המודיעין האמריקני מזהיר: עלייה בסייבר התקפי ובפייק ניוז ברחבי העולם

במהלך שני העשורים הבאים יגבירו מדינות בעולם את היקף פעילות הסייבר ההתקפי שלהן ואת הפצת חדשות הכזב, והדבר יהווה חלק משמעותי מנוף האבטחה הגלובלי, שיהיה "הפכפך, לעומתי ומעמת" - כך לפי הערכת מודיעין חדשה בארה''ב

מיקרוסופט חשפה פריצה על כלי תמיכת לקוחות. אילוסטרציה: BigStock

במהלך שני העשורים הבאים יגבירו מדינות בעולם את היקף פעילות הסייבר ההתקפי שלהן ואת הפצת חדשות הכזב, והדבר יהווה חלק משמעותי מנוף האבטחה הגלובלי, שיהיה "הפכפך, לעומתי ומעמת" – כך לפי הערכת מודיעין חדשה בארה"ב

דו"ח המגמות העולמיות של המועצה הלאומית למודיעין, המתפרסם אחת לארבע שנים ואשר פורסם בסוף השבוע האחרון, מציין, כי רבות מפעולות הסייבר ההתקפי הללו יתמקדו בתשתיות אזרחיות וצבאיות. כך, מעריכים החוקרים, מדינות לאום יעשו יותר ויותר שימוש בכלים, המאפשרים להם לפעול מתחת לרמה של סכסוך מזוין. זאת כדי להימנע מתשלום המחיר – הכספי והגיאופוליטי – הנובע מאלימות ולוחמה קונבנציונלית-מסורתית. על פי הדו"ח, מדינות גם ימנפו הפעלה של גופים ויחידים שלוחים, בלא שהדבר יתגלה (פרוקסי), כגון האקרים או קבלני משנה ביטחוניים. זאת כדי לשבש את היכולות והפעילויות של יריביהם.

"קבלני משנה, פרוקסי וחברות פרטיות עשויים להוזיל את עלות ההכשרה, ההצטיידות ושימור היחידות המיוחדות, ולספק כוח אדם למדינות עם אוכלוסייה הולכת ופוחתת", נכתב במסמך, "יש קבוצות שיכולות להשיג במהירות רבה יותר יעדים בעזרת טביעות רגל קטנות יותר, ותוך שימוש בטכניקות א-סימטריות".

מדינות לאום כבר נסמכות על פרוקסי, או על חברות שינהלו פעולות סייבר, או הפצת מידע שגוי מטעמן. כך, הסוכנות לחקר האינטרנט, IRA, היא "חברה" רוסית, העוסקת במשימות מקוונות, שמטרתן להשפיע על ציבור רחב, לטובת מימוש אינטרסים של גופים פוליטיים ועסקיים ברוסיה. החברה מונה יותר מ-1,000 עובדים במשרדיה הראשיים בסנט פטרסבורג ובמשרדים נוספים, בין השאר במוסקבה. הסוכנות נוהגת להשתמש בחשבונות מזויפים באתרי רשתות חברתיות כדי לקדם את מטרותיה של רוסיה בנושאי מדיניות פנים וחוץ. פעילות החברה נחשפה בראשונה ביוני 2014 בתחקיר של BuzzFeed. על פי דיווחים שונים, ברוסיה ומחוצה לה, החברה מתאמת את פעילויותיה עם מקורבי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ועם קהילת המודיעין הרוסית. הארגון מפעיל חוות טרולים, והסוכנות נטלה חלק, בין השאר, בעידוד התמיכה בצד הרוסי במלחמת האזרחים באוקראינה ובהתערבות רוסיה במערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016. בשנה שעברה, על פי הסוכנות לביטחון לאומי, הסוכנות החלה לספק את שירותיה במיקור חוץ למדינות באפריקה. לצד רוסיה, חברות שכאלו הוצבו בחזית פעילות סייבר התקפי של מדינות אחרות – סין, איראן וצפון קוריאה. הערכת המודיעין האמריקני מזהירה, כי ככל שהפעילות האמורה גדלה, כך ההרתעה למניעתה הופכת למסובכת יותר ואפקטיבית פחות.

