למה המניות הטכנולוגיות בנסדא"ק יורדות כבר כמה ימים?
העלייה בשער הריבית בארצות הברית היא הסיבה העיקרית לירידות, אבל לא היחידה ● מומחים מסבירים
הנסדא"ק קומפוסיט – המדד שמרכז מניות של רבות מחברות הטכנולוגיה הגדולות – יורד בעקביות כבר כמה ימים. בסיכום של חמשת הימים האחרונים, הוא רשם ירידה של 7.1%. בחלוקה לחברות, מיקרוסופט ירדה בתקופה זו ב-6.8%, מטא קטנה ב-6.75%, אלפבית ב-3.4%, אפל ב-3.8%, אינטל בשיעור דומה והמניה של טסלה רשמה צניחה חופשית של 12.8%. וזאת רשימה חלקית בלבד.
הסיבה העיקרית לכך, כמו גם לירידה המתמשכת בימים האחרונים בשערי הביטקוין ושאר המטבעות הווירטואליים העיקריים, היא הודעת הפד על ההעלאה הדרסטית בריבית בארצות הברית – מ-0.2% ל-0.7%. הודעה זו ניתנה ביום ד' האחרון, כשאנחנו היינו עמוק ביום הזיכרון ובערב יום העצמאות. למה זה כל כך משפיע על הבורסה בניו יורק? כי זוהי הריבית שהבנק האמריקני המרכזי גובה מהבנקים המסחריים, שבתורם מגלגלים את העלות להלוואות שהם נותנים לחברות – וללא מעט מהן יש כאלה.
יש לציין שהנסדא"ק קומפוסיט יורד כבר כמה חודשים, ועליית הריבית רק האיצה את הירידה הזאת. מתחילת השנה ירד המדד ב-17%, והמדד הגדול יותר – ה-S&P 500 – רשם ירידה מתונה יותר, של 11%.
מה אומרים המומחים?
שחר כרמי, אנליסט טכנולוגיות מפסגות, מסביר: "הריבית היא הסיבה העיקרית לירידות, אם כי לא היחידה. זה נכון שהפד העלה את הריבית רק בתחילת החודש הנוכחי, אבל הערכות שזה יקרה קיימות כבר חודשים. על זה יש להוסיף את ההשפעה השלילית של המלחמה באוקראינה, שמעלה את מחירי הנפט והמזון, ובעיקר החיטה. להערכתי, מגמת הירידה תימשך".
גם רמי דרור, מנכ"ל חברת ההשקעות פניקס ווליו, סבור שלא נראה שינוי מגמה בקרוב: "הטריגר שהביא לירידות בשערי המניות היה דבריו של ג'רום פאואל, יו"ר הפד, שאמר שהוא יילחם בכל כוחו באינפלציה, בכל מחיר ובכל האמצעים. הציבור הבין שהמלחמה באינפלציה תהיה אגרסיבית. הוא אף מבין שבשלב זה, מלחמה באינפלציה פירושה העלאת רביית, כי לבנק המרכזי אין כרגע כלים אחרים לעשות זאת, אחרי שבשנתיים האחרונות הוא שפך כסף פי ארבעה מאשר בעשור האחרון".
גם המטבעות הווירטואליים ב-"צרה" הזאת
כאמור, השינויים בשערי הריבית משפיעות לרעה גם על המטבעות הווירטואליים, כי יש קורלציה בין שוק ההון הקונבנציונלי לשוק הקריפטו. מה-30 במרץ, הביטקוין ירד ביותר משליש – מכ-47,500 דולר לכ-32,500 דולר ליחידה. מחירו של האת'ריום, המטבע השני בגודלו מבחינת שווי שוק, קטן באותההתקופה ב-28% – מ-3,350 דולר ל-2,430 דולר ליחידה.
לדברי חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות למטבעות דיגיטליים פרוקסיביט, "אנחנו רואים שיש מתאם בין שוק ההון למטבעות הווירטואליים, לטוב ולרע. בשוק ההון ידוע שניסיון לתזמן יציאה וחזרה לשוק עלול לגרום לפספוס תשואה של שנה. סביר להניח שהדבר דומה גם בתחום הקריפטו. מי שיצא מהשוק לאחר שספג ירידות עלול לפספס גם את העליות שיגיעו".
למה המניות הטכנולוגיות יורדות יותר מהאחרות?
הסיבות לירידה הגדולה יותר במניות החברות הטכנולוגיות מאלה שנרשמות בשערי המניות של החברות האחרות הן רבות. יש לכך שתי סיבות עיקריות: הראשונה היא שבשנתיים שלפני הירידות, מניות אלה עלו מאוד, ולדעת משקיעים לא מעטים נסחרו מעל לערכן הריאלי. הסיבה השנייה היא שבתקופה של עליות מחירים, הביקוש למוצרי מזון, שהוא קשיח יחסית, נפגע הרבה פחות מאשר הביקוש למוצרים כמו טלפונים חכמים, טאבלטים ומחשבים בכלל. ומאחר שהביקוש יורד, גם הרווחים של החברות קטנים יותר – מה שתורם לירידת שערי המניות הטכנולוגיות.
מה עם הבורסה בתל אביב?
הירידות בניו יורק משפיעות על המסחר בשוק ההון הישראלי, במיוחד מאחר שכמה מהחברות הבולטות בתל אביב הן דואליות, קרי: נסחרות בשתי הבורסות. מדד תל אביב 125 ירד ב-8.2% מאז תחילת השנה וב-5.34% מאז תחילת החודש, ומדד המניות הטכנולוגיות רשם ירידות של 15.28% ושל 7.65%, בהתאמה. מניות החברות הדואליות רשמו ירידה של 12% מתחילת ינואר ושל 5.2% מתחילת מאי.
שתי חברות דואליות שהמניות שלהן ירדו מאז תחילת השנה הן צ'ק פוינט, עם קיטון של 7%, ונייס, שירדה ב-32%. שתיים שעלו הן המניה של טאואר, שנרכשה על ידי אינטל (עלייה של 32% מתחילת השנה, אם כי כמעט ללא שינוי במהלך חודש מאי), וזו של אלביט, שמושפעת לטובה בגלל המכירות שלה לאוקראינה. המנייה של החברה הביטחונית-טכנולוגית הישראלית זינקה ב-27% מאז התחלת השנה וב-3% בחודש הנוכחי.
תגובות
(0)