי את משטר טראמפ, או את זה שיבוא אחריו בקרוב.

כאמור, אופי הקשר שנרקם עדיין לא ידוע. מקורות ששוחחו עם רויטרס טוענים כי על פי ההצעה, אורקל תהיה השותפה הטכנולוגית של הבעלים הסינית בייט-דאנס (ByteDance), וככל הנראה תנהל את נתוני המשתמשים של הפלטפורמה בארה"ב. בנוסף אמרו המקורות כי אורקל מנהלת משא ומתן עם גורמים נוספים על השתתפות בפעילות טיק-טוק בארה"ב. עוד טען אחד המצוטטים כי חברות ההשקעות ג'נרל אטלנטיק (General Atlantic) וסקויה (Sequoia) יקבלו גם הן מניות מיעוט בפעילות האפליקציה בארה"ב במסגרת ההצעה, אמר אחד המקורות.

עם זאת לא ברור אם הנשיא, דונלד טראמפ, יאשר את העסקה, שנודע כי הוועדה להשקעות זרות בארצות הברית (CFIUS), פאנל ממשלתי אמריקני הבודק עסקאות לסיכוני ביטחון לאומי, מפקחת עליה.

פתרון שלא יאלץ אותו להתקפל? נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ. צילום: BigStock

פתרון שלא יאלץ אותו להתקפל? נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ. צילום: BigStock

האם הבשורה אכן סופית? סין טוענת אחרת

אלא שהסכם עם ענקית התוכנה אורקל, עליו דיווחה התקשורת האמריקנית בהרחבה מאתמול, הוכחש על ידי China Global Television Network – גוף השידור הסיני שפועל תחת הממשלה. מיד לאחר מכן התבטא דובר משרד החוץ הסיני, וואנג וונבין, בנדון תדרוך לעיתונאים בביג'ינג ואמר: "סין דיברה על עמדתה בנושא טיק-טוק פעמים רבות. המצוד אחרי טיק-טוק בארה"ב הוא דוגמה אופיינית לסחיטה מצד הממשלה האמריקנית. סין מתנגדת בתוקף למעשה זה, ותתמוך בתוקף בדאגת החברה להגן על זכויותיה החוקיות ועל האינטרסים שלה. שוב, איננו מקבלים 'בריונות אמריקנית'", אמר הדובר. 

גם העיתון הסיני South China Morning Post פרסם ידיעה שמכחישה את הבשורה על שיתוף הפעולה שנרקם עם אורקל, כך על פי פרסום ב-TechCrunch. לפי דברי מקורות אלמוניים שציטט ה-CGTN, בייט-דאנס הוא הסטארט-אפ החשוב ביותר בעולם – שזוכה להוקרה על היותו חלוץ תוכן אלגוריתמי לסרטונים קצרים, וכן הוא גורם מפתח משמעותי באופן שבו טיק-טוק עובדת טוב כל כך – והוא לא ייתן את קוד המקור שלו לרוכשים אמריקנים כלשהם.

ביטדאנס סירבה להגיב ואמרה כי לא תתייחס לשמועות שוק.

טרפה את קלפי המכירה. סין. איור: BogStock

טרפה את קלפי המכירה. סין. איור: BogStock

צו לחרם בארה"ב הוליד כוונה למכירה

תקציר האירועים שקדמו לבשורה הנוכחית כולל צו חירום, שהוציא באוגוסט הנשיא האמריקני, אשר הורה לחברת בייט-דאנס – הבעלים של האפליקציה, שהיא חברה מבייג'ינג – לסגור את עסקיה בארצו, וזאת משום החששות שהחברה הסינית מקיימת קשרים עם הממשל הקומוניסטי בארץ המוצא שלה, ובכך מסייעת לסין לרגל אחרי אמריקנים.

טראמפ ציטט "עדויות אמינות" לחששות מכך שהאפליקציה – המבוססת על סרטוני וידיאו קצרצרים, ואשר אהודה בעיקר בקרב צעירים – משתפת את בייג'ינג בנתוני משתמשיה, וטען שמדובר בסכנה אמיתית לביטחון המולדת והאזרחים.

ב-24 באוגוסט הגישה בייט-דאנס כתגובה למהלך תביעה בארה"ב, בטענה כי הצו המנהלי מבוסס על הנחות מוטעות: פעילות האפליקציה אינה מהווה כל איום לביטחון הלאומי והיא אינה מעבירה את המידע לסינים. תאריך היעד לסיום הפעילות בארה"ב עמד על ה-12 בנובמבר.

עקב הצו החלה בייט-דאנס במגעים למכירת עסקיה בארה"ב, כשבין המתמודדות על הזכות עמדו ענקיות כמו מיקרוסופט, וולמארט (Walmart), טוויטר (Twitter) ואורקל, כמו גם חברות אחרות.

אלא שבשבוע שעבר נודע כי מכירת טיק-טוק בארה"ב ככל הנראה יורדת מסדר היום, וזאת לאחר מהלך של ממשלת סין שציינה הטלת מגבלות ייצוא על טכנולוגיות בינה מלאכותית. מגבלות שכאלו, אם אכן הוטלו או יוטלו, יכולות לדרוש את אישורה של הממשלה הסינית לביצוע העסקה המתוכננת. לפיכך נודע כי בייט-דאנס והבית הלבן ניהלו ביניהם מגעים בניסיון לפתור את הסבך באופן שיאפשר לטראמפ שלא לסגת מאיומיו.

צפרא כץ, מנכ''לית משותפת של אורקל. צילום: קובי קנטור ז"ל

צפרא כץ, מנכ"לית משותפת של אורקל. צילום: קובי קנטור ז"ל

היה ברור מלכתחילה שהנשיא טראמפ – שלו קשרים מצוינים עם לארי אליסון, מייסד אורקל, וצפרא כץ, שהיא מנכ"לית משותפת בחברה, ושמונתה בזמנו על ידי הנשיא להיות חברה בצוות ייעוץ טכנולוגי בכיר שלו – מעוניין באורקל. בעיני טראמפ אורקל נחשבה כפרטנרית הטכנולוגית הטובה ביותר לפתרון הקונפליקט, שירגיע את משתמשיה במדינה – יש לה יותר מ-100 מיליון כאלו, וזאת למרות שהעסקים האמריקנים מהווים רק 8% מכלל עסקיה בעולם.

הבשורה על העסקה דווקא עם אורקל, בהנחה שאכן תצא לפועל, הגיעה ממש אחרי שמיקרוסופט הכריזה שלא תרכוש את פעילות טיק-טוק בארה"ב מבייט-דאנס. הענקית האמריקנית העצמתית, שיכולה להיכנס לכל סוג של עסקה מבחינה פיננסית, הודיעה הלילה על הנסיגה והסבירה כי "אנו בטוחים שההצעה שלנו הייתה טובה למשתמשי טיק-טוק, תוך הגנה על אינטרסים לביטחון לאומי", כך כתבה החברה בפוסט שפרסמה בבלוג שלה. "לשם כך היינו מבצעים שינויים משמעותיים, בכדי להבטיח שהשירות עומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר לאבטחה, פרטיות, בטיחות מקוונת ולחימה נגד דיסאינפורמציה, והבהרנו עקרונות אלה בהצהרה שלנו מאוגוסט".

דיווח של CNN מדגיש כי אין בינתיים אינדיקציה האם השותפות המתהווה בין טיק-טוק לאורקל אכן תסיר לחלוטין איום החרם מאפליקציית הווידיאו החברתית. היקף ושפת הצו, יחד עם התבטאויותיו של טראמפ בנוגע ל-TikTok, הובילו לבלבול לגבי האופן שבו ייושם החרם, והערפל הזה טרם התפוגג. גם שלל הניואנסים וההיבטים בנוגע למלחמת הסחר בין סין לארה"ב יכולים עוד לשנות את התמונה לחלוטין.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים