סין במסר ל-וול סטריט: הרגולציה על ההיי-טק – רק כדי "לחזק את התקנות"

רגולטור סיני מוביל נפגש עם בכירי שוק ההון האמריקנים כדי להסביר את התנהלותה האגרסיבית של המדינה מול השוק המקומי, ובעיקר מול חברות ההיי-טק הסיניות הגדולות הנסחרות בשוק ההון, שסובלות יותר ויותר מהפיקוח הממשלתי המחמיר והולך

נפגשו. בכירי וול סטריט ונציגי הרגוציה של סין על שוק ההון. צילום מעובד. מקור: BigStock

בפגישה מקוונת בת שלוש שעות בין נציגי וול סטריט האמריקני וגורמים רגולטוריים מובילים בסין, אשר נערכה ביום ה' האחרון, נכחו מנכ"ל הבנק העממי של סין, PBOC (ר"ת People’s Bank of China), רגולטורים סינים בכירים ומנהלי קבוצת גולדמן זאקס, קרן ההשקעות סיטדל וגורמים מובילים אחרים בשוק ההון האמריקני, כך דיווח בלומברג על בסיס עדותם של אנשים שמכירים את השיחות.

אפשר שהפגישה סימנה את חידוש מנהג השיחות בשולחן עגול, שהתכנסו לראשונה בספטמבר 2018 ונפסקו עקב מגיפת הקורונה. הפעם זומן המפגש עקב התנהלות הרשות הרגולטורית הסינית מול שוק הפיננסים בסין, ובעיקר מול החברות המקומיות הנסחרות בו.

המשקיעים האמריקנים בלחץ כבד

בכירי וול סטריט והרגולטורים הסינים המובילים תכננו לקיים פגישה וירטואלית בעיקר על מנת לדון בהתמודדות המחמירה במיוחד של בייג'ינג עם המגזר הפרטי, אך גם כדי לעסוק ביחסי סין וארה"ב.

בין המוזמנים שלקחו חלק במפגש היו יו"ר בלקסטון, סטיבן שוורצמן, ונשיא קבוצת גולדמן זאקס, ג'ון ולדרון. מהצד הסיני הוזמנו סגן יו"ר נציבות הרגולציה לניירות ערך של סין, CSRC (ר"ת China Securities Regulatory Commission), פאנג שינגהאי, נגיד ה-PBOC, יו"ר הוועדה לפיקוח על בנקאות וביטוח בסין וגורמי רגולציה אחרים מסין.

הפגישה המיוחדת הגיעה אחרי שמשקיעים נכנסו ללחץ גדול מההתנהלות המחמירה הרגולטורית האחרונה של בייג'ינג, שכוונה בעיקר אל חברות הטכנולוגיה הגדולות שלה, וכן לתעשיות אחרות. גם ההבטחה של הנשיא שי ג'ינפינג ליצור "שגשוג משותף" הניעה את הצורך במפגש. רווחים פוטנציאליים של מיליארדי דולרים מונחים על הכף עבור וול סטריט, שהחלה לסחור במניות מסין כשהמדינה פתחה את השווקים הפיננסיים שלה. בייג'ינג, למרות התנהגותה הנוכחית, לא הראתה עד כה סימנים שבכוונתה להתנער מהמחויבות שלה לפתוח את השוק, השווה 54 טריליון דולר, וזאת מכיוון שהיא מחפשת השקעות חדשות והגברת התחרות המקומית.

פאנג שינגהאי, נגיד ה-PBOC. צילום: פליקר

פאנג שינגהאי, נגיד ה-PBOC. צילום: פליקר

רק שומרים על התקנות ועל פרטיות הנתונים ומפחיתים חרדה חברתית?

על פי מקורו של בלומברג, פאנג הגן על התקנות ואמר כי הן אינן מכוונות לחברות טכנולוגיה קטנות יותר, או למגזר הפרטי. סגן יו"ר ה-CSRC, פאנג, אמר לאמריקנים כי הפעולות האחרונות שביצעה סין נועדו לחזק את התקנות עבור חברות בעלות פלטפורמות הפונות לצרכנים, ולשפר את פרטיות הנתונים ואת אבטחת המדינה, כך על פי אדם שמכיר את השיחות ושביקש לא להזדהות מכיוון שהפגישה התקיימה באופן פרטי.

פאנג גם הגן על המהלכים כגון אלה שמכוונים לתעשיות החינוך והמשחקים, בטענה שאלו נועדו להפחית חרדה חברתית.

חששות המשקיעים מפני הגישה הרגולטורית של סין הובילו למכירה חדה של מניות סיניות, וכתוצאה מכך לירידה משמעותית בשווי השוק של כמה מהחברות הגדולות ביותר מסין, מה שייצר עוד ועוד משקיעים מוטרדים שמוכנים או שוקלים לוותר על שימת כספם על ניירות הערך מסין.

"לא ציפינו שלמדיניות זו תהיה השפעה כה גדולה על רגשות המשקיעים", אמר אחד המקורבים ל-CSRC. אני רוצה לשלוח הודעה שזה עסקים כרגיל… עם זאת, כולם הרגישו שיש יותר מדי תקיפות ואין גבולות רגולטוריים. המשקיעים יצטרכו לשנות את מחיר הסיכון בסין בעתיד", כך ציטט הטיימס את אחד הגורמים המקושרים לאותו אירוע.

הפגישה אורגנה על ידי ג'ון ת'ורנטון, יו"ר בריק גולד קורפ, שהנחה את אירוע השולחן העגול יחד עם ג'ואו שיאצ'ואן, שעמד בראש PBOC בעבר. תורנטון השתתף בחודש שעבר בפגישה בבייג'ין עם גורמים מובילים מהנהגתה, ביניהם סגן ראש הממשלה, ליו הוא, כמו גם עם הרגולטור פאנג, כך לדברי גורמים המכירים את המצב.

ג'ק מא, המייסד והיו"ר לשעבר של עלי באבא, והבעלים של קבוצת אנט. צילום: הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, מתוך ויקיפדיה

ג'ק מא, המייסד והיו"ר לשעבר של עלי באבא, והבעלים של קבוצת אנט. צילום: הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, מתוך ויקיפדיה

קבוצת ANT כמקרה בוחן

כידוע, ממשלת סין מטילה עוד ועוד מגבלות רגולטוריות על תעשיית הטכנולוגיה שלה. הלפיתנ הרגולטורית העזה מטעם ממשלת סין מחקה באחרונה כ-1.5 טריליון דולר משווי המניות הסיניות. כך למשל, טנסנט אחזקות (Tencent Holdings) הסינית, הנסחרת בהונג קונג, איבדה בשבוע שעבר את מקומה בין עשרת החברות הגדולות בעולם לפי שווי שוק, ובכך נעלמו חברות סיניות כליל מהרשימה, לראשונה מאז 2017. שווי מניות קבוצת עליבאבא (Alibaba Group Holding), החברה השנייה בשוויה בסין אחרי טנסנט, ירד השנה ביותר מ-30%.

כזכור, מייסד עליבאבא, ג'ק מא, ספג את "נחת זרועה" הרגולטורית של המדינה על עורה של חברת ANT גרופ שלו, עם חקירת הגבלים עסקיים נוקשה. ANT היא קבוצת בת של עליבאבא, העוסקת בתשלומים ובפיננסים, וההתייחסות אליה באה לידי ביטוי בהנחיה מאוד ברורה של המפלגה הקומוניסטית השולטת לרסן את יומורתיה העסקיות.

מא ועסקיו, שיחסיו עם בייג'ינג היו מעולים עד לפני כשנתיים, עלו על הכוונת של השלטונות כיוון שהחלו לאיים על הממשל, והוא אף נאלץ לרדת למחתרת ולהיעלם למשך חודשים, עקב ההסלמה בקשריו עם הרשויות.

כעת מתכנן הממשל הסיני רה-ארגון בענקית הפינטק, במסגרתו היא תאלץ לפרק את עליפיי (Alipay) – האפליקציה שבבעלותה, אשר לה יותר ממיליארד משתמשים – ובמקומה להקים אפליקציה נפרדת עבור עסקי ההלוואות שלה, שפשוט הפכו לרווחיים מדי. 

במהלך הפגישה של יום ה', לארי פינק מבית ההשקעות הגלובלי בלאקרוק, ציין את הצורך שסין תבטיח עקביות ארוכת טווח של מדיניות הממשלה, כולל שקיפות לבניית אמון וביטחון, כך דיווחו המקורות של בלומברג.

יצוין עם זאת כי הפגישה לא נחשבה רשמית, ולפיכך הדיווחים עליה לא זכו לאישור מטעם אף לא אחד מהגורמים שלכאורה לקחו בה חלק.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים