טראמפ וההיי-טק: אין לי רגע דל – או סקנדל או פסטיבל
על אהבה, שנאה, ומה שביניהם: מהמאבק של הנשיא היוצא בג'ף בזוס, בעלי הוושינגטון פוסט (ואמזון), שהרבה למתוח עליו ביקורת, דרך החיבוק לרוסיה והמאבק עם סין, וכלה בהסרתו, ארבע שנים מאוחר מדי, מהמדיה החברתית ● סיכום תקופה
יחסיו של דונלד טראמפ, שיסיים מחר (ד') את תקופת כהונתו כנשיא ארצות הברית, עם ענקיות הטק וה-IT ידעו עליות – וגם לא מעט מורדות: מהמאבק בג'ף בזוס, הבעלים של הוושינגטון פוסט (ואמזון), שהרבה למתוח עליו ביקורת, דרך מלחמת הסחר עם סין וכלה בהסרתו, ארבע שנים מאוחר מדי, מהמדיה החברתית. כבתחומים אחרים, לא היה יום של שקט בעידן הנשיא האמריקני היוצא גם בתחום זה. יחסו לתחום היה מורכב ולא חד משמעי, עם בורות טכנולוגית וניגודי עניינים בוטים.
חוקרים מתארים את מערכת היחסים שבין הטרוריסטים לתקשורת בכזב מדעי מימי יוון הקדומה, שלפיו מתקיימת סימביוזה בין ציפור קטנה ותנינן (אדם שמטפל בתנינים) מצרי לתנין היאור האימתני: כשהתנין פותח את פיו, נכנס התנינן לפיו ומנקה את שיניו משיירי המזון שנותרו, ובתמורה – החיה הענקית לא טורפת את הציפור. כך גם הקשר בין טראמפ והמדיה החברתית, כשלא בטוח מי הוא מי בדימוי: טוויטר הייתה ערוץ התקשורת המועדף על הנשיא היוצא, אבל זו לא היססה לסגור את חשבונו בערוב ימי נשיאותו.
תחילת הרומן בין טראמפ לענף הייתה מבטיחה: בדצמבר 2016, חודש לאחר שנבחר ותקופה דומה לפני כניסתו לבית הלבן, פורסם שצפרא כץ, מנכ"לית משותפת (דאז, כיום היחידה) באורקל, מצטרפת לצוות המעבר שלו. כץ הייתה אחת מבכירי הענף שנפגשו כמה ימים קודם עם הנשיא הנבחר במגדל שלו בניו-יורק. "זו קבוצה מדהימה של אנשים, אין כמוכם בעולם", אמר טראמפ למשתתפים: אילון מאסק מטסלה, שריל סנדברג מפייסבוק, טים קוק מאפל, ג'ף בזוס מאמזון, לארי פייג' ואריק שמידט מגוגל וסאטיה נאדלה ממיקרוסופט. מאז זה השתנה, אפשר אפילו לומר שב-180 מעלות.
טראמפ והסייבר
מה שבטוח הוא שטראמפ נעדר הבנה לעומק בטכנולוגיה בכלל ובסייבר בפרט: במהלך הקמפיין לנשיאות הוא נשאל כיצד ישפר את אבטחת הסייבר האמריקנית. טראמפ השיב בבליל רעיונות בסגנון "זרם התודעה", שבקושי מחוברים למילה "סייבר": מכמה האדמירלים בצי מעריכים אותו, דרך עוד הכחשה לטענה שרוסיה פרצה לדמוקרטים וכלה ב-"באנו עם אינטרנט, הגענו לאינטרנט ונכה את דאע'ש במגרש המשחקים שלנו… יש לי ילד בן 10. יש לו מחשבים. לא ייאמן כמה הוא כל כך טוב עם המחשבים האלה. אבטחת הסייבר מאוד מאוד קשה, ואולי לא אפשרית. אבל, אנחנו לא עושים את העבודה שאנחנו צריכים לעשות". למומחי הסייבר כאבו האוזניים, ולא בפעם האחרונה.
ביוני 2016, כמה חודשים לפני הבחירות, פורסם שהאקרים רוסים פרצו לשרתי המפלגה הדמוקרטית. טראמפ אמר, בתגובה חסרת שחר, ש-"את ה-'פריצה' ביימו הדמוקרטים", כדי להסיח את הדעת מהמהלכים של "הילרי הנוכלת הפגומה". מאוחר יותר הרטוריקה התהפכה, וטראמפ קרא לרוסים לפרוץ לחשבונה של קלינטון, יריבתו.
כמה ימים לפני כניסתו לתפקיד, הנפיקו סוכנויות הביון דו"ח משותף, שקבע מפורשות שהרוסים התערבו בבחירות בארצות הברית: הם שפרצו והם שערכו קמפיין של פייק ניוז, במטרה לזרוע הרס, בלבול ושיסוי בחברה האמריקנית. ביולי 2017 פנה טראמפ ל-ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, ושאל: "עשית את זה?". פוטין, הפתעה, הפתעה, השיב בשלילה. בעקבות הפגישה, טראמפ הציע לעמיתו הרוסי הצעה חריגה: שארצות הברית ורוסיה יקימו יחידת אבטחת סייבר משותפת, למניעת התערבות נוספת בבחירות. אש קרטר, לשעבר שר ההגנה, הגיב: "זה כמו להציע לשודד להקים צוות פריצות".
