ארגון לזכויות בעלי חיים: הקופים בנוירלינק של מאסק – עונו
בתלונה שהוגשה למ' החקלאות טוען ארגון למען רפואה אחראית שהשיג מידע על הניסויים בקופים - שמוחם חובר למחשב ● הם חוו "סבל קיצוני כתוצאה מטיפול לא הולם" ומ"השתלת ראש ניסיונית פולשנית", ורובם - מתו בגללו
חברת נוירלינק (Neuralink) של אילון מאסק חוללה סערה ציבורית, לאחר שקבוצה הפועלת למען זכויות בעלי חיים בארה"ב האשימה את החוקרים שלה בכך שהעבירו קופים טיפול בלתי חוקי, שגרם להם "סבל קיצוני".
הקבוצה, ששמה ועדת הרופאים לרפואה אחראית, ה-PCRM – מלכ"ר לאומי בו חברים יותר מ-17,000 רופאים – הציגה לתקשורת טיוטה של תלונה רגולטורית שהגישה ביום ה' האחרון למשרד החקלאות האמריקני, עקב הממצאים שלה אודות עינויי הקופים במחקר של נוירלינק.
בתביעה הפדרלית שהגישה ה-PCRM נגד אוניברסיטת קליפורניה בדייוויס (UC Davis) – שבמעבדתה ובמימון מאסק ונוירלינק מתבצע הניסוי הגדול – נכתב כי מדובר למעשה בניסויים מתעללים עד קטלניים בקופים.
23 קופים התחילו את הניסוי – שבעה שרדו בינתיים
ועדת הרופאים לרפואה אחראית, לדבריה, השיגה מסמכים המוכיחים שהקופים קיבלו טיפול לא הולם והשתלות גולגולתיות פולשניות ביותר במהלך הניסויים שערך בהם מאסק. למעשה, לפי ה-PCRM, מדובר על הקופים ש"גויסו" בידי החברה כדי לשמש בניסוי ובדיקת ה"מוצר" שלה, שהוא בעצם חיבור המוח למחשב.
שתלי המוח של חברת הביוטק שבבעלות המולטי-מיליארדר מאסק עתידים לאפשר לבני האדם להתממשק למחשב ובכך להעניק להם יכולות-על מאוד משודרגות, אלא שבינתיים מי שצריכים להתמודד עם הפעולות הרפואיות הפולשניות בגופם, עם חיי שבי במעבדה, ועם הניסויים שבמסגרתם הם למשל נאלצים לשחק משחקי וידיאו המשודרים אל מוחם – הם הקופים חסרי הישע.
לפי ה-PCRM, באמצעות בקשה לרשומות ציבוריות של האוניברסיטה, היא השיגה כ-600 עמודים של מסמכים, כולל רישומים וטרינרים ודו"חות נתיחה. מסמכים אלה מתייחסים ל-23 קופים שהיו "בבעלות" נוירלינק, אשר אוחסנו ונעשו בהם ניסויים במתקן האוניברסטיה בין השנים 2017 עד 2020, כך נכתב בטיוטת התלונה שאותה הציג בדיווחו הביזנס אינסיידר. נוירלינק מואשמת על ידי הארגון בתשע הפרות של חוק רווחת בעלי חיים המעוגן במדינה, כולל הפרות של הוראות לפיהן על החוקרים למזער כאב ומצוקה של בעלי חיים.
ג'רמי בקהאם מארגון זכויות בעלי החיים אמר לאינסיידר שמתוך 23 הקופים, רק שבעה שרדו (ככל הנראה את ההליכים הרפואיים הקשים) והועברו למתקן של נוירלינק ב-2020 – שם החלו לערוך עליהם את הניסוי במוצר עצמו.
האוניברסיטה סירבה לחשוף את תיעוד הניסויים
כמו כן, העמותה הגישה תביעה שנייה בסוף השבוע בבית המשפט העליון של מחוז יולו, בדרישה לחשוף רשומות ציבוריות ולחייב את האוניברסיטה לפרסם סרטונים ותצלומים של הקופים. לדבריה, לרוב החיות הוסרו חלקים מהגולגולת, כדי להשתיל אלקטרודות במוחן כחלק מפיתוח ממשק המח-מכונה של נוירלינק.
עד כה סירבה האוניברסיטה לפרסם תמונות וסרטונים מהמתרחש במעבדות, בטענה שהרשומות שייכות לנוירלינק – חברה פרטית שאינה כפופה לחוק הרשומות הציבוריות של קליפורניה. ה-PCRM מצידה טוענת שעבודות שנעשו וחומרים שנוצרו במתקנים הציבוריים דווקא כן כפופים לחוק הרשומות הציבוריות, ויש לחשוף אותם.
ועדת הרופאים לרפואה אחראית מציינת בתלונתה שצוות נוירלינק ו-UC Davis נכשלו במתן טיפול וטרינרי הולם לקופים גוססים, השתמשו בחומר לא מאושר המכונה Bioglue, שהרג קופים על ידי השמדת חלקים במוחם, ולא הצליחו לספק את רווחתם של קופים שלקחו חלק בניסויים – קופי המקוק ששימשו בניסוי היו כלואים לבדם, מוטות פלדה הוברגו לגולגולתם, הם סבלו מ"טראומה לפנים" (מושג שהוא למעשה דרך לתאר ריטוש פנים) ומהתקפים שונים בעקבות השתלות מוח וזיהומים חוזרים באתרי השתלה. במקרים מסוימים, כתוצאה מהידרדרות מצבם הבריאותי, נוירלינק וחוקרי האוניברסיטה הרדימו קופים עוד לפני שנעשה בהם שימוש בניסוי המתוכנן.
"אולי UC Davis העבירה את המתקנים שלה, שהם במימון ציבורי, למיליארדר, אבל זה לא אומר שהיא יכולה להתחמק מדרישות שקיפות ולהפר חוקים פדרליים לרווחת בעלי חיים", אמר בקהאם לתקשורת. "המסמכים מגלים שמוחם של קופים הושחת בניסויים עלובים והם נשארו לסבול ולמות. זו לא תעלומה מדוע אילון מאסק והאוניברסיטה רוצים להסתיר מהציבור תמונות וסרטונים של ההתעללות הנוראה הזו".
"UC Davis לא יכול להגן על חברה פרטית מביקורת ציבורית", אמרה דבורה דובו פרס, עורכת דין מטעם ועדת הרופאים. "תמונות וסרטונים של בעלי חיים ששוכנו ונעשו בהם ניסויים במוסד ציבורי הם תיעוד ציבורי. נוירלינק לא יכולה להיעזר במשאבים ציבוריים, אבל להתחמק מאחריות ציבורית".
יצוין כי העמותה דיווחה שהאוניברסיטה הנתבעת קיבלה יותר מ-1.4 מיליון דולר ממאסק ונוירלינק כדי לבצע את הניסויים בעבורם.
קוף מאושר
מאסק, שהוא כידוע דעתן ודומיננטי מאוד, לא מרבה להתבטא בנוגע לחששות שנשמעות אודות סבל בעלי החיים שבהם הוא מבצע את ניסוייו החדשניים. עם זאת ב-2021, ערך אירוע להצגת הישגיו בענף זה דרך פלטפורמת הרשת החברתית קלאב האוס, ובו עדכן כי החברה מפתחת כעת שתלי מוח, שיסייעו לאנשים עם שיתוק לשלוט על התקנים באמצעות מחשבות, ואף סיפר כי "יש לנו קוף עם שתל אלחוטי בגולגולת, שיכול לשחק משחקי וידיאו בעזרת מוחו".
מאסק תיאר את ההתקן כ"פיטביט בתוך הגולגולת, עם חוטים זעירים שמגיעים למוח".
במענה מקדים למי שמאסק צפה כי הדיווח הזה יעורר בו חששות לרווחתו של הקוף (או כפי שידוע לנו כעת – של מספר קופים), הבטיח אז מאסק כי "הוא קוף מאושר", וסיפר כי מפקחת ממשרד החקלאות האמריקני כינתה את המעבדה "מתקן הקופים הנחמד ביותר שראתה אי פעם לאורך הקריירה שלה".
בעתיד אמורה אותה פרוצדורה ניתוחית – שהייתה קטלנית בעבור חלק הארי מהקופים שעליהם היא בוצעה – לשמש גם להחדרת מכשיר אל מוחם של בני אדם. ולמעשה לא מדובר על עתיד רחוק. בדצמבר האחרון אמר מאסק כי הוא מקווה להתחיל בניסויים על בני אדם כבר ב-2022.
כדאי לזכור עם זאת כי אדם שישתתף בניסוי יתבקש לאשר את כל פרטי המהלך, יהיה מודע למה שהוא חווה ומדוע, יוכל לפרוש ממנו ו/או לתבוע את החברה עקב נזק רפואי, ובנוסף כנראה יתוגמל על ההתנדבות הזו גם בנתח מכספו של האיש העשיר בתבל, מאסק. העובדה הזו, והמידע החדש על ההתעללות במעבדות, לכאורה, מותירה רבים עם השאלה – ומה מקבלים הקופים מהניסוי?.
תגובות
(0)