"להפסיק את השימוש בתוכנת NSO נגד ארגוני זכויות אדם פלסטיניים"
האגודה לזכויות האזרח פנתה ליועץ המשפטי בטענה שהשימוש בתוכנת פגסוס נגד אותם "ארגוני זכויות אדם", שלפי משרד הביטחון הם ארגוני טרור, היא חציית "קו אדום בוהק"
ההחלטה של משרד הביטחון לאסור את פעילותם של שישה ארגונים פלסטיניים ממשיכה לעורר סערה, כולל ההסתעפות החדשה שלה – טענת אותם ארגונים שלפיה ישראל השתמשה ברוגלה פגסוס של NSO כדי לעקוב אחרי אנשיהם. היום (ג') פנתה האגודה לזכויות האזרח ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לאסור על ישראל לבצע את השימוש הזה.
לפני כשבועיים החליט שר הביטחון, בני גנץ, לאסור על פעילותם של שישה ארגונים פלסטיניים, בטענה שהם ארגוני טרור המשתייכים לחזית העממית. ההחלטה עוררה סערה בעולם, לרבות תמיהות מצד הממשל האמריקני. אתמול כינסו ראשי אותם ארגונים, שלדבריהם הם ארגוני זכויות אדם, מסיבת עיתונאים שבה טענו כי ישראל השתמשה בפגסוס כדי לחדור למכשירים החכמים שלהם ולעקוב אחריהם. ישראל לא הגיבה לטענות.
הבוקר הצטרף אליהם גורם ישראלי – האגודה לזכויות האזרח, שפנתה במכתב שהוגדר "דחוף" ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, וקראה לו לבחון האם השב"כ או גורם ממשלתי אחר עומד מאחורי הפריצה, ולהורות על הפסקה מיידית של השימוש בתוכנה. במכתב צוין שאם זה המצב, "מדובר בחציית קו אדום, ובצעד לא חוקי ופסול".
"מעקב אחר פעילי זכויות אדם הוא חמור במיוחד, ופוגע בשורה של זכויות אדם בסיסיות, ובהן חופש ההתאגדות וחופש הביטוי", ציינו באגודה. עורכי הדין גיל גן-מור ורוני פלי, שהגישו את הפנייה, טענו שכוחם של גופי הביטחון הפועלים בשטחים מוגבל על ידי הדין הבינלאומי ואמנות זכויות אדם.
"תוכנת פגסוס פוגעת פגיעה קשה בזכויות בסיסיות והיא לא עומדת במבחן המידתיות, שכן היא מאפשרת איסוף מידע רחב יתר על המידה ופלישה קיצונית לפרטיות – לא רק של האדם שנמצא תחת מעקב אלא גם של רבים אחרים שעומדים אתו בקשר", ציינו. "עוצמת הפולשנות של פגסוס גורמת אפילו להאזנות סתר להחוויר לעומתה".
לדבריהם, "בשנה האחרונה מתרבות העדויות על שימוש בתוכנת הריגול פגסוס נגד פעילי זכויות אדם, מתנגדי משטר ועיתונאים, והחשד שישראל הצטרפה למדינות שרודפות פעילי זכויות אדם באמצעי ריגול מפוקפקים צריך להדיר שינה מכל מי שזכויות הפרט חשובות לו. קשה שלא לחשוד שהעובדה שארגוני זכויות אדם פלסטיניים פועלים בזירה הבינלאומית לחשיפת הפרות זכויות אדם של ישראל ונגד המשך הכיבוש הישראלי הוא זה שמוביל לכל הצעדים הקיצוניים שננקטים נגד ארגונים אלה, ואם אכן ניתן היתר לעשות שימוש בתוכנת פגסוס, אזי הדבר דורש בדק בית רציני".
"נראה ששיקולים זרים שיבשו לחלוטין את שיקול הדעת במקרה זה. אנחנו מצפים מהיועץ המשפטי לסמן קו אדום בוהק", כתבו עורכי הדין גן-מור ופלי.
יש לציין שמשרד הביטחון לא מסר עד כה מדוע הוא הכניס את אותם ארגונים פלסטיניים לרשימת ארגוני הטרור ומהו המקור לקביעתו שהם מהווים חלק מהחזית העממית. עם זאת, יצוין שחלק מראשי ופעילי אותם ארגונים חברים גם בחזית העממית.
NSO טענה בעבר שתוכנת פגסוס לא משמשת לריגול אחרי גורמים בישראל או בשטחים הנתונים תחת שליטתה. כמו כן, בחברה אומרים בעקביות שהתוכנה שלה משמשת לאכיפת חוק ולמניעת טרור. מ-NSO לא נמסרה תגובה לפניית אנשים ומחשבים בנוגע לפנייה של האגודה לזכויות האזרח.
תחקירים, מעצר ותביעה משפטית
NSO עולה בחודשים האחרונים שוב ושוב לכותרות משלל סיבות, שבמרכזן תחקיר שביצעו 17 גופי תקשורת מרחבי העולם, שלפיו תוכנת פגסוס שלה משמשת למעקב אחרי פעילי זכויות אדם, מתנגדי משטר, בכירי ממשל ועיתונאים בשלל מדינות. בין היתר, דווח שהתוכנה שלה שימשה לפריצה למכשירו של נשיא צרפת, עמנואל מקרון – פריצה שהביאה למשבר דיפלומטי בין פריז לירושלים, שנסגר רק לאחר כמה חודשים, בפגישה שנערכה בשבוע שעבר בין מקרון לראש הממשלה, נפתלי בנט.
אתמול עצרו גורמי אכיפת החוק במקסיקו אדם בשם חואן קרלוס "ג'י" בחשד שריגל אחרי עיתונאית במדינה, ששמה לא צוין, באמצעות תוכנת פגסוס של חברת הסייבר ההתקפי הישראלית. הסעיף שבו הוא נחשד הוא הגבלת חופש הביטוי של אותה עיתונאית.
עוד אתמול, בית משפט בסן פרנסיסקו קבע שפייסבוק תוכל להמשיך בתביעה שהגישה ב-2019 נגד NSO בארצות הברית. זאת, בניגוד לטענת הנתבעת, שלפיה מאחר שהיא חברה ישראלית, הסמכות השיפוטית בעניינה היא לא בארצות הברית, אלא בישראל. פייסבוק מאשימה את NSO שתוכנת פגסוס שלה שימשה לפריצה ל-1,400 חשבונות ווטסאפ, בהם של כ-100 עיתונאים ופעילי זכויות אדם. ב-NSO שבו וטענו בתגובה שהתוכנה שלהם משמשת לאכיפת חוק ולמלחמה בטרור, והעלו את הטענה – שנדחתה – שלפיה היא זוכה להגנה של "סוכן זר" תחת החוקים האמריקניים.
ארגוני זכויות אדם שמעודדות רצח עם. לאן נגיע. לשב״כ לא משעמם, אם משקיעים משאבים על ה-״ארגונים״ האלה, הוי אומר דרשני.
להשתמש בכל אמצעי קיים ולפתח אמצעים נוספים, שיבטיחו שאוכל להגיע למותי הטבעי ולא זה שיביא מחבל מתאבד שנתמך בידי אותם "ארגוני זכויות אדם".
כמי שחשוב לו זכויות הפרט, הזכות הבסיסית היא לחיות בביטחון ובלי חשש שיפגעו בי או במדינתי. אם זה בגרימה למות ע"י פעולת טרור ואם זה במהלכים פוליטיים כנגד המדינה = אזרחיה. לכן אין לי בעיה ששרותי הבטחון ישתמשו בכל האמצעים להגן עלי האזרח הקטן.