המרכז למורשת יהדות יוון מוביל פרויקט דיגיטציה לשימור מידע היסטורי

מאות אלפי מסמכים מקוריים שנאספו לאורך עשרות שנים - חלקם נכתבו כבר בתחילת המאה הקודמת - כמו גם מידע מארכיון הקהילה, יסרקו, יהפכו לדיגיטליים ויועלו לרשת ● לצורך השלמת הפרויקט נדרשת עזרה של מומחי מערכות מידע

תמונה של משפחה מיהדות שאלוניקי שעברה דיגיטציה כחלק מהפרויקט

המרכז למורשת יהדות שאלוניקי ויוון ע"ש ליאון רקנאטי מוביל פרויקט ענק של דיגיטציית מאות אלפי מסמכים ומידע מארכיון הקהילה, על מנת להעלותם לרשת ולשתף אותם עם הציבור.

מדובר במסמכים היסטוריים, שחלקם נכתבו כבר ב-1918. חלק מהמסמכים עוסקים בהקמת יישובים במדינת ישראל מול קק"ל, אחרים הם מסמכים אותנטיים מתקופת השואה, וחלקם הגדול הם מכתבים שנשלחו לבני משפחה מיהודים שנספו בשואה.

המסמכים נצברו במשך שנים במשרדי קהילת יוצאי יוון בישראל, ובשל ערכם ההיסטורי הוחלט לצאת לפרויקט הענק הזה, שלראשונה ישקף לקהל הרחב את המידע הרב שיש במסמכים אלו, שלא פורסמו ולא נראו מעולם.

שבתאי חנן, יוזם ומקים פורום קהילות יוצאי יוון. צילום: ניב קנטור

שבתאי חנן, יוזם ומקים פורום קהילות יוצאי יוון. צילום: ניב קנטור

לדברי שבתאי חנן, מנהל פורום קהילות יוון בישראל, ומתנדב במרכז למורשת יהודי יוון, "עד כה נסרקו עשרות אלפי מסמכים, שהועלו על כמאה קלטות וידיאו, וכן כ-500 תקליטורים שהיו, וכמה אלפי תמונות שכבר הועברו למדיה דיגיטלית". שבתאי אמר כי לצורך המשך הפרויקט, המרכז זקוק לסיוע מאנשי מערכות מידע, כדי לקטלג את המידע ולהנגישו לציבור.

המסמכים שייסרקו ישותפו גם עם פרויקט נוסף, הנקרא שש"ת, ועוסק גם הוא בהנצחת יהדות יוון. הפרויקט אמור למסד את המידע, להפעיל תוכנות זיהוי פנים, לאתר שמות מכלל הקבצים, ועוד. פרויקט זה נעשה בין היתר בשיתוף עם אוניברסיטת תל-אביב, אותו מוביל שם פרופסור אילן צרפתי.

במקביל לפרויקט זה, המרכז למורשת יהדות יוון מפעיל אתר אינטרנט ידידותי, המנגיש את פעילויות המרכז, ואשר זוכה לכניסות רבות, כמו גם דף פייסבוק פעיל.

יעביר מסמכים ומידע לפורמט דיגיטלי לטובת הנצחה. המרכז למורשת יהדות שאלוניקי ויוון ע"ש ליאון רקנאטי

יעביר מסמכים ומידע לפורמט דיגיטלי לטובת הנצחה. המרכז למורשת יהדות שאלוניקי ויוון ע"ש ליאון רקנאטי

שבתאי מציין עוד כי פורום קהילות יוון בישראל, המנוהל בפייסבוק על ידו, צבר כבר קרוב ל-5555 חברים. "הם המשתפים מידע במחקרים גינולוגים, שלאחרונה יש להם יותר ויותר דרישה בקרב יהדות יוון לאור הסיבה שדור המייסדים אט אט עוזב אותנו", אמר שבתאי.

שבתאי גם עומד להוציא לאור ספר על אביו, אברהם חנן ז"ל, בהוצאת המרכז למורשת יהדות יוון. "אבי הקדיש את חייו להנצחת השואה, ליווה כ-30 מסעות לפולין במשך עשר שנים, והיה מרצה מבוקש גם בישראל", ביפר.

ביום ד' בערב ישודר ביס, ובהוט, הפרק הראשון בסדרה דוקומנטרית על יהודים שהצילו יהודים בתקופת השואה, למרות שהם היו בתפקידים שנכפו עליהם על ידי הנאצים וסיכנו את חייהם. הסדרה תשודר בערוץ 98 אצל שתי הספקיות. הסרט הופק על ידי משה גרומב, והצלם גבי לוקר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים