היצוא שנובע מאקזיטים צמח ב-257%
יצוא שירותי תכנות ושירותי מו"פ צמחו ב-25% ו-15% בהתאמה - כך לפי נתונים של משרד הכלכלה ● דן אנד ברדסטריט: ההיי-טק הוא הענף היציב ביותר במשק הישראלי
מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה פרסם היום (ב') כמה נתונים שמעידים על גודלו של ההיי-טק הישראלי ועל התרומה שלו לייצוא. המינהל מעריך שסך היצוא מישראל ב-2021 יסתכם ב-135 עד 140 מיליארד שקלים – גידול של 20% לעומת 2020 – ושאחת הסיבות המרכזיות לכך היא הגידול המשמעותי של ענף ההיי-טק בעוגה, על מרכיביו.
לפי הנתונים, השנה חל שינוי במאזן הכוחות, כך שבפעם הראשונה מזה שנים, יצוא השירותים – שענף ההיי-טק הוא חלק ממנו – צמח ב-30% ועלה על זה של הסחורות. כחלק ממנו, יצוא שירותי תכנות ושירותי מחקר ופיתוח (ללא סטארט-אפים) צמחו ב-25% וב-15%, בהתאמה. אלא שהצמיחה הגדולה ביותר היא באקזיטים שבוצעו השנה: היצוא שהוא פרי של מכירות סטארט-אפים זינק ב-2021 ב-257%.
אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, אמר כי "בין אם נגיע לרף של 140 מיליארד דולר ובין אם לאו, 2021 תסמן שיא של כל הזמנים ביצוא, שמעט נבלם ב-2020 עקב מגפת הקורונה. השיא האחרון בייצוא נרשם ב-2019, אז הוא הסתכם ב-117.5 מיליארד דולר, כך שלא מדובר בתיקון לאחר שנת קורונה אלא בצמיחה משמעותית ברורה בהיקפי היצוא הישראלי. צמיחה זו באה חרף העובדה שסקטור התיירות טרם חזר לפעילות מלאה בשנה האחרונה ועל אף שאתגרי הקורונה בשוקי היעד נמשכים ואף גוברים באחרונה".
"חלקו של ההיי-טק ביצוא – גדל"
נתונים נוספים שמעידים על חוסנו של ההיי-טק הישראלי פורסמו היום על ידי דן אנד ברדסטריט. בחברה מצאו כי ההיי-טק הוא הענף היציב ביותר במשק הישראלי – לפני תעשיות התרופות (פרמצבטיקה) והכימיקלים. לעומת זאת, הענף הכי פחות יציב הוא המסעדות, הברים ובתי הקפה, כשבמקום מעט יותר טוב נמצאים סוכנויות הנסיעות וענף האופנה.
בדן אנד ברדסטריט ציינו כי "בשנים האחרונות עלה חלקו של ענף ההיי-טק הן בתרומתו הישירה לתוצר והן בחלקו מסך היצוא הישראלי הכולל. כיום, הענף מהווה מקור לכ-16% מהתוצר הישראלי ולכ-54% מסך היצוא מהארץ. בהתאמה, היקף גיוסי ההון בהיי-טק הישראלי ב-2021 צמח לשיא כל הזמנים – כ-25 מיליארד דולר. מדובר בעלייה של כ-140% בהשוואה ל-2020".
תגובות
(0)