הפתרון שידאג לנו למי שתייה לא מזוהמים בזמן אמת
מרכז החדשנות כנרת קיים לרגל שבוע המים הישראלי האקתון לפיתוח אתגרים בתחומי המים, שבו זכתה קבוצה שפיתחה פתרון לניטור איכות מי השתייה בזמן אמת
קבוצת אגודת המים בעמק הירדן זכתה בפרס הראשון ב-Watherthon ה-1 – האקתון ייחודי שנערך במרכז כנרת לחדשנות, KIC, מרכז חדשנות לטכנולוגיות חקלאות, מים וקיימות, על פתרון שפיתחה לניטור איכות מי השתייה בזמן אמת.
ההאקתון התקיים במסגרת שבוע המים הישראלי, בשיתוף קהילת חדשנות המים הלאומית, כשהקבוצות המשתתפות הציגו פתרונות חדשניים לאתגרים בנושא המים.
הפתרון הזוכה, אשר הודגם בהאקתון על ידי הקבוצה של אגודת המים בעמק הירדן בהובלת יריב כרמל – מנהל מערכות מידע והגנת סייבר, ורונן קלס – מנהל התפעול, הציע לראשונה מערכת אשר תהיה מסוגלת בזמן אמת בקירוב (Near real time) לזהות חיידק אי-קולי (E. coli) בודד ב-100 מ"ל מי שתיה וזו מהפכה של ממש. הפתרון שהוצג יאפשר את ניטור החיידקים במי השתייה בתוך שעה במקום ב-24 שעות כיום, תוך מתן התראות בזמן אמת לגבי זיהום במי השתייה.. בנוסף, הפתרון ימנע שבועות של חוסר ודאות בין בדיקות איכות המים שנעשות היום, ובכך ישפר את ביטחון ובריאות הציבור. יתרון נוסף של המערכת הוא הפחתה במחטאי מי השתייה (כגון כלור) אשר בשימוש היום בערכים יחסית גבוהים, דבר שיפחית את תוצרי הלוואי השליליים הנובעים מהם. ויש גם היבט סייברי: בעידן שבו התקפות סייבר על מתקני תשתית הפך לכמעט יומיומי, ומתקני הפקה ואספקה של מי השתייה בישראל ובמדינות נוספות בעולם הפכו למטרה כשרה עבור גורמי פשיעה, ארגוני טרור ומדינות, התעורר צורך במערכות בלתי תלויות, אשר אינן חלק ממערך הבקרים של מתקני התשתית (דבר המקשה על גילוין ושיבושן) ואשר מסוגלות לייצר התראות בזמן אמת לגבי אנומליות פיזיות בשטח.
לדברי כרמל, הרקע שהוביל לחיפוש הפתרון הוא "משבר האקלים העולמי, שהביא אחריו, בין היתר, משבר עולמי בתחום המים. אירועי האקלים הקיצוניים החריפו עוד יותר את הבעיה, כשאספקת המים בכלל ומי השתייה בפרט הופכת לפחות עקבית ופחות אמינה. ככל שכמות מי השתייה מתמעטת כך גם איכותם הולכת ונהיית ירודה יותר ויותר, דבר שמביא כבר עתה לאירועים קשים של זיהומים שונים במים. למרות שניתן לראות את הבעיה בשיאה באזורים ומדינות מסוימים בכדור הארץ, הרי שהבעיה אינה בעיה מקומית של מדינה כזו או אחרת, אלא בעיה כלל עולמית, ומחקרים עדכניים מראים, שכבר בתוך עשור כחצי מיליארד בני אדם יהיו בסכנת התייבשות. עם זאת אין עדיין היום שום מערכת אשר מסוגלת לנטר זיהום ממקור חיידקי במי שתיה בזמן אמת, כשהדיגומים בשטח נעשים באופן ידני ונשלחים למעבדות. הדיגום הידני שאורך זמן, הביא למצב שבישראל שנת 2021, בדיקות של איכות מי השתייה מבוצעות רק פעם בכ-28 יום. כלומר במשך כמעט חודש שלם אין לאף אחד מידע לגבי זיהום ממקור חיידקי במי השתייה שלנו".
פתרונות נוספים שהוצגו כללו הפחתת הצטברות של זיהומים ביולוגיים במערכות סינון אוטומטיות של מים לתעשיות שונות – על ידי עמיעד מערכות סינון מים, פתרון לזיהוי מקדים של דליפות מים סמויות ואיתור המיקום המדויק ללא צורך בחפירה או בהטמעת מערכות מורכבות – על ידי ארגון עובדי המים, פתרון למניעת השקיית יתר – על ידי מצר פלס, ופתרון לאיתור פגמים במיכלי ענק מפלסטיק לפני מילויים במים – על ידי חופית.
כל הכבוד לכל אנשי אגודת המים עמק הירדן ויישר כח מיוחד ליריב כרמל ורונן קלס.