"השפעות הסגר בסין על יחסי הסחר עם ישראל תהיינה זניחות יחסית"
ניב חנן, הנספח הכלכלי של ישראל בשנגחאי, מסביר על השפעות הסגר המוטל בשנגחאי בעקבות ההתפרצות המחודשת של הקורונה על הסחר הדו לאומי בין שתי המדינות
"קשה עוד להגיד במדויק מה תהיינה ההשלכות הכלכליות של הסגר בסין, אבל אין ספק שתהיינה השפעות משמעותיות על היקפי המסחר והפעילות הכלכלית בטווח הקצר", אומר ניב חנן, הנספח המסחרי של ישראל בשנגחאי, בשיחה עם אנשים ומחשבים. "חשוב לזכור", מסביר חנן, "ששנגחאי היא מרכז פיננסי מרכזי בסין, ולמעשה יש מגבלות שונות המופעלות מצד השלטונות על האוכלוסייה מזה כמעט חודש. עם זאת, ההיסטוריה של הכלכלה הסינית מצביעה על כך, כי בטווח הבינוני-ארוך השפעות אלה זניחות, שכן ההתאוששות הכלכלית המאפיינת את סין היא מאוד מהירה".
הקורונה שמכה שוב בסין, ובעיקר בעיר שנגחאי – המרכז הכלכלי והפיננסי של סין, הובילה שוב לסגר באזור, ולנוכח העובדה שסין היא שותפת הסחר השנייה בגודלה של ישראל אחרי ארה"ב, עולה השאלה של מידת ההשפעה של הסגר המוטל באזור על הסחר הדו לאומי בין המדינות. שנת 2021 הייתה שנת שיא בהיבט זה, עם היקף סחר של כ-21.5 מיליארד דולר בסחורות ושירותים (לא כולל יהלומים). בשנת 2021 ייצאה ישראל לסין כ-4.5 מיליארד דולר, והייבוא מסין הסתכם ב-17 מיליארד דולר. חלקה של סין בסחורות המיובאות מישראל עומד על יותר מ-20%. המצב לא דומה כמובן מבחינת סין, ששותפות הסחר המשמעותיות ביותר שלה הן ארה"ב ומדינות אסיה השכנות. עם זאת, הייצוא הישראלי הוא בעל חשיבות לכלכלת סין, מכיוון שהוא מורכב ברובו הגדול מהיי-טק וזה כולל מוצרים כגון שבבים ומכשור רפואי ואופטי. סין נמצאת במסע מתמיד של שדרוג, ולגביה הייבוא מישראל חשוב לסין.
תוכל בקשה לפרט מה להערכתך יהיו ההשפעות על סחר החוץ של סין?
"סחר החוץ של סין ככלל ושל אזור שנגחאי בפרט מושפע מהסגר המופעל על העיר. ההשפעות המרכזיות הן שיבושים בשרשראות האספקה בנמלי הים והאוויר של העיר. שיבושים אלה יוצרים עיכובים שונים בייצוא סחורה סינית לעולם וגם בייבוא סחורות ומוצרים שונים מהעולם אל השוק הסיני. הפגיעה מן הסתם תשפיע גם על הייצוא שלנו לסין, ובכלל זה ייצוא ההיי-טק. עם זאת, הייצוא שלנו מורכב ממוצרים בנפח פיזי קטן יחסית, כמו ציוד רפואי, ציוד אופטי, שבבים ותוכנה.
מכיוון שסין היא מדינה ענקית והסחר לא בהכרח מתמקד בשנגחאי, אלא בכל סין, ניתן להעריך כי ההשפעות של הסגר על יחסי הסחר הענפים בין ישראל וסין תהיינה זניחות יחסית, אבל ראוי ונכון להביא בחשבון את סוגיית שיבוש הזמנים של שרשראות אספקה והאופן שבו שיבוש זה עלול להשפיע על פעילותן של חברות ישראליות וסיניות בהיבטים שונים, בדגש על היבטים הנוגעים לזמינות ולמועדי האספקה של חלפים, רכיבים מוצרים וסחורות שונות".
מה חלקה של שנחאי בתל"ג הסיני ומה חלקה בסחר עם ישראל?
"זו שאלה מעניינת. על פי הנתונים הרשמיים בסין, התמ"ג של שנגחאי ב-2021 עמד על 681 מיליארד דולר, המהווים כ-3.8% מסך התמ"ג של סין. לצערי, אין לנו נתונים על החלוקה הפרובינציאלית המתייחסת להיקף הסחר בין ישראל לסין".
מה הצפי של הסינים למשך הסגר?
"השלטונות הסיניים נוקטים במדיניות 'אפס הדבקה'. מדיניות זו, בראיית הסינים, הוכיחה עצמה במהלך השנתיים האחרונות ואפשרה לסין לנהל שגרת חיים נטולת קורונה וכמעט רגילה שעה שברחבי העולם נכנסו ויצאו מסגרים חדשות לבקרים. גם נתוני המאקרו מצביעים על צמיחה מרשימה של כ-8.1% בתמ"ג הסיני וזו – בראיית הסינים – אינדיקציה חיובית, המוכיחה את הרציונל שמאחורי הגישה. הסינים צפויים לחתור לאפס הדבקה, וכדי להבטיח זאת הם צפויים להמשיך בדיגום האוכלוסייה ווידוא של ריחוק חברתי באמצעות סגרים מלאים או 'נושמים'. כאשר יגיעו ליעד זה, אני מאמין כי הסגר יוסר באופן מלא. עד אז צפויות הקלות שונות בסגר, תלוי בירידה במקרים החדשים ועל פי חלוקה גיאוגרפית למתחמים ושכונות".
תגובות
(0)