רשות החדשנות משיקה מסלול Seed היברידי בהשקעה של 80 מיליון ש'

המסלול נועד לעידוד השקעה בסטארט-אפים בשלבי ההנבטה, ובמסגרתו יינתנו מענקים לעסקים המתחילים אשר יחברו למשקיעי הון ראשוני (Seed) מנוסים, המעוניינים להשקיע בהם ● בנוסף, ברשות חלים שינויים משמעותיים במסלול החממות הטכנולוגיות

כדאי לנו שהוא יישן טוב בלילות. ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות. צילום: יח"צ

רשות החדשנות משיקה מסלול Seed היברידי, במטרה לעודד השקעות הון ראשוני בסטארט-אפים בשלבי ההנבטה, המפתחים מוצרים חדשניים וברמת סיכון גבוהה, כמענה לקיפאון המתמשך בגיוסי ה-Seed. חברות שייקחו חלק בתכנית יוכלו לקבל מענק של 40% מסבב ההשקעה ובגובה של עד 3.5 מיליון שקל, ו-50% מסך סיבוב ההשקעה לסטארט-אפים שמקורם בפריפריה, או שמייסדיהם הם מאוכלוסיות שנמצאות בתת-ייצוג בהיי-טק. במקביל משקיעי הון הסיכון בסבב ההשקעה יקבלו אופציה למימוש מניות בהיקף המענק, לתקופה של עד שלוש שנים, או עד לגיוס משמעותי.

מאז 2017 ועד היום ישנה ירידה ממוצעת של כ-25% בשנה בכמות חברות ההזנק הנפתחות בישראל, מגמה שהתחזקה על רקע משבר הקורונה. מטרת המסלול החדש היא לסייע לסטארט-אפים בשלבי ההנבטה בתחומים בעלי סיכון גבוה לגייס משקיעים בעלי ערך מוסף, והוא נבנה על ידי רשות החדשנות על מנת לספק מענה לנתונים המציגים קיפאון מתמשך בהשקעות Seed בשנים האחרונות בישראל.

על מנת להגיש בקשה למענק, על החברות להעמיד מזכר הבנות (Term Sheet) חתום בינן לבין המשקיע הפוטנציאלי, עבור ביצוע השקעה הונית במזומן.

המסלול צפוי, כאמור, לעודד יזמות והקמה של סטארט-אפים בתחומים בעלי סיכון גבוה, ומצטרף למגוון כלי התמיכה והמימון שמעמידה רשות החדשנות לחברות בשלבי ההנבטה (Seed), במטרה להתמודד עם כשל השוק הנובע מהסיכון הגבוה ומהמורכבות הרבה המאפיינים השקעה בשלבים אלו.

ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות: "בשנים האחרונות קיים קפאון בישראל בהיקף השקעות ה-Seed, בעוד שהיקף ההשקעה בשאר הסבבים נמצא בעלייה. כמו כן, אנו רואים ירידה משמעותית במספר חברות הסטארט-אפ החדשות הנפתחות בכל שנה – ירידה שהודגשה והוחמרה בשל משבר הקורונה. חברות אלו הן העתיד של אקו-סיסטם החדשנות הישראלי והתמיכה בהן בשלבים מוקדמים קריטית להמשך דרכן והתקדמותן. נתונים אלו מייצגים פגיעה לטווח הארוך ביכולת שלנו לצמוח. מסלול Seed היברידי יאפשר להגדיל את שיעור ההצלחה של חברות הסטארט-אפ הישראליות, יספק מענה מיידי להנבטה הנדרשת באקו-סיסטם החדשנות וידרבן משקיעים מנוסים להשקיע בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים".

צפי לירידה בהיקף ההון המגויס להשקעות Seed ב-2021

אניה אלדן, סמנכ"לית הזנק ברשות החדשנות. צילום: יח"צ

אניה אלדן, סמנכ"לית הזנק ברשות החדשנות. צילום: יח"צ

אניה אלדן, סמנכ"לית הזנק ברשות החדשנות: "נוסף על מגמת הירידה בפתיחת חברות והקיפאון בהשקעות בשלבי ה-Seed, אנו רואים קושי רב אף יותר בהשקעות בתחומים טכנולוגיים, בהם ישנה רגולציה קשה, זמן הגעה לשוק ארוך (Time to Market) או כניסה לשוק שנמצא בהתהוות. המסלול החדש הוא הזדמנות מצוינת למשקיעים שונים, גם כאלה המשקיעים בשלב מאוחר בדרך כלל, לבצע השקעות בשלבים מוקדמים ובסיכון גבוה, ולהפחית את מידת הסיכון שלהם בהשקעות אלה. הקיפאון המתמשך בגיוסי ה-Seed בישראל, במקביל לכך שעוד טרם התבררו ההשפעות ארוכות הטווח של הקורונה, דורש פעולה מיידית".

עיבוד רשות החדשנות לנתוני IVC ולמקורות אחרים לרבעון השלישי של 2020 מציג צפי לירידה בהיקף ההון המגויס להשקעות Seed ב-2021. אל מול נתונים אלו ניכרת עלייה הן במספר סבבי הגיוס והן בהיקף ההון המגויס על ידי חברות בשלבים מאוחרים יותר, באופן המעיד על ירידה יחסית בתיאבון המשקיעים לסיכון.

עם השקתה של תוכנית Seed היברידי החדשה, צופה רשות החדשנות כי המהלך יסייע בהעלאת כמות חברות ההזנק המוקמות בישראל. רשות החדשנות מעריכה כי 64% מהחברות שייקחו חלק במסלול החדש יגייסו סבב השקעה נוסף תוך שלוש שנים – מה שיאפשר למשקיעי ההון-סיכון לממש את האופציה שלהם וכך גם להחזיר את כספי המענק לרשות.

גם מסלול החממות הטכנולוגיות משתנה ומתפתח

כחלק ממגוון כלי התמיכה בשלבי ה-Seed, אישרה לאחרונה הרשות גם את תכנית החממות החדשה, אשר תהווה המשך לתכנית החממות הוותיקה.

התכנית פותחה על מנת לתת מענה לאקו-סיסטם היזמי המשתנה בישראל, ותתמקד בהקמת וקידום חברות הזנק, ללא העדפה גיאוגרפית, בתחומים טכנולוגיים מורכבים כגון מדעי החיים, ביו-קונברג'נס, חקלאות, מזון, תעשייה 4.0, קיימות, בינה מלאכותית, מחשוב קוונטי ועוד. התכנית תתמוך במענקים בגובה של עד 5.2 מיליון שקל למיזם, משלב הרעיון, ותקדם מסחור ידע של טכנולוגיות פורצות דרך מהאקדמיה. בעלי החממות (שיבחרו בהליך תחרותי שיפתח במהלך 2021) יזכו לתמיכה במענק של עד 2 מיליון שקל, להקמת מעבדה מרכזית, ויסיעו ליזמים בגיבוש ובחינת מוצרים, לבצע הוכחת היתכנות טכנולוגית, היערכות שיווקית ועוד במהלך תקופת זיכיון של עד חמש שנים, ואפשרות לתקופת הארכה של עוד שלוש שנים. צוות החממות יכלול  מנכ"ל ולפחות סמנכ"ל אחד במשרה מלאה – עם ניסיון בחברות הזנק בתחום פעילות החממה ובמסחור ידע מאקדמיה.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. הזנק של צב

    הם לא זזים שם, כל דבר לוקח שנים!

אירועים קרובים