עוד נכתב בתחזית המועצה הלאומית למודיעין, כי "מגמת הדיסאינפורמציה הולכת להתפשט בשנים הקרובות והיא כבר בעיצומה. מבצעי מידע, הנעשים על ידי רוסיה, סין ואיראן, פעלו לעיצוב מחדש של נרטיבים על אודות הדמוקרטיה בארה"ב. זאת על רקע ההסתערות (של מפגיני ימין) על הקפיטול. המבצעים נועדו להשפיע על המצביעים האמריקנים ולנצל את השסעים והפילוגים הפוליטיים בארה"ב – על ידי העברת מידע כזב בערוצי תקשורת אנושיים ומקוונים כאחד".

"הקביעה מהי האמת הטהורה תהפוך בשנים הבאות לקשה יותר ויותר"

עוד צוין בדו"ח, כי "הקביעה מהי האמת הבסיסית, הטהורה, תהפוך בשנים הבאות לקשה יותר ויותר, כיוון שאנשים נוטים להימשך לשדות של מידע של אנשים שחולקים עימם דעות דומות, מה שמחזק את האמונות שלהם מלכתחילה ומביא להבניה של האמת". הדו"ח גם מזהיר מפני מדיה סינטטית לסוגיה (כזו המכונה גם מדיה שנוצרה על ידי בינה מלאכותית, מדיה גנראטיבית, מדיה בהתאמה אישית), הכוללת כל ייצור מלאכותי, מניפולציה ושינוי נתונים ומדיה על ידי בינה מלאכותית ואלגוריתמים. זאת לצורך הטעיית אנשים או שינוי משמעות מקורית. עוד מזהיר הדו"ח מפני תוכן מזויף עמוק, סרטונים, קובצי אודיו, תמונות, או טקסט – שעברו מניפולציות, וככאלה, יש להם יכולת להשפעה על הבנה קולקטיבית של האמת.

"בשני העשורים הבאים, עשויה עוצמת התחרות על השפעה עולמית להגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז המלחמה הקרה", צוין בדו"ח. "סביר להניח שלא תהיה מדינה אחת בעמדה השלטת, בכל האזורים או התחומים, ומגוון רחב יותר של שחקנים יתמודדו על קידום האידיאולוגיות, המטרות והאינטרסים שלהם".

שינוי נוסף, מזהיר הדו"ח, נוגע לכך, ש"פרטיות ואנונימיות עלולות להיעלם – על פי בחירה, או בשל החלטה ממשלתית, שכן כל ההיבטים בחיים האישיים והמקצועיים של המשתמשים נמצאים תחת מעקב ברשתות גלובליות. ככל שממשלות נוספות ימשיכו ויגדילו את יכולות המעקב שלהן, הפרטיות תמשיך להישחק".

הדו"ח מרמז על סין בכותבו, כי "ממשלות סמכותניות עלולות לנצל שימוש ביותר נתונים כדי לפקח ואף לשלוט על האוכלוסיות שלהן. הן יממשו יכולות מעקב חסרות תקדים לאכיפת חוקים ולספק (לכאורה) ביטחון תוך מעקב, ביצוע דה-אנונימיות של אזרחים ומיקוד באנשים. ממשלות כבר החלו להשתמש בטכנולוגיית ריגול זמינה, מסחרית, כדי להתמקד באנשים פגיעים". כך, לא נזכר בדו"ח כי ממשלות דוגמת מרוקו, מקסיקו, ספרד, ערב הסעודית והודו כבר עשו שימוש ברוגלות כדי להתמקד ולפעול כנגד מתנגדי משטר, פעילי זכויות אדם, עיתונאים ואנשים אחרים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים