תרומתה של טכנולוגיית עיבוד שפה טבעית בשוק ההון
במאמר שפרסמו רשות ניירות ערך ורשות החדשנות בנושא שימושי עיבוד שפה טבעית בשוק ההון והשפעתו על השוק ועל ציבור המשקיעים, מציינים הכותבים כי כלים אלו חיוניים בקידום הכלכלה והחברה בישראל
"פיתוח טכנולוגי של עיבוד שפה טבעית, NLP (ר"ת Natural Language Processing) בעברית הוא נדבך חשוב ביכולת של שילוב בינה מלאכותית כמשנה מציאות. אולם ניתן לראות גם סיכון הכרוך בביטוי פומבי יותר של ידיעות כזב, שימוש מניפולטיבי ו'התאמת' דיווחים לכלי NLP רלוונטיים", כך אמר אביב זאבי, סמנכ"ל תשתית טכנולוגית ברשות החדשנות.
רשות ניירות ערך ורשות החדשנות פרסמו אתמול (ב') מאמר בנושא שימושי עיבוד שפה טבעית בשוק ההון והשפעתו על השוק ועל ציבור המשקיעים. "המאמר מהווה אבן דרך נוספת במימוש החזון שמובילה רשות ניירות ערך להטמעת חדשנות טכנולוגית, לאור ההזדמנויות שיש בה לציבור המשקיעים ולשוק ההון הישראלי", נמסר.
לדברי זאבי, "הפינטק הוא תחום בצמיחה, שהטמיע את יכולת הבינה המלאכותית בצורה מושכלת. בישראל, מרבית המידע הפיננסי קיים בעברית, ולכן כלים אלו חיוניים בקידום הכלכלה והחברה בישראל".
"טכנולוגיית NLP", אמר זאבי, "מאפשרת הפקת משמעויות מניתוח של מאגרי טקסט גדולים באופן אוטומטי ובלא מעורבות של גורם אנושי. לטכנולוגיה שני יתרונות מרכזיים: בדומה לשיפורים טכנולוגיים אחרים, היא מייעלת את העבודה עם מאגרי טקסט ומאפשרת חיסכון בעלויות למשקיעים ולחברות הנסחרות. בנוסף, הטכנולוגיה מייצרת יכולות חדשות, שיש להן השפעה דרמטית על אופן ניטור וצריכת המידע בידי הרגולטור, התאגידים והמשקיעים. חלק מיכולות אלו, לדוגמה, באות לידי ביטוי ביכולת של יישומי NLP 'לכרות' מידע מתוך פרסומים ברשתות חברתיות ובפלטפורמות פומביות שונות, בעיקר אלו המתמקדות במסחר בשוק ההון".
"המפגש של טכנולוגיות חדשות עם שוק ההון מציב בפני הרגולטור סוגיות ושאלות שונות", ציין זאבי. "הסוגיה המרכזית ממפגש זה נוגעת ליכולת של רגולטורים להבטיח שהשווקים מתפקדים כראוי בעבור משקיעים פרטיים. בפריזמה זו, הטכנולוגיה מאפשרת למשקיעים לבצע אוטומציה וייעול של ניתוח בסיסי, להרחיב את מנעד החברות והמגזרים שניתן לסקור בזמן נתון ולהנגיש את התובנות גם לכלי מסחר מבוססי ניתוחים כמותניים". הוא הוסיף, כי "הטכנולוגיה מאפשרת למשקיעים לזהות רגש המובע בזמן אמת בהודעות מיידיות של תאגידים, במידע חדשותי ובפרסומים ברשתות חברתיות".
"בנוסף לכל אלו ובפריזמת הרגולטור, יש יתרונות של השימוש ביישומי Suptech המבוססים על עיבוד שפה טבעית", כתב זאבי, "כך, לדוגמה, כלי NLP עשויים לייעל ולטייב את הזיהוי של דיווחי מפוקחים שאינם תקינים ושגילוי המידע בהם אינו מיטבי, או שאינו מקיים את דרישות החוק. בכך הם משרתים את ליבת העיסוק הפיקוחי של רגולטורים פיננסיים".
"המעבר בשנים האחרונות לדיווח כספי מתויג (IXBRL) בשוק הגלובלי והמקומי", סיכם זאבי, "פרויקט שרשות ניירות הערך מקדמת בישראל, הינו גורם תומך לשימוש בכלי בינה מלאכותית בכלל וב-NLP בפרט, הודות לסטנדרטיזציה הטמונה בו, המסייעת לניתוח הדו"חות במחשב".
אילן גילדין, הכלכלן הראשי ויועץ אסטרטגי ליו"ר רשות ניירות ערך, ציין במאמר, כי "עיבוד שפה טבעית הינה טכנולוגיה מבטיחה עבור שוק ההון, והמחקר מתקף זאת. בראייתי, מיצוי הערך הגלום ביישומי הטכנולוגיה עבור השוק המקומי רק מתחיל כעת ויילך ויתרחב משמעותית בשנים הקרובות. אנו מאמינים כי הטכנולוגיה עשויה לייצר שיפור ניכר הן מבחינת יעילות השוק, הן בשורה התחתונה של המשקיע והן באפקטיביות הפיקוח של הרגולטור".
ישר כוח! ישראל היא מדינה טכנולוגית אך הטמעת הבינה המלאכותית ומדע הנתונים למיצוי מידע בשפה חופשית, הן ממידע פתוח והן מחוות דעת בדוחות - מפגרים מאוד (או, כמעט לא קיימים) במערכות הציבוריות בארץ. המאמץ המובל ע״י הרשות לניירות ערך ורשות החדשנות מוכיח שבהתן שאין כלי עבוד שפה טבעית בעברית (NLP) ברמה דומה למדינות מפותחות, החליטו המוסדות להשקיע ותמוך בפיתוח איכותי של טכנולוגיות עבוד השפה בעברית ולאפשר בכך קבלת החלטות וכלי ניתוח שעומדים בתחרות הגלובלית. יכולת NLP נותנת יתרון לרגולטורים הנדרשים לאמץ שינויים דיגיטליים כמו השימוש בענן ציבורי במגזר הפיננסי ונותנת למשתמש (פרטי או מוסדי) קבלת רקע על חברות והנהלותיהן והיצע בחתכים שונים במסחר הבורסאי.