נמשכת ההשתלטות החצי-עוינת של אליוט על סיילספורס
לפני ימים אחדים נודע על השקעה של מיליארדים מטעם אליוט בסיילספורס והאנליסטים היו תמימי דעים: "ההשקעה תביא לכך שסיילספורס תמצא תחת לחץ לבצע קיצוצים, או אפילו שינויים משמעותיים במודל העסק"
נמשכת ההשתלטות של קרן ההשקעות האקטיביסטית אליוט מנג'מנט (Elliott Management) – שביצעה השקעה של מיליארדי דולרים בסיילספורס (Salesforce). את סוף המהלך אין לדעת, אבל לאור התנהלות הקרן בעבר, יש להניח כי יקרו שני מהלכים: עוד פיטורים בענקית ה-CRM בענן, והדחת מארק בניוף, מייסד ומנכ"ל משותף של החברה.
אליוט – קרן ההשקעות האקטיביסטית, המנהלת השקעות בסך 55 מיליארד דולר – ידועה כמי ש"עשתה סדר" בלא מעט חברות טק בעבר, כשכפתה עליהן פיטורים מסיביים והביאה מנהלים מטעמה לחברות בהן השקיעה.
כעת נודע שלסיילספורס ימונו שלושה חברי דירקטוריון חדשים ב-1 במרץ – ומנגד, ההנהלה תאבד שני חברים ותיקים. זאת, כעוד עדות להשפעה ההולכת וגדלה של המשקיעים האקטיביסטים – על דירקטוריון החברה.
"תהליך רענון הדירקטוריון"
במסמכים הרשמיים שהגישה סיילספורס, היא כינתה את השינויים במועצת המנהלים שלה באופן המכובס "תהליך רענון הדירקטוריון המתמשך". שלושת הדירקטורים החדשים הם ארנולד דונאלד, סאצ'ין מהרה, ומייזון מורפיט. שני חברי ההנהלה שיעזבו הם סנפורד רוברטסון ואלן הסנפלד. השניים שימשו במועצת המנהלים של החברה מאז 2003.
רוברטסון היה שותף להקמת קרן ההשקעות פרנסיסקו (Francisco Partners) ב-1999 ומאז הוא שם בתפקיד מנהל. הסנפלד היה יו"ר ומנכ"ל של יצרנית הצעצועים הסברו מ-1989 עד 2003.
במצטרפים לדירקטוריון ארנולד, שהוא המנכ"ל והנשיא לשעבר של חברת הקרוזים קרניבל (Carnival) וכן המנכ"ל לשעבר של Merisant; מהרה, המשמש מאז 2019 כמנהל הכספים הראשי של מאסטרקארד (Mastercard). בעבר הוא עבד בחברת הנפט והגז Hess ובג'נרל מוטורס; ו-מורפיט שהוא המנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי של ValueAct Capital, חברת השקעות מסן פרנסיסקו המנהלת נכסים ביותר מתריסר מיליארד דולר. מורפיט היה במועצת המנהלים של מיקרוסופט מ-2014 עד 2017, כשהחברה בראשותו אחזה ב-1% ממניות הענקית מרדמונד.
שאר חברי הדירקטוריון של החברה הם בניוף, המייסד, שבקרוב יהפוך למנכ"ל יחיד לאחר שבמשך שנה שימש מנכ"ל משותף; ברט טיילור, מנכ"ל משותף שיעזוב את תפקידו בקרוב; פרקר האריס, מייסד משותף של החברה וסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה; וכן בכירים בעלי קשרים עם וויליאם סונומה (Williams-Sonoma), פיפלסופט, יונייטד איירליינס ו-יוטיוב (YouTube).
לאחר שלפני ימים אחדים נודע על ההשקעה של מיליארדים של אליוט בסיילספורס, האנליסטים היו תמימי דעים כי "ההשקעה של אליוט תביא לכך שסיילספורס תמצא תחת לחץ לבצע קיצוצים, או אפילו שינויים משמעותיים במודל העסקי שלה".
אחד האנליסטים כתב כי "כל פעם שמישהו כמו אליוט משקיע בחברה, הוא דוחף לשינויים מבניים עם פיטורים פוטנציאליים. מנהיגי (החברה המושקעת) נוטים לאבד שליטה כאשר סוג כזה של משקיעים אקטיביסטים מעורב. זה הולך להיות שינוי גדול עבור בניוף. הוא יצטרך להתאים את החברה על סמך השינויים שאליוט תרצה".
סיילספורס – איבדה כמחצית מערכה בשנה החולפת
סיילספורס איבדה כמעט מחצית מערכה (48%) בשנה החולפת, כאשר המניה שלה, שהחלה את 2022 במחיר 255.01 ד', הגיעה אל סוף השנה כשמחירה 132.59 ד'. כך, שווי השוק הכולל של ענקית הענן צנח מ-250.3 מיליארד דולר בתחילת 2022 ל-132.6 מיליארד בסופה.
ההשקעה של אליוט מגיעה לאחר שסיילספורס הודיעה מוקדם יותר החודש כי תפטר 7,000 עובדים, נתון המשקף 10% מכוח העבודה שלה. טיילור, המנכ"ל המשותף ששימש בתפקידו במשך שנה בלבד, יתפטר השבוע, ויותיר את בניוף כמנכ"ל יחיד – לאחר שנתגלעו סכסוכים בין השניים.
במהלך השנים האחרונות השקיעה אליוט מיליארדי דולרים בכמה חברות: EMC, סיטריקס (Citrix), טיבקו (Tibco), ג'וניפר (Juniper Networks), ברוקייד (Brocade) וריברבד (Riverbed Technology) . המהליכים שלה היו זהים ונועדו לייעל את התפעול, להפחית עלויות, ולשפר את מצבן הכספי, ובכך להשיב יותר כסף לבעלי המניות. אנשי אליוט רכשו מספיק מניות בחברות אלו ואחרות, כדי להפוך למשקיעים העצמאיים הגדולים שלהן, ובכך תפסו עמדת השפעה על ניהולן.
"כל אחד מחברי הדירקטוריון החדשים מביא ניסיון רב ערך כדי לשפר ולאזן עוד יותר את המיומנויות המגוונות בדירקטוריון ולקדם את יוזמות יצירת הערך שלנו", אמר על השינויים בניוף, מייסד ומנכ"ל סיילספורס.
בכמה עלו המניות של החברות אחרי שאליוט השקיעה בהן?