"עבריינות הסייבר כאן כדי להישאר – עם או בלי מעורבות רוסית"
צ'סטר ווישנייבסקי, סופוס, בוחן כיצד תשפיע המלחמה בין רוסיה ואוקראינה על פשיעת הסייבר
"עבריינות הסייבר היא גלובלית, ולא ניתן לשלוט בקלות במטבעות הקריפטוגרפיים. אלה ימשיכו לשמש דלק בערה לגניבות – עם או בלי מעורבות רוסית", כך אמר צ'סטר ווישנייבסקי, מדען מחקר אבטחה ראשי, סופוס (Sophos).
לדבריו, "הערכה שתפסה לה אחיזה בקרב קהילת הסייבר גורסת, כי להתקפה של רוסיה על אוקראינה תהיה השפעה על הפשיעה המקוונת בעולם. רוסיה הופכת למבודדת יותר ויותר, גם ברמה המדינית וגם על ידי ארגונים עסקיים, המשעים את עסקיהם בפדרציה".
הבידוד הזה, אמר ווישנייבסקי, "אינו כלכלי בלבד, אלא גם דיגיטלי. שני מפעילים גדולים של שדרת האינטרנט הפסיקו לספק תעבורה אל ומחוץ לפדרציה הרוסית, והצנזורה הרוסית חוסמת גישה לשירותים מערביים רבים".
"אין ספק שעברייני סייבר רבים פועלים מתוך הפדרציה הרוסית, אבל רוב קבוצות הפשיעה אינן רוסיות לחלוטין", ציין ווישנייבסקי. "ראינו מעצרים של חברים בקבוצות פשיעה בקנדה, ארה"ב, לטביה, גרמניה, אוקראינה, ובכל מקום שניתן לחשוב עליו. פשיעת הסייבר היא פעילות גלובלית באמת. אפילו קבוצות עם חברים רוסים, כגון כנופיית תוכנת הכופר Conti שנפרצה לאחרונה, מחזיקים רק לעיתים רחוקות את תשתית הפעילות שלהם ברוסיה", הסביר ווישנייבסקי. "הקבוצות הללו עושות שימוש כבד בפרוקסי, Tor ובתשתית של שרתים פרטיים וירטואליים, המתארחים באירופה, צפון אמריקה ואסיה. גם אם ולדימיר פוטין יחליט לכבות את 'המתג של האינטרנט' – לא סביר שהדבר יעצור יותר מדי את הפעילות הזו. סביר יותר שהדבר רק יעכב באופן זמני את העבודות".
לדברי ווישנייבסקי, "אם רוסיה תישאר מחוברת לרשת, אנו עלולים לראות גידול בפעילות הסייבר הזדונית, גם בשל העובדה שעובדים מיומנים בגבולות רוסיה מוצאים את עצמם בלא תעסוקה – בכלכלה מדוללת. רוב המדינות החברות בברית של המדינות שהיו חברות בברית המועצות לשעבר הפעילו בעשורים האחרונים תוכניות השכלה חזקות במדעי המחשב. אלו טיפחו כוח עבודה בעל כישורים גבוהים, אשר נתקל בהזדמנויות עבודה מעטות מדי. רבים מבוגרי אותן תוכניות מצאו עבודה בשכר גבוה בחברות מערביות, בעוד אחרים פנו לעבריינות סייבר. אם שוק התעסוקה ב-IT יתייבש, אנו עלולים לראות יותר מקצועני טכנולוגיה פונים אל עבר הצד האפל. תשלום כופר מביטקוין שאינו מוגבל על ידי סנקציות – יכול להיות בעל ערך עצום בימים אלה".
"במציאות שנוצרה", סיכם ווישנייבסקי, " המחויבות שלנו היא להגן על המשתמשים שלנו, על הרשתות ועל הנתונים. כופרות וסוגים אחרים של פשיעת סייבר לא עומדים להיעלם, גם אם נשבש את היכולת של אחד מהיריבים החזקים ביותר שלנו לתקשר לרוחב האינטרנט החופשי והפתוח".
תגובות
(0)