"גבורת המנמ"רים בקורונה התבטאה בחוסן ובנחישות"

פרופ' גדי אריאב מהפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב מדבר על תפקידם החשוב של המנמ"רים בעת משבר הקורונה ועל האופן המוצלח שבו הם ביצעו אותו

פרופ' גדי אריאב מהפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב בטקס אתמול (ג'). צילום: ניב קנטור

"משבר הקורונה הציף תובנות לגבי מושג הגבורה במילוי משימות המנמ"ר. השנה, הגיבורים שלנו הדגימו רזיליינס (Resilience) וגריט (Grit). הם הגדירו מחדש את מושג המצוינות העסקית בכלל ושל המנמ"ר בפרט. רזיליינס מתורגם כגְּמִישׁוּת, אֶלַסְטִיּוּת, יכולת התאוששות מהירה, חוסן, ואילו גריט משמעו כּוֹחַ סֵבֶל, נְחִישׁוּת, עֲצַבֵּי בַּרְזֶל", כך אמר פרופ' גדי אריאב מהפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב.

פרופ' אריאב דיבר אתמול (ג') בפתח אירוע שבו 30 מנמ"רים קיבלו אותות הצטיינות על פועלם המחשובי בארגונים שלהם ב-2020. האותות ניתנו להם במסגרת IT Awards 2021 – תחרות מצטייני המחשוב לשנת 2020 של אנשים ומחשבים. טקס הענקת הפרסים נערך באולם האירועים East בתל אביב ושודר אונליין. הנחו אותו פלי הנמר, יזם ומנהיג אנשים ומחשבים, ונטלי גבאי, סמנכ"לית השיווק, הכנסים והאירועים של הקבוצה. פרופ' אריאב עמד בראש ועדת האיתור של המתמודדים על התואר, ולצידו השתתפו חברי הוועדה דן תל ניר, לשעבר מנמ"ר נחל שורק; איריס נחשוני, סמנכ"לית מערכות מידע באורמת; איריס שיפרין, מנמ"רית סונול; אודליה לבנון, מנכ"לית מחב"א; ואיתי זימן, מנמ"ר ברינקס ישראל.

לדברי פרופ' אריאב, "קהילה מקצועית חפצת חיים זקוקה לגיבורים שלה, כדי לסמן את מודל המצוינות שלה, את המודלים לחיקוי. זה היה נכון בעבר, ונכון ביתר שאת כעת – למרות ואולי אף בגלל כל ההתפתחויות הדרמטיות בתחום, והשינויים – הלא פחות דרמטיים – בהגדרת תחומי האחריות של המנמ"ר. לצד החוסן ועצבי הברזל, בשנה החולפת המנמ"רים פעלו להכנת תשתיות לשינוי ולעבודה בסביבה דינמית בטירוף. זה שונה מהכנת תשתיות 'סתם'".

"המבחן בעת משבר הוא היכולת להגיב", אמר. "בליבת ההצלחה בניהול משבר הקורונה הייתה היכולת להקים, למשל, בית חולים חדש, מאפס, בתוך שבוע. עוד יש לציין שהמנמ"רים פעלו עם יד בטוחה, שהשרתה רוגע על תפקוד הארגון וביטחונו – מהמסד ועד הטפחות – מההנהלה ועד לאחרון העובדים. זאת, כדי שהמערכות תפעלנה כהלכה, גם אם הן נמצאות תחת עומס לא מוכר, או בהתאמות שאיש לא צפה".

"הכרה בגיבורים ה-'בלתי נראים'"

"הפעם, בנסיבות שהתרגשו עלינו, נכיר גם בגבורה השקטה, בגיבורים הבלתי נראים, כביכול", אמר פרופ' אריאב. "מצוינות היא מושג חמקמק, אבל אפשר – ולרוב אפילו די בבירור – לזהות ולהצביע על מופעים ודוגמאות קונקרטיים שלה, גם בהערכה האישית של מנמ"רים, כפי שקורה בתחרות זו. ההערכה, גם הפעם, נעשית על ידי מנמ"רים מובילים בקהילה, שמתגייסים ברצון להשתתפות בפאנל ההערכה".

הוא ציין כי "המשבצת הארגונית ההיסטורית של המנמ"ר עוברת שוב ושוב טרנספורמציות. כאן נשאלת השאלה: אם הטרנספורמציה הדיגיטלית – גם כמושג וגם כדבר שנמצא על סדר היום של המנמ"רים – היא 'לגמרי 2019', מה 'לגבי 2021' בעולם המנמ"רות? אמרתי לפני שנה שהמחיר שהמנמ"רות משלמת תמורת המרכזיות העסקית שלה – ש-2021 הפכה אותה מקלישאה למציאות מאתגרת – הוא שהיא חייבת להתייחס למגמות עסקיות-גלובליות כלליות בתוך תוכנית העבודה שלה, ולא בתור משהו שמעסיק את ההנהלה".

"לתת עדיפות ניהולית עליונה לאסטרטגיית הנתונים"

לדברי פרופ' אריאב, "יש להפוך את אסטרטגיית הנתונים של הארגון לנושא ניהולי בעדיפות עליונה. גם היסטורית, וביתר שאת באחרונה, מה שמכשיל מודלים ניהוליים ומונע את מימוש התועלות מיישומי BI מתקדמים הוא הניקיון וההיגיינה של נתונים. פיתוח האסטרטגיה והיישום שלה הם יקרים, אבל בלי התשתית הזו אנחנו תקועים בלי יכולת להגיב מהר לסיטואציות, כמו שחווינו השנה, ושהדבר היחידי שוודאי לגביהן הוא שהן תתרחשנה בתכיפות מפתיעה גם בעתיד".

"מגמה נוספת היא העמקת האוטומציה", ציין. "בהגדרה הרחבה שלה, היא כוללת את המשאבים שמוקצים לתהליכי נתונים גם ביחידות המחשוב וגם ביחידות המשתמשים, ויותר ויותר בקשר של לקוחות שמגיעים למערכות הליבה הארגוניות דרך שער הדיגיטל. זה לא מפתיע שפרויקטים של יישום RPA ניצבו השנה באופן מובהק כחלק מעבודת המנמ"רים המצטיינים".

לדבריו, "יש להתייחס ברצינות לניהול ההון האנושי של הארגון כולו ושל יחידות המחשוב בפרט. יש להמיר את כוח האדם לסיטואציה דיגיטלית. כמו שהטכנולוגיה מניעה יותר ויותר את התהליכים העסקיים, היא חייבת להניע את ניהול ההון האנושי – וספציפית זה אומר לפתח הבנה עמוקה של משמעות ההרכב האנושי המועסק בחברה, לפתח מיומנויות דיגיטליות בארגון, לגייס כישרונות דיגיטליים ואולי, וזה קצת מפתיע – לשפר את החוויה הדיגיטלית של העובדים עצמם. וקטור זה קיבל משנה חשיבות בשנה ההזויה שעברנו".

לסיכום אמר פרופ' אריאב כי "ההכרה במצוינות היא לא רק כבוד חד פעמי, אלא גם הטלת אחריות מתמשכת: מי שזוכים להכרה היום ממחישים לקהילה את מושג האיכות ואת המחויבות למצוינות מקצועית היום, מחר ומחרתיים. אני מקווה שאלה שמוכרים היום יחזרו בעתיד להערכות נוספות, ואולי אפילו יתחרו על מקומם בוועדת האיתור וההערכה בשנה הבאה, שתבוא עלינו לטובה. המבחן האולטימטיבי הוא בנדיבות כלפי הקהילה שנתנה לנו את ההגדרה המקצועית שלנו, והנכונות של המובילים בינינו לתרום בחזרה".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. הנדסאי אלקט ומחשבים

    ומה עם טכנאי המיחשוב בבתי הספר והמתנסים? לא סופרים אותנו ממטר. והכי חשובים במערכת!!!

אירועים קרובים