כי מפתח תקווה תצא חדשנות

המילה "חדשנות" מזוהה עם תל אביב - ופחות עם העיר השכנה פתח תקווה ● אלא שה-"תורה" הזאת יוצאת גם מאם המושבות ● בכתבה הבאה תוכלו להתרשם מכמה דוגמאות לחברות שנמצאות בעיר ומציעות פתרונות מעניינים וחדשניים

אם המושבות התפתחה מאוד בתחום ההיי-טק. פארק ההיי-טק (פארק אזורים) בפתח תקווה.

פתח תקווה היא אחת הערים המתפתחות ביותר בתחום ההיי-טק בשנים האחרונות. אזורי התעשייה של העיר משופעים בחברות היי-טק שפתחו בה משרדים – רבות מהן חברות גדולות כגון יבמ, אינטל ופיוניר, שבאחרונה ביצעה הנפקה בנסדא"ק. אלא שכשמדברים על חדשנות, בדרך כלל חושבים, ואפילו אינסטינקטיבית, על תל אביב. אולם, גם באם המושבות יש לא מעט חדשנות, כולל קהילה תוססת של סטארט-אפים ויזמים בשם דה נסט, בראשותו של חן זוהר, שקיימת כבר שש שנים, מאגדת מעל 100 חברות ויש לה שיתופי פעולה עם חברות ומרכזי יזמות בישראל ובחו"ל. לא מכבר קיימה הקהילה הזאת במטה של פיוניר בעיר את הכנס השנתי השישי שלה.

באירוע הציגו כמה חברות חדשניות מפתח תקווה. אלא שהוא החל בהצגה של פרויקט רובוטיקה שביצעו תלמידים מתיכון עמל בעיר. בית הספר הזה השתתף פעמיים בתחרות בינלאומית בתחום שעורך פירסט – ארגון שפועל לקידום טכנולוגיה ומדע בקרב בני נוער באמצעות תחרויות רובוטיקה. ראוי לציין שהתלמידים מבצעים גם פעילות לקידום המדע והטכנולוגיה בקרב ילדים ובני נוער בפתח תקווה, בין היתר בבית החולים לילדים שניידר ובחווה החקלאית שקיימת בעיר.

חן זוהר, מנהל דה נסט - קהילת החדשנות של פתח תקווה.

חן זוהר, מנהל דה נסט – קהילת החדשנות של פתח תקווה. צילום פרטי צילום: פרטי

מתוק – גם בלי סוכר

אחת החברות שהציגו באירוע היא דו מתוק, שפיתחה טכנולוגיה להפחתת הסוכר שיש במוצרי מזון (ויש הרבה ממנו) באמצעות שימוש בקני סוכר. המוצר שלה נקרא אינקרדו סוכר, והוא נבחר בשנה שעברה על ידי המגזין טיים לאחת ההמצאות הטובות ביותר. דו מתוק גייסה 30 מיליון דולר וכבר רשמה 24 פטנטים.

ליאת סינמון, סמנכ"לית הפיתוח העסקי של החברה, ציינה כי "אנחנו עושים בימים אלה את המעבר מחברת מחקר ופיתוח לחברה מסחרית. אנחנו מוכרים את המוצר שלנו לחברות מזון בישראל ובארצות הברית, והתחלנו בכך בשנה שעברה, שנת הקורונה".

סינמון ציינה כי "המוצר שלנו הוא חלק מהמהפכה שעוברת בזמן האחרון על עולם המזון: לא רק מזון שמבוסס על מוצרים מהחי, אלא גם פיתוחים של תחליפי בשר כגון ביונד מיט ותחליפי חלב – וכן מוצרים עם פחות סוכר, או בכלל לא".

"אחד האתגרים הבולטים שלנו הוא שלצד הפחתת הסוכר, הטעם של המוצר יישמר, כי אחרת הלקוחות עלולים לנטוש אותו ולעבור למוצר אחר", אמרה. "אינקרדו סוכר מפחית את הסוכר ב-30%-50% אבל שומר על הטעם, כי הוא מגיע בעיקר ישירות לבלוטות הטעם ולא נשטף פנימה, לתוך הגוף".

"המוצר שלנו הוא לא תחליף סוכר – תחליפי הסוכר מגיעים עם טעמי לוואי ואין להם את אותה חוויית טעם שהמוצר שלנו נוצר", הוסיפה סינמון.

צמצום זיהום הסביבה בבתי חולים

בהמשך הציג גיל שביט, שותף מייסד ומנהל פיתוח עסקי בג'נסל – חברה שעובדת בימים אלה על פרויקט להפחתת השימוש בפחמן דו חמצני בבתי חולים. החזון שלה הוא ליצור בעתיד את בית החולים הראשון בעולם שלא משתמש כלל בפחמן דו חמצני, ובכך לתרום להגנת הסביבה. החברה מבצעת בימים אלה פיילוט בבית החולים הלל יפה בחדרה.

ג'נסל נוסדה ב-2011, פועלת ב-18 מדינות ומעסיקה 95 עובדים, כולל 16 דוקטורים. בניגוד להרבה סטארט-אפים אחרים, שמכוונים להנפקה באחת הבורסות בניו-יורק, ג'נסל ביצעה את ההנפקה שלה בבורסת בתל אביב.

"אנחנו מפחיתים את הפחמן הדו חמצני בבית החולים באמצעות ייצור מימן ממים וניתוק הפאנלים הסולריים מחברת החשמל. ברגע שיש שמש, המימן זורם במכשירים. כדי שבית החולים יעבוד על מימן במשך שעתיים ביום דרושה אגירה של לפחות חודש", אמר שביט.

הוא ציין ש-"ברגע שמשרד הבריאות אישר את הפיילוט שלנו בהלל יפה נפרץ הסכר ובתי חולים רבים החלו לפנות אלינו".

כך מייצרים מים מאוויר

מיכאל גורדון, דירקטור שותפויות עסקיות בווטר ג'ן, הציג את החברה ואת המוצר שלה, שנקרא ווטר ג'ן און בורד ושמאפשר ייצור מים מאוויר.

"האתגר המרכזי שלנו הוא לשנות את התפיסה של צריכת המים", אמר גורדון. "לכל מוצר שאנחנו משתמשים בו ביום יום נדרשים ליטרים רבים של מים – כמעט 90 ליטר לפרוסת לחם, 667 ליטר לחטיף שוקולד, 30 ליטר לייצור צ'יפ אחד ו-2,700 ליטר לטי-שירט".

מגמה מדאיגה בשוק המים שעליה הוא עמד היא ש-"גלובלית, יש כיום כ-30% פחות מים נקיים זמינים מאשר היו לפני 20 שנה. ככל שיש יותר פיתוח ואורבניזציה כך יש פחות מים נקיים זמינים".

לדבריו, "הפתרונות שמנסים לקדם כיום – מחזור, שינוע והגברת מאמצי ניקיון המים – לא יעילים. כאן נכנסת ווטר ג'ן עם פתרון לשימוש במקור מים בלתי נגמר – האוויר. יש יותר מים באוויר מאשר באדמה".

איך זה עובד? "האוויר נכנס למכונה שלנו, מנוקה על ידי פילטרים שמותקנים בה, משם הוא מגיע לפטנט שלנו, שמפריד בינו לבין הלחות שנמצאת בו, האוויר היבש יוצא החוצה והמים נכנסים להמשך הטיפול במכונה. הם עוברים תהליך של ניקיון והוספת מינרלים חיוניים. משם הם עוברים לטנק ועוברים סירקולציה", הסביר גורדון.

הוא טען ש-"ייצור המים באמצעות הפתרון שלנו הוא יעיל אנרגטית וזול ב-80% מייצור חצי ליטר של מים מינרליים. המכונה הגדולה שלנו (החברה מציעה שתי מכונות – גדולה וקטנה; י"ה) מייצרת עד 6,000 ליטר ביום. אנחנו מספקים מים לקליניקות ברצועת עזה, ואף מגיעים לאזורים שבהם אין תשתית מים והם יכולים רק לקבל מכליות".

גורדון ציין שבחודשים הקרובים החברה תשיק מוצר ביתי, שמאפשר לייצר 220 ליטר על פאזה אחת של חשמל, ומפתחת מוצרים לרכב, כולל יחידה לייצור מים שנמצאת בתא המטען. לדבריו, ווטר ג'ן הגיעה להסכם להטמעת המוצרים שלה ברכבים של פורד.

תגובות

(7)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. מוני

    אתה מכניס לגוף אויר ממילא אז למה לא לנצל גם את המים

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    החדשנות של הפארק היא ברמת הטימטום שהושקעה בעיצוב כל פרט ופרט בו. מהכביש ללא יציאה עם 80 דוקרנים(להיכנס אין בעיה, פשוט אף אחד לא רוצה) ועד הדלתות המפגרות והמעליות המתרסקות. בנוסף, המקום גם מגעיל. ומה לעזאזל הקטע של הזברה????

  3. רח

    אין ספק שהעיר מובילה בתחום התעסוקה העכשוית. כל מי שנוסע בקריית אריה רואה את המיבנים המפוארים . אין ספק שהעיר בעלת פוטנציאל להיות עיר חדשנית ומובילה

    1. יונתן הרפז

      כל הכבוד למלבס ( פתח תקוה אם המושבות ) וביחוד לחן זוהר דור שלישי מהמושבה שממשיך בעבודתו בקידום הכלכלה של העיר.

  4. רח

    כל הכבוד לעיר פתח תיקוה, אם המושבות שרק תעלה ותשגשג. מי שעובר בקריית אריה, רואה עיר הייטקיסטית מן השורה. בנינים זכוכית מפוארים, וחדישים חגיגה לעיניים. פתח תיקוה עוד תפתיע את שכנותיה. כל הכבוד לראש העיר שמוביל את העיר למקום הראוי לה. מרגישים את החזון שלו בכל פינה בעיר. וע

אירועים קרובים