"מטא חייבת פיצויים לבני הרוהינגה בגין קידום אלימות נגדם בפייסבוק"
דו"ח חדש של אמנסטי מפרט כיצד כשלה מטא בביצוע בדיקת נאותות הולמת לגבי זכויות אדם בהקשר של פעילותה במיאנמר, שתרמה לזוועות שביצע הצבא בבני הרוהינגה ● מטא: "אנחנו פועלים במטרה להבטיח בטיחות ויושרה במיאנמר
"בזמן שצבא מיאנמר ביצע פשעים נגד האנושות נגד הרוהינגה, מטא הרוויחה מהדהוד השנאה שנוצרה על ידי האלגוריתמים מחמירי השנאה שלה. מטא חייבת לשאת באחריות לכך. על החברה מוטלת כעת האחריות לספק פיצויים לכל אלה שנפגעו מהתוצאות האלימות של מעשיה חסרי האחריות" – כך נקבע בדו"ח חדש שפרסמה אמנסטי אינטרנשיונל.
הדו"ח, שכותרתו "הזוועה החברתית: מטא והזכות לפיצויים עבור הרוהינגה", מפרט כיצד כשלה מטא שוב ושוב בביצוע בדיקת נאותות הולמת בנושא זכויות האדם בהקשר של פעילותה במיאנמר, אף על פי שהסטנדרטים הבינלאומיים לעשות זאת מטילים עליה את האחריות לכך. מחקרים פנימיים משנת 2012 הצביעו על כך שמטא ידעה שהאלגוריתמים שלה עלולים לגרום לנזקים חמורים בעולם האמיתי. ב-2016, המחקר של מטא עצמה הכיר בבירור בכך, ש"מערכות ההמלצות שלנו מגבירות את בעיית הקיצוניות". למרות זאת, ואל אף שספגה ביקורות שוב ושוב, וב-2014 אף נחסמה פייסבוק זמנית על ידי שלטונות מיאנמר בגלל תפקידה של הפלטפורמה בהתפרצות של אלימות אתנית במנדליי, טוען הדו"ח, נכשלה מטא שוב ושוב וגם לא הצליחה באופן עקבי לאכוף את המדיניות שלה בנושא דברי שטנה.
המחקר של אמנסטי אינטרנשיונל כולל ניתוח של ראיות חדשות מ"מסמכי הפייסבוק" – מאגר המסמכים הפנימיים שנחשפו על ידי פרנסס האוגן. במסמך פנימי אחד מאוגוסט 2019, כתב אחד מעובדי מטא: "יש לנו ראיות ממגוון מקורות שדברי שטנה, שיח פוליטי מפלג ומידע מוטעה בפייסבוק… משפיעים על חברות ברחבי העולם. יש לנו גם ראיות משכנעות לכך שמכניקת הליבה של המוצר שלנו, כמו ויראליות, המלצות ואופטימיזציה למעורבות, היא חלק משמעותי מהסיבה שסוגי השיח האלה פורחים בפלטפורמה".
אמנסטי אינטרנשיונל משיקה יחד עם דו"ח קמפיין חדש, הקורא למטא לענות על דרישות הרוהינגים לפיצויים ולתיקון.
יש לפחות שלוש תלונות פעילות המבקשות פיצויים עבור הרוהינגה ממטא. הליכים משפטיים אזרחיים הוגשו נגד החברה בדצמבר 2021 הן בבריטניה והן בארה"ב. קבוצות נוער פליטי רוהינגה הגישו גם תלונה ב-OECD נגד מטא, אשר נמצאת כעת בבחינה של יחידת הקשר הלאומית של ארצות הברית עם ה-OECD.
קבוצות של פליטי רוהינגה גם הגישו בקשות ישירות למטא לספק מענה לצרכיהם על ידי מימון פרויקט חינוך בסך מיליון דולר במחנה הפליטים בקוקס בזאר שבבנגלדש, אך מטא מטא דחתה את בקשת קהילת הרוהינגה, וקבעה, כי "פייסבוק לא עוסקת ישירות בפעילויות פילנתרופיות".
במאי השנה כתבה אמנסטי אינטרנשיונל למטא בנוגע לפעולות החברה ביחס לפעילותה העסקית במיאנמר לפני ובמהלך מעשי הזוועה ב-2017. מטא מסרה בתגובה, כי אין באפשרותה לספק מידע לגבי התקופה שקדמה לשנת 2017 מכיוון שהחברה "עוסקת כיום בהליכי ליטיגציה ביחס לעניינים הקשורים". ביוני השנה, אמנסטי אינטרנשיונל כתבה שוב למטא בנוגע לטענות הרלוונטיות הכלולות בדו"ח, כדי לאפשר לחברה הזדמנות להגיב. מטא סירבה להגיב.
"בשנת 2017, בני הרוהינגה נהרגו, עונו, נאנסו ונעקרו באלפים כחלק מהטיהור האתני שביצעו הכוחות החמושים של מיאנמר. בחודשים ובשנים שקדמו לזוועות, האלגוריתמים של פייסבוק העצימו משמעותית את סערת השנאה נגד הרוהינגה, שהחמירה את האלימות בעולם האמיתי", אמרה אנייס קלאמאר, מזכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל. "למטא יש אחריות על פי הסטנדרטים הבינלאומיים של זכויות האדם לתקן את הנזק הנורא שספגו הרוהינגה, שמטא תרמה לו. הממצאים צריכים להזעיק את העולם, שמטא מסתכנת בתרומה להפרות חמורות יותר של זכויות אדם, אלא אם תבצע שינויים מהותיים במודל העסקי ובאלגוריתמים שלה", ציינה, והוסיפה, כי "דרושות רפורמות דחופות ורחבות במערכות האלגוריתמיות של מטא כדי למנוע התעללות ולהגביר את השקיפות, כדי להבטיח שההיסטוריה של מטא עם הרוהינגה לא תחזור על עצמה במקומות אחרים בעולם, במיוחד במקום שבו האלימות האתנית גועשת. בסופו של דבר, מדינות חייבות כעת לעזור להגן על זכויות אדם על ידי חקיקה יעילה ואכיפתה, באופן שירסן מודלים עסקיים מבוססי מעקב בכל סוגי הטכנולוגיה. ענקיות הטכנולוגיה הוכיחו שאינן מסוגלות לעשות זאת כאשר הרווחים העצומים שלהן מוטלים על כף המאזניים".
תגובת מטא
רפאל פרנקל, דירקטור מדיניות ציבוריות של מטא בשווקים מתפתחים ב-APAC, מסר בתגובה, כי "מטא עומדת לצד הקהילה הבינלאומית ותומכת במאמצים לגרום לכוחות הטאטמדאו לשאת באחריות לפשעיהם נגד בני הרוהינגיה. בתוך כך, חלקנו באופן וולונטרי וחשפנו מידע בפני מנגנון החקירה של האו"ם במיאנמר ובפני גמביה, ואנחנו גם משתתפים כעת בתהליך הקובלנה של ה-OECD. אנחנו פועלים במטרה להבטיח בטיחות ויושרה במיאנמר ומקבלים הנחיה ומשוב מארגונים אזרחיים מקומיים וממוסדות בינלאומיים, לרבות משלחת האו"ם לבדיקת העובדות במיאנמר. הזמנו בדיקות להערכת ההשפעה על זכויות אדם כבר ב-2018, ואנו ממשיכים כל העת לנהל סיכונים בתחום זכויות האדם".
תגובות
(0)