"אני אאוטסיידר במגזר החרדי – מאמין בטכנולוגיה לצמצום פערים"
בימים שבהם יש מי שמנסים למנוע ככל הניתן את כניסת הטלפונים הלא כשרים למגזר החרדי, השר חיים ביטון, שר שני במשרד החינוך, לא נבהל מזה, ומאמין שהטכנולוגיה היא כלי לצמצם פערים - גם מול הציבור שממנו הוא מגיע
השר חיים ביטון מכהן כשר שני במשרד החינוך, מטעם ש"ס. הוא אחראי בין היתר על הנגשת טכנולוגיה וצמצום פערים בחינוך הפורמלי ובעיקר הבלתי פורמלי. ביטון קיבל תחת אחריותו את החברה למתנ"סים – חברה ממשלתית לתועלת הציבור, שמפעילה כ-200 מרכזים ברחבי הארץ, מעסיקה אלפי עובדים ומגלגלת מחזור הכנסות של מיליארד שקלים בשנה. מיד עם כניסתו לתפקיד הניע השר ביטון את המכרז הגדול להחלפת מערכות הליבה של החברה, על כל שלוחותיה, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.
בראיון לאנשים ומחשבים אמר ביטון שאין זה מקרה שזה היה אחד הפרויקטים שהוא הניע מיד לאחר שהחל לכהן כשר, מאחר שהוא מאמין בטכנולוגיה, בהטמעת מערכות מידע ומחשוב שמשפרות את השירות לציבור, ובנגישות וזמינות לכולם, כולל למגזר החרדי. כך הוא עשה, לדבריו, בכל התפקידים שבהם שימש בעבר.
ביטון סיפר בראיון על פרויקט נוסף שהוא מנסה לקדם: פיתוח כלים מתקדמים יותר לסינון ולפיקוח על תכנים – לא רק עבור הציבור החרדי, אלא גם עבור כלל ההורים, שמתקשים לפקח על התכנים הרבים שהילדים חשופים אליהם באינטרנט.
חשיפה לטכנולוגיה ומחשבים לא מקובלת על חלקים נרחבים במגזר שלך. איך אתה מסתדר עם זה?
השר ביטון: "זה נכון, ובמידה מסוימת אני אאוטסיידר בכל מה שקשור ליישום טכנולוגיה במגזר החרדי. אני מאוד אוהב טכנולוגיה, ומאמין שהיא כלי לצמצום פערים ושיפור השירות לתושבים. כאשר עמדתי בראש רשתות חינוך תורניות גדולות, עם מאות מוסדות חינוך, קידמתי פרויקטים גדולים של מערכות מידע, מחשוב ותקשוב – דבר שאז היה פחות מקובל. חלק הסכימו עם זה וחלק לא, אבל אחרי שהטמענו את המערכות האלה חלחלה ההבנה עד כמה זה חשוב".
האם אתה מביא איתך לתפקיד אג'נדה? ואם כן – איזו?
"האג'נדה שלי היא להנגיש לכולם את הטכנולוגיה, כי כיום ברור שאי אפשר לעצור אותה. אני עושה זאת על ידי שאיפה לתת להורים ולמורים כלים שיאפשרו להם לסנן תכנים פוגעניים, כך שהילדים לא ייחשפו אליהם. אני רוצה לעשות זאת קודם כל במסגרת בית הספר, ולתת לצוות הפדגוגי להחליט אילו תכנים הוא חוסם ואילו תכנים חלופיים הוא מציע. הכול מבחירה – אין לי כל כוונה לכפות כלום על מאן דהוא".
נושא הסמארטפונים ה-"רגילים" אל מול הטלפונים הכשרים במגזר החרדי תפס בשנים האחרונות כותרות. מה אתה אומר בנושא זה?
"אני יכול לומר לך שאני מחזיק iPhone ואין לי שום בעיה עם זה. הילדות שלי עדיין מחזיקות טלפונים כשרים וכמותן רבים עושים זאת. אבל אני טוען שאי אפשר לעצור את הקידמה, וניתן לייצר פתרונות שיאפשרו לציבור החרדי להשתמש בטכנולוגיה בתנאים שלו, עם הכלים המתאימים לו".
מתן הכלים לפיקוח על תכנים לילדים שאתה מציע עלול להיתקל ברגולציה – ולהיתקע.
"אני מכיר את הסוגייה הזאת מהתפקידים הקודמים שלי. נכון שלחברות הסלולר והאינטרנט אין אינטרס לעשות זאת בעצמן, אבל אפשר למצוא דרכים, דווקא מהפוזיציה של שר חרדי במשרד גדול כל כך, שיכול להניע רעיונות, כולל רגולציה, מתוך המערכת המאוד מיוחדת שאני מהווה חלק ממנה".
איך אתה מתכוון לפעול לצמצום פערים?
"תפיסת העולם שלי היא, כאמור, הנגשת הטכנולוגיה לכולם, ולא רק סינון תכנים. אלא שאם יוטמעו כלי סינון, זה ישפיע לטובה על ההשתלבות של מגזרים שונים, בין היתר חרדים, בחברה ובחיים בכלל.
מכרז החברה למתנ"סים הוא דוגמה לצמצום פערים דרך טכנולוגיה, הוא כלי חשוב לכך. הטכנולוגיה מאפשרת לצמצם פערים באמצעות החברה למתנ"סים, ובכך מאפשרת לה לממש טוב יותר את היעדים שלה. המתנ"סים פועלים ברשויות המקומיות ודרכם אנחנו מגיעים לכלל האוכלוסייה. המטרה היא לתת לכל אחד את האפשרות להשתלב בפעילות הענפה של המתנ"סים, כחלק מהחינוך הבלתי פורמלי. המכרז הזה הוא רק ההתחלה, אל תשכח שאני בקושי 100 ימים בתפקיד".
הללואי שיצליח לפני שמפלגתו תדיח אותו