ואם כבר סייבר ופייק ניוז, אי אפשר שלא להזכיר את פרשת קיימברידג' אנליטיקה המפורסמת, שלמרות הזמן שחלף, נראה שאין צורך להרחיב עליה.
המלחמה במפלצות ההיי-טק – ובסין
מים רבים זרמו בנהר הפוטומק מאז נתבעה מיקרוסופט באלף הקודם בשל ניצול מעמדה המונופוליסטי בתחום מערכות ההפעלה ודפדפני האינטרנט. אף שטראמפ לא היה קשור לכך ישירות, תקופתו התאפיינה במאבקים ובהליכי אכיפה רבים נגד ענקיות הטק – בטענה לניצול לרעה של מעמדן המונופוליסטי. הענקיות כונו The G-MAFIA – ר"ת של גוגל, מיקרוסופט, אמזון, פייסבוק, יבמ ואפל. אליהן צורפו שלוש חברות סיניות – באידו, עלי באבא וטנסנט. אלא שגובה הקנסות שהרשויות האמריקניות השיתו עליהן לא "דגדג" לענקיות. בשנה שעברה חל שינוי מצד רשויות ההגבלים העסקיים בעולם, לרבות בארצות הברית, לאחר שאלה הבינו שנדרשת רגולציה למניעת התנהלות אנטי-תחרותית של חברות אלה.
ככלל, טראמפ יזם את מלחמת הסחר עם סין ואהב אותה. ב-2018 הוא צייץ ש-"מלחמות סחר הן טובות, וקל לנצח בהן", והטיל מכסים על יבוא מסין, לרבות של מוצרי היי-טק. נציבות הסחר האמריקנית הסבירה שהגנה על טכנולוגיה אמריקנית הכרחית להבטחת עתידה הכלכלי, ושהצעדים נגד סין ננקטו בעקבות חקירה שעליה הורה טראמפ, המתירה לממשל להטיל סנקציות על מדינות שלא מנהלות מסחר הוגן. נקבע שסין לוחמת סייבר כדי לגנוב קניין רוחני. חברות הטכנולוגיה הסיניות המרכזיות שמצאו את עצמן בחזית היו יצרניות ציוד התקשורת וואווי ו-ZTE. זו האחרונה כמעט שהגיעה לפשיטת רגל בעקבות האיסור שהטיל הממשל על חברות אמריקניות למכור לה רכיבים, לאחר שהפרה את האמברגו על איראן וצפון קוריאה. כמו כן, מנהלת הכספים של וואווי נעצרה בקנדה בחשד שסייעה להפרת האמברגו על איראן. מנגד, צעדי הממשל עוררו ביקורת חריפה מצד גורמים בארצות הברית, למשל תעשיית השבבים, בטענה שהמכסים יפגעו בכושר התחרות של החברות האמריקניות, יובילו לאובדן מקומות עבודה מקומיים ולעלייה במחיר המוצרים לצרכן האמריקני. לפני ימים אחדים ממשל טראמפ ביטל את התוכניות להוסיף לרשימה השחורה של חברות שנאסר על אמריקנים להשקיע בהן את עלי באבא, טנסנט ובאידו.
בקצרה: נותרו על רצפת העריכה
- מאבקו של טראמפ להטיית מכרז הענן הענק של הפנטגון, בעלות של 10 מיליארד דולר, כך ש-AWS, המועמדת המובילה לזכייה, לא תזכה בו.
- מאבקה של טיק טוק הסינית נגד ממשל טראמפ, לאחר שהוא הוציא צו מנהלי שאוסר על הפעלת והצעת השירות שלה למשתמשים בארצות הברית.
- בעקבות המהומות בגבעת הקפיטול, טוויטר, פייסבוק (שבינתיים התחרטה), יוטיוב, סנאפצ'ט ואחרות הודיעו שהן חוסמות באופן קבוע את חשבונו של טראמפ.
- בנובמבר האחרון, כריסטופר קרבס, ראש הסוכנות להגנת תשתיות וסייבר (CISA), פוטר על ידי טראמפ בציוץ בטוויטר. קרבס, מנהל סוכנות שהוקמה במשרד להגנת המולדת, היה בין בכירי הממשל שקבעו שהבחירות לנשיאות "היו המאובטחות ביותר בהיסטוריה האמריקנית". גם בריאן וור, העוזר של קרבס לתחום הגנת הסייבר, נשלח הביתה.
- לאחר מתקפת הסייבר הרוסית העצומה על מאות ארגונים בארצות הברית, ובהם עשרות גופים פדרליים, שנחשפה בחודש שעבר, קבע טראמפ, בניגוד לעמדת בכירים בממשלו, שלא בהכרח רוסיה היא שעומדת מאחורי המתקפה. "פריצת הסייבר גדולה הרבה יותר בתקשורת הפייק ניוז מאשר בפועל", אמר. "רוסיה, רוסיה, רוסיה היא הפזמון המוכר. התקשורת העלובה מנפחת את החדשות מסיבות כלכליות. אנחנו דנים באפשרות שמדובר בסין".
- לעומת זאת, ביולי האחרון טראמפ הודה שארצות הברית תקפה את רוסיה בסייבר.
בהצלחה לכם, ג'ו וקמלה.
תגובות
(0)