בנק ישראל לוקח חלק בפרויקט לקידום שימוש גלובלי בקריפטו

הפרויקט הניסיוני הושק בשיתוף מספר בנקים בינלאומיים ובנק ישראל חבר אליהם ליוזמה, שתבחן ספציפית את שימוש במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים, המכונים CBDC ● האם בנק ישראל ישיק עקב המיזם שקל דיגיטלי?

לקראת הנפקה של שקל דיגיטלי? בנק ישראל

הבנק הבינלאומי לסילוקין, BIS (ר"ת Bank for International Settlements), והבנקים המרכזיים של נורבגיה ושבדיה, משיקים יחד עם בנק ישראל את פרויקט Icebreaker – ניסוי בינ"ל משותף שיבחן כיצד ניתן יהיה להשתמש במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים (Central Bank Digital Currencies – CBDCs) לצורך ביצוע תשלומים חוצי גבולות על ידי משקי בית ובתי עסק.

תשלומים קמעונאיים חוצי גבולות מתאפיינים בדרך כלל בכך שהם יקרים, איטיים, ואינם שקופים במידה מספקת עבור הלקוחות.

ארגון ה-G20, שמאגד את קבוצת המדינות בעלות הכלכלות המובילות בעולם, השיק תוכנית שאפתנית, שמטרתה להביא לכך שתשלומים אלו יהיו מהירים יותר, זולים יותר, שקופים יותר ונגישים יותר ללקוחות הקמעונאיים. אחד הנדבכים של תכנית זו בוחן איזה תפקיד יוכלו המטבעות הדיגיטליים של הבנקים המרכזיים למלא בהשגת יעדים אלו.

מרכז החדשנות של הבנק הבינלאומי לסילוקין (BISIH) ומוסדות בינלאומיים אחרים פועלים בשיתוף פעולה כדי לחקור נושא זה, ופרסמו דו"ח בנושא בחודש יולי.

מהו פרויקט Icebreaker?

בפרויקט Icebreaker משתפים פעולה בנק ישראל, הבנקים המרכזיים של נורבגיה ושבדיה, והשלוחה הנורדית של BISIH, כדי לפתח מרכז (Hub), שאליו יחברו הבנקים המרכזיים את המערכות הניסיוניות של המטבעות הדיגיטליים (CBDC) שהם מפתחים בשנים האחרונות.

המטרה היא לבחון תרחישים ספציפיים ואת ההיתכנות הטכנולוגית של חיבור בין מערכות CBDC ממדינות שונות. הארכיטקטורה תאפשר לבצע תשלומים חוצי גבולות קמעונאיים מידיים, בהם העלויות צפויות להיות נמוכות במידה משמעותית, בהשוואה למערכות התשלומים הבינלאומיות הקיימות, שבדרך כלל מתבססות על תשלומים המועברים דרך מספר בנקים קורספונדנטים (בנקים שממוקמים במדינות שונות, הנותנים שירותים לבנקים אחרים ברחבי העולם, לרבות סליקת תשלומים במטבע המדינה בה הבנק יושב) עד שהם מתקבלים באופן סופי אצל מקבל התשלום.

הפרויקט יימשך עד סוף שנת 2022, ודו"ח סופי אודות ממצאיו צפוי להתפרסם במהלך הרבעון הראשון של 2023.

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל וראש ועדת ההיגוי להנפקה אפשרית של שקל דיגיטלי, אמר כי

"לתשלומים חוצי גבולות יעילים ונגישים יש חשיבות גבוהה עבור משק קטן ופתוח כמו המשק הישראלי, ונושא זה זוהה כאחת המוטיבציות העיקריות להנפקה אפשרית של שקל דיגיטלי במסגרת הדו"ח שפרסמנו לציבור בשנת 2021. זוהי זכות גדולה עבורנו לחקור את הנושא ביחד עם שותפים שצברו ידע וניסיון רב בחקר CBDC, כמו גם בסוגיות רלוונטיות לתשלומים חוצי גבולות. לתוצאות הפרויקט תהיה חשיבות רבה בכל הנוגע להמשך עבודתנו על פרויקט השקל הדיגיטלי".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים