תביעה ייצוגית נגד פייסבוק: גרמה לליבוי אלימות באפריקה

התביעה, שהוגשה בשבוע שעבר בקניה, דורשת שחברת האם של פייסבוק, מטא, תשלם שני מיליארד ד' ● בין התובעים אקדמאי אתיופי המאשים את פייסבוק במות אביו הפרופסור, כי אפשרה להפיץ עליו תיאוריות קונספירציה שגויות

מבקשת ממנהלים לשנות סטאטוס מולה. מטא.

תביעה ייצוגית בסך שני מיליארד דולר הוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט העליון של ניירובי, בירת קניה, נגד מטא – החברה האם של פייסבוק. מטא פתחה במקום ב-2019 סניף מרכזי לניהול תוכן עבור חלקי אפריקה שמדרום לסהרה.

התביעה החדשה מאשימה את פייסבוק בכך שמילאה תפקיד באלימות הפוליטית שהתרחשה בשנים האחרונות באפריקה בכלל, וספציפית באתיופיה, ומבקשת מהענקית ממאנלו פארק לתת על מצב זה את הדין, הן על ידי פיצוי כספי גבוה והן באמצעות שינויים גדולים במאמצי מיתון התוכן של השירות ביבשת.

בתביעה מואשמת פייסבוק במינוף הפוטנציאל הוויראלי של שנאה ואלימות באתיופיה, השסועה בסכסוכים, ובהפרה של יותר מ-10 סעיפים בחוקת קניה. כמו כן נטען כי החברה אינה מקדישה מספיק משאבים לניטור ומיתון תוכן ביבשת בהשוואה למשאבים שהיא משקיעה בדיוק בכך באשר לפעילותה בארה"ב.

מלחמת האזרחים לובתה בפייסבוק? אתיופיה. אילוסטרציה.

מלחמת האזרחים לובתה בפייסבוק? אתיופיה. אילוסטרציה. צילום: BigStock

האם מטא אחראית לרצח הפרופסור לכימיה באתיופיה?

בין התובעים בקובלנה, אקדמאי אתיופי בשם אברהם מיארג, המבקש מקלט מדיני בארצות הברית כיום. לדבריו, בשנה שעברה, כחלק מאירועי דמים במהלך הסכסוך האזרחי המתמשך באתיופיה, נהרג אביו בידי חמושים. מיארג גורס כי האירוע הטרגי היה תוצר של הסתה שהתפשטה דרך פייסבוק, ושהוא ניסה לעצור בזמן אמת – בלי כל הצלחה.

אביו של מיארג, מיארג עמר אברה, היה פרופסור מוכר לכימיה מאזור טיגריי שבצפון אתיופיה ונרצח בנובמבר 2021. המתקפה עליו התרחשה במהלך המלחמה בין ממשלת אתיופיה למורדים בטיגריי, שהותירה אלפי הרוגים. כעת, אחרי שהסכם שלום נחתם בנובמבר האחרוןבין הניצים, הגיע הזמן של תושבי המדינה המלקקת את פציעה לערוך סיכומים ולהסיק מסקנות.

לפי תצהיר שהגיש מיארג בתיק, קבוצה של גברים עקבה אחרי אביו הפרופסור כשהיה בדרכו מהאוניברסיטה. החמושים דהרו על אופנועים וירו בו פעמיים מול בית המשפחה, שנכבש בסופו של דבר על ידיהם. אימו, לדבריו, נמלטה לאדיס אבבה, בירת אתיופיה.

מירג סיפר כי הנסיבות שהובילו להריגת אביו החלו כאשר צוות טיגריאני מאוניברסיטת באהיר דאר, שבה לימד אביו, פרסם ב-9 באוקטובר 2021, דרך עמוד פייסבוק בשם צוות BDU – שהיו לו 50,000 עוקבים – את תמונת אביו ועדכון כי הוא "מתחבא" באוניברסיטה אחרי שעזר בטבח של אנשים. עוד נאמר כי סייע לפלישות צבאיות לאזורים סמוכים וגנב סכומי כסף אדירים.

למחרת, פורסם פוסט נוסף באותה קבוצה ובו נמסרו גם פרטי השכונה שבה התגוררה המשפחה בבהיר דאר. לפי תלונת מיארג, כלל המידע שהופץ על אביו הכיל טענות שווא רבות שהסיתו את העוקבים לפגיעה בו ובמשפחתו. הוא סיפר כי סימן את הפוסטים והתלונן עליהם לפייסבוק – אך הם נותרו על כנם. 

"לאבי לא הייתה הזדמנות לשכנע אנשים שהוא חף מפשע", אמר מירג בראיון, מביתו שליד מיניאפוליס, שם הוא מתגורר כעת. לדבריו, האב לא קיבל בכלל אפשרות להבהיר את דברי השנאה והדיסאינפורמציה שהופצו עליו בפייסבוק, ואז "הם פשוט ירו בו והרגו אותו בצורה אכזרית".

המתלוננת השנייה, גם כן ממוצא אתיופי, היא פישה טקל, חוקרת לשעבר ויועצת משפטית של ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל. פישה טוענת כי דיווחיה על האלימות במלחמה באתיופיה הפכו אותו למטרה להטרדות והתעללות בפייסבוק.

ויש גם תובע נוסף, שלישי – מכון קטיבה, ארגון קנייתי שהוקם כדי לקיים את החוקה הקנייתית.

"סבל רב כתוצאה מאופן תכנui האלגוריתמים ומהחלטות מיתון גרועות"

עו"ד מרסי מוטמי, המייצג את התובעים בקובלנתם, אמר כי לקוחותיו חוו "סבל רב כתוצאה מהאופן שבו מתוכננים האלגוריתמים ומהחלטות מיתון גרועות" ברשת החברתית פייסבוק.

"הלקוחות שלי מחפשים תיקון אלגוריתם ושינוי בניהול תוכן בפייסבוק, כך שזה לעולם לא יקרה לאף אחד שוב", הוסיף עורך הדין. "יש אפליה באופן שבו פייסבוק מתייחסת למשתמשים אפריקנים בהשוואה למשתמשים ממקומות אחרים. משתמשים אפריקנים מקבלים יחס ממדרגה ב' בכל הנוגע לבחירות אלגוריתמיות ולמיתון תוכן, וזה חייב להיפסק".

המתדיינים, הסבורים כי ייתכן ש-מטא הפרה את החוקה הקנייתית, מבקשים פיצוי של 200 מיליארד שילינג קנייתי (כ-2 מיליארד ד') כדי ליצור קרן פיצויים לקורבנות האפריקנים של שנאה ואלימות שהתלקחו בפייסבוק. הם גם תובעים עוד 50 מיליארד שילינג (כ-400 מיליון ד') עבור נזקים דומים מ'פוסטים' ממומנים.

התהליך כולו נתמך על ידי מספר ארגונים בעלי עניין, לרבות אמנסטי אינטרנשיונל, ועדת זכויות האדם של קניה ולשכת עורכי הדין של קניה.

"הפעולה המשפטית הזו היא צעד חשוב באחריות של מטא על המודל העסקי המזיק שלה", אמרה פלביה מוונגוביה, סגנית המנהלת האזורית של אמנסטי במזרח אפריקה, בהצהרה.

למרות הטענות בתביעה, מטא ממשיכה להתעקש כי היא אינה מאפשרת דברי שטנה והסתה לאלימות בפייסבוק ובאינסטגרם וכן שהיא משקיעה במשאבים טכניים ואנושיים גדולים כדי לעקוב אחר תוכן שכזה ולטפל בו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים