האם מדינת ישראל היא מדינה דיגיטלית?
בשנת 2020 שיעור המועסקים בענף ה-ICT בישראל הוא הגבוה ביותר מכלל מדינות ה-OECD (כ-5.1%)● מנגד, רמת הדיגיטציה של עסקים בישראל נמוכה אפילו לעומת מדינות שנחשבות פחות מפותחות מישראל
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה לראשונה מדדים דיגיטליים של מדינת ישראל על פי מגזרים שונים. המדדים מתפרסמים במסגרת פרויקט משותף של הלשכה ומטה ישראל דיגיטלית. בנוסף, המדדים כוללים נתוני השוואות למדינות אחרות לפי מדד ה-OSI של האו"ם.
"המימד הדיגיטלי קריטי לצמיחה ולפיתוח כלכלי-חברתי, וחשיבותו התעצמה אף יותר במהלך משבר הקורונה. פרסום המדדים יאפשר לבחון את מצבה של ישראל בנושא זה", נאמר בהודעת הלשכה. המדדים כוללים ריכוז נתונים משוקללים ממקורות רשמיים שונים שפורסמו בשנים האחרונות.
במדד של ממשל מקוון צוין, כי שיעור המשתמשים בשירותי ממשלה מקוונים היה ב-2020 48.7%, עלייה משמעותית לעומת שמונה שנים קודם לכן – 35% ב-2014. אבל למרות נתון חיובי זה, מדד ה-OSI של האו"ם מדרג את ישראל במקום נמוך יחסית למדינות מערביות מתקדמות. המדד מחלק את ההשוואה למדינות אחרות לשתי קטגוריות: הרף העליון שבו נכללות מדינות כמו פינלנד, אוסטריה, הולנד ופולין, וברף התחתון, מדינות כמו איטליה, אירלנד וגם ישראל. כך, למשל, במדד זה הציון הממוצע של המדינות ברף העליון הוא 8.0 ואילו ישראל נמנית ברף התחתון עם ציון 7.0.
מדד אחר שכלול בפרסום של הלמ"ס הוא העבודה מרחוק. בשנת 2020 עבדו 17.8% מהמועסקים מהבית, לעומת 35% במדינות ה-OSI. ואילו בשנת 2021, שבה רוב המשק חזר לפעילות כמעט ללא הגבלות, ירד שיעור המועסקים בעבודה מרחוק ל-16.2%.
מדד נוסף הוא שיעור המועסקים בענפי ה-ICT . לפי המדד הזה, בשנת 2020 שיעור המועסקים בענף זה בישראל הוא הגבוה ביותר מכלל מדינות ה-OECD (כ-5.1%), וכך גם שיעור המועסקים במשלחי יד ICT, העומד על כ-8.2% מסך המועסקים. נתונים חיוביים אלו נובעים מהיקפו המשמעותי של מגזר ההיי-טק בישראל. ישראל מובילה גם בשיעור מקבלי התארים במקצועות ה-STEM (מדע, טכנולוגיה הנדסה ומתמטיקה). זאת בהשוואה למדינות כמו פינלנד, אירלנד ופורטוגל, והמגמה הזאת ניכרה בקצב עלייה של 16.5% בשנת 2020 לעומת שנת 2014.
מדד אחר עוסק ברמת השימוש של בני נוער באינטרנט. המדד קובע שילדים משכבות חברתיות נמוכות נכנסים בגיל יותר מבוגר לאינטרנט מאשר ילדים משכבות מבוססות יותר, מה שמחזק את הבעיה של פערים חברתיים ודיגיטליים. לגבי השימוש באינטרנט. בשנת 2020 כ-90% מבני ה-20 ומעלה בישראל השתמשו באינטרנט. החברה הערבית גם היא מגדילה באופן עקבי את היקף השימוש באינטרנט. גידול בשימוש הסתמן גם אצל החרדים – 64% אחוזים מהחרדים בני 20 ומעלה גלשו ברשת בשנת 2020, עלייה של 56% לעומת 2019.
לגבי שימוש בבנקאות מקוונת: שיעור השימוש בשירותים מקוונים בישראל הוא 63.9%, עדיין נמוך משמעותית לעומת מדינות מפותחות באירופה, שם שיעור השימוש בבנקאות מקוונת עומד על יותר מ-80%.
עוד עולה מהמדד הדיגיטלי, כי רמת הדיגיטציה של עסקים בישראל נמוכה לעומת מדינות אחרות, לפי המדד של האו"ם. על פי מדד זה, שיעור העסקים בישראל שיש להם אתר אינטרנט, מערכות ERP או מערכות CRM נמוך אפילו לעומת מדינות שנחשבות פחות מפותחות מישראל. על פי המדד רק 30% מכלל העסקים בישראל משתמשים ב-ERP, כשהענף המוביל הוא ענף התעשייה, שבו כמעט 54% מכלל המפעלים, ואילו הענף עם שיעור השימוש הנמוך ביותר בתחום ה-ERP הוא ענף המזון.
מיזם הסיבים שמשרד התקשורת מוביל בשנים האחרונות, מתחיל לצבור תאוצה. יותר מ-50% מממשקי הבית בישראל מחוברים לתשתית של סיבים אופטיים, המאיצה את מהירות הגלישה, וקצב הגידול הוא עקבי משנה לשנה.
תגובות
(0)