המצב באוקראינה: בכירת הסייבר של ארה"ב ערכה סבב פגישות באירופה

אן נויברגר, סגנית היועץ לביטחון לאומי, נפגשה עם בכירים בנאט"ו, באיחוד האירופי, בגרמניה, בצרפת, בפולין ובמדינות הבלטיות, כדי לתאם ולהיערך להסלמה גם במלחמת הסייבר הרוסית-אוקראינית

אן נויברגר, סגנית היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית לתחומי הסייבר והטכנולוגיות המתפתחות.

על רקע המתיחות הגוברת והחשש למלחמה באוקראינה, בכירת הסייבר בממשל האמריקני שהתה השבוע באירופה, לסבב פגישות. לפי גורם בכיר בממשל, מטרת הפגישות שקיימה הבכירה – אן נויברגר, סגנית היועץ לביטחון לאומי לתחומי הסייבר וטכנולוגיות מתפתחות – הייתה "לקדם את תחום הגנת הסייבר לעדיפות עליונה בנאט"ו".

את מסעה לאירופה החלה נויברגר בבריסל, שם היא נפגשה עם עמיתים בנאט"ו ובאיחוד האירופי. היא דנה עמם ב-"הרתעה, שיבוש ותגובה לתוקפנות הרוסית החוזרת נגד אוקראינה ומדינות שכנות". נויברגר הגיעה השבוע גם לוורשה, שם היא נפגשה עם פקידים פולנים בכירים, כמו גם עם גורמים מהמדינות הבלטיות – ליטא, לטביה ואסטוניה, שגורמים רבים בהן מביעים חשש שהן הבאות בתור על הכוונת הרוסית. הבכירה האמריקנית אף שוחחה השבוע בזום עם בכירי סייבר גרמנים וצרפתים.

מסעה של נויברגר לאירופה מגיע על רקע הגידול בהיקף כוחות הצבא הרוסיים שהוצבו לאורך הגבולות שלה ושל בלרוס עם אוקראינה, כמו גם מתקפות הסייבר שכוונו נגד ממשלת אוקראינה וארגונים לא ממשלתיים במדינה. ארצות הברית ומדינות נאט"ו אומרות שהסלמה צבאית עלולה להתרחש בכל עת, ושממשלת רוסיה מחפשת – או תהיה מוכנה לייצר – אמתלה להסלים את מלחמתה באוקראינה.

מלחמת רוסיה-אוקראינה - גם במרחב הסייבר.

מלחמת רוסיה-אוקראינה – גם במרחב הסייבר. צילום: BigStock

ויקטור ז'ורה, סגן יו"ר השירות הממלכתי לתקשורת והגנה על מידע באוקראינה, אמר כי "אנחנו מעריכים את העזרה של ארצות הברית וממשלות מערביות אחרות במניעת מתקפות הסייבר שמאיימות לפגוע בנו". הוא ציין שבימים האחרונים חוו פקידי ממשל רבים שתי מתקפות פישינג, אחת מהן דרך מיילים שנשלחו לכאורה משירות הבריאות הלאומי האוקראיני.

פקידים אמריקניים בכירים אמרו ששטף התקיפות הנוכחי של הרוסים נגד אוקראינה נועד לערער את היציבות במדינה ולעזור לסלול את הדרך להסלמה צבאית.

מלחמת הסייבר הרוסית-אוקראינית נצפית גם בישראל: גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, אמר היום (ה') כי "אנחנו רואים כמויות גדולות של מתקפות בהקשר של המצב המתוח שבין האוקראינים לרוסים. מדובר בפירוש במלחמת סייבר בין שתי המדינות, החזית הקיברנטית מובילה במלחמה ביניהן, ואנחנו רואים הכנות למתקפות גדולות נוספות".

לא רק אוקראינה על כוונת הסייבר של רוסיה

האוקראינים הם לא היחידים שהקרמלין מכוון את נשק הסייבר שלו עליהם, והמשרד להגנת המולדת האמריקני הזהיר בשבוע שעבר כי תגובה מערבית לפלישה רוסית לשכנתה עלולה לגרום למתקפת סייבר נגד ארצות הברית על ידי הממשלה במוסקבה או שלוחותיה. "אנחנו מעריכים שרוסיה תשקול ליזום מתקפת סייבר נגד ארצות הברית אם היא תראה שתגובת ארצות הברית או נאט"ו לפלישה שלה לאוקראינה מאיימת על ביטחונה הלאומי לטווח הארוך", נכתב בנייר עמדה של המשרד, שנשלח לסוכנויות אכיפת החוק האמריקניות.

"לרוסיה", צוין, "מגוון של כלי סייבר פוגעניים, שהיא עלולה להפעיל נגד רשתות של ארגונים אמריקניים. המתקפות יכולות לנוע בין DDoS, מתקפות מניעת שירות מבוזרות ברמה נמוכה (של תחכום – י"ה), ועד למתקפות הרסניות, המכוונות לתשתית קריטית". האנליסטים של המשרד ציינו כי "פגיעויות סייבר חדשות עלולות להוות סיכון חמור".

"אנחנו מעריכים שהסף של רוסיה לביצוע מתקפות סייבר משבשות או הרסניות בקרב ארגונים בארצות הברית כנראה נותר גבוה מאוד", נכתב. "לא ראינו שמוסקבה משתמשת ישירות בסוגים אלה של מתקפות סייבר נגד תשתיות קריטיות בארצות הברית. זאת, למרות פעולות ריגול בסייבר ופעולות פוטנציאליות בעבר".

יצוין שבנייר העמדה את מתקפת הסייבר הרוסית נגד אוקראינה שאירעה בחגי דצמבר 2015: האקרים גרמו להפסקת חשמל במדינה, שפגעה בכ-700 אלפי בני אדם. היא נגרמה מווירוס שהביא לניתוק תחנות כוח מהרשת. המתקפות שגרמו להפסקת החשמל היו של קבוצת Sandworm, שמקורה ברוסיה.

הדוב הרוסי לא ישן

הדובים בסיביר נמצאים בתרדמת חורף, אבל לא כך "הדוב הרוסי" בקרמלין. אנליסטים ציינו כי רוסיה חברה במועדון המפוקפק של "מדינות ציר הרשע בסייבר", שכולל את סין, איראן וצפון קוריאה, ושהיא רק מגבירה את פעילותה בתחום בשנים האחרונות. כך, למשל, בדצמבר 2020, תוכנת אוריון של סולארווינדס לניטור ולניהול הרשת הארגונית הותקפה במה שנדמה כמתקפת הסייבר הגדולה בהיסטוריה. את המתקפה ערכה קבוצת APT29, שנתמכת על ידי ממשלת רוסיה וידועה גם בשם Cozy Bear (דובי חמים ונעים). הקבוצה מקושרת ל-SVR, שירות ביון החוץ של רוסיה – אף שמוסקבה, כצפוי, הכחישה זאת.

מהצד המגן מפני המתקפות הרוסיות – ג'ו ביידן, נשיא ארצות הברית, הקצה באחרונה תקציב של תשעה מיליארד דולר לחלוקה לסוכנויות הגנת הסייבר הפדרליות השונות. לאחר המדיניות הסלחנית שהפגין קודמו, דונלד טראמפ, אל מול ההתקפיות הרוסית במרחב הקיברנטי, הבינו אנשי ביידן שעל הגנת הסייבר לעבור לקדמת הבמה – ולהיות חלק מסדר היום המדיני-דיפלומטי-צבאי של הממשל החדש. ביידן אף העלה את הנושא בפגישת פסגה שנערכה בינו לבין